Aminatai izdodas dziesmu upē iekāpt divreiz

Papildinājusi pērn jūlijā izdoto EP “Savvaļas pusē” ar vēl piecām dziesmām, viena no pašlaik Latvijas labākajām un spēcīgākajām (ja ne pati labākā un spēcīgākā) dziedātājām Aminata to laidusi klajā kā savu trešo pilnmetrāžas studijas albumu “Savvaļas pusē”. Kurš teica, ka vienā upē nevar divreiz iekāpt?!
©Publicitātes foto

Kad pieci plus pieci nav matemātisks desmit

Minialbumā jeb EP bija iekļautas dziesmas “Savvaļas pusē”, “Kur saule” (kopā ar Būū), “Afrodīte”, “Ko Tu dari ar mani?” un “Paisums. Bēgums”, un tās visas atrodamas arī jaunajā albumā, tikai “Paisumam” ir remiksētā versija. Pērn Aminata pat neiesniedza šo darbu “Zelta mikrofonam”, jo jau tad bija plānots to papildināt līdz pilnformāta darbam. Vienīgi - bez EP iekļautajām dziesmām “Savvaļas pusē” un “Ko Tu dari ar mani?” varēja iztikt jau pērn, bet jaunajā albumā jau nu pilnīgi noteikti vajadzēja tās “netīšām aizmirst”...

Neticami, taču, jau publicētajam materiālam pievienojot piecas jaunas dziesmas, mainās arī kopējais skats uz šo darbu - ja minialbums šķita pavājš un “Aminata var labāk” vērtējuma cienīgs, tad pilnais albums jau pelnījis “nu re, mēs taču teicām, ka Aminata var labāk!” atzīmi. Par Aminatas balsi nevar nesajūsmināties, bet tas nav nekas jauns. Lielisks albuma iesākums ar stilīgo un viegli popsīgo dziesmu “Mums pieder šī nakts”, joprojām nav apnikusi enerģiskā “Afrodīte”, tāpat arī “Kur saule”. No jaunajām dziesmām vēl ar plusa zīmi jāatzīmē sirdi plosošā “Nobūri mani” un elegantais “Ūdenskritums”. Skaidrs, ka gribējās šo programmu redzēt un dzirdēt arī “dzīvajā”.

Publicitātes foto

Mūzikas mīļiem liek apsēsties uz trim krēsliem vienlaicīgi

Ja nu kādam neveicas ar koncertu datumiem, tad tā ir Aminata - ar viņu konkurēt varētu vienīgi Dons. Dziedātājas 2020. gadā “Hanzas peronā” ieplānotajam koncertam pēdējā brīdī uzklupa pandēmijas ierobežojumi, tāpēc to nācās pārcelt, tad - vēlreiz pārcelt, līdz beidzot atcelt pavisam, savukārt 2022. gada augusta sākumā lielkoncerts Andrejostas kvartālā notika lielpasākumu Liepājā ēnā. Šoreiz Aminata kā sava koncerta norises datumu jau savlaicīgāk par savlaicīgu kalendāros iezīmēja 27. oktobri, taču…

Pagājusī piektdiena mūzikas mīļiem piespēlēja sen nepieredzēti smagas izšķiršanās brīdi - vienlaicīgi pie sevis aicināja amerikāņu eksperimentāļi “Swans” (Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē), vācu elektroniskās mūzikas brīnumdari “Moderat” (kultūras un izklaides centrā “Hanzas perons”) un pašmāju popprincese Aminata (koncertzālē “Palladium”). Kurp iet, kam dot priekšroku, ko ar lielām sirdssāpēm upurēt? Tas nudien nebija viegls uzdevums. Daudzi klausītāji tomēr priekšroku deva Aminatai, un, lai arī koncerts nebija pilnībā izpārdots, zāli par pustukšu arī nevarētu saukt.

Aizsteigusies priekšā savam laikam

Aminatai reiz jau bija solokoncerts “Palladiumā”, taču tas bija pirms septiņiem gadiem - 2016. gada oktobrī. Pa šiem gadiem daudz ūdens aiztecējis, un Aminata tikai audzējusi savu meistarību un jaudu, turklāt sākusi lielākoties dziedāt latviski.

Iesildītāja statusā bija… Markus Riva. Taču ne dziedātāja, bet dīdžeja statusā, bet tas, ka viņš to spēj, pierādījās jau pērn Aminatas koncertā Andrejostas kvartālā (tur viņš kādu aizvietoja), un arī šoreiz Markus labi izdancināja un “izdziedājināja” sanākušos. Pati Aminata sāka ar gabaliem “Acis sāļas” un “Nobūri mani” - saturiski smagnējām dziesmām, kas lika pabrīnīties, ka dziedātāja tieši tā nolēmusi sākt savu lielkoncertu. Šķiet, viņa pati kārtīgi atraisījās tikai ar pašu pirmo savu sacerēto kompozīciju “I Can’t Breathe”, kas tapusi pirms kādiem deviņiem (bet varbūt vairāk) gadiem - Aminata izteicās, ka tā vienmēr atgādinot, kāpēc viņa vispār ir uz skatuves. No malas raugoties, šķiet, ka albumos “Inner Voice” (2015) un “Red Moon” (2016) iekļautais angliskais repertuārs ir viņai tuvāks, un pat nepamet sajūta, ka Aminata, cenšoties izdabāt vietējā mūzikas tirgus prasībām, īsti nejūtas savā ādā un pat ir spiesta pazemināt savu spēju latiņu, lai vietējie klausītāji spētu saprast un novērtēt viņas nenoliedzamās profesionālās kvalitātes.

Ar ko pārsteidza, bet ar ko nepārsteidza

Pirmajā pusstundā šķita, ka Aminata, sporta terminoloģijā runājot, “nav ieradusies uz spēli”: lai cik viņai būtu spēcīgs vokāls un jaudīgs vizuālais tēls, tikai ar pavadošo grupu vien aizpildīt skatuvi dziedātāja nespēja un prasījās pēc bekvokālistēm. Šis jautājums tika atrisināts ar deju grupas “Space” iesaistīšanos koncerta nosacītajā otrajā daļā, kad nu gan viss bija labākajā kārtībā - pie dziesmas “Šis ir mans laiks” varēja uzskatīt, ka pasākums beidzot ir sācies pa īstam, bet “Kur saule” kopā ar Būū, “Ūdenskritums” un enerģiskā “Afrodīte” jau bija pāri visam - it īpaši no horeogrāfijas viedokļa. No vokālā viedokļa - protams, “Love Injected” un “Maiga vara”, kas izskanēja pirms “bis” sadaļas.

Publicitātes foto

Ar viesmūziķu aicināšanu dziedātāja īpaši nebija aizrāvusies (izņēmumi bija jau minētā Būū, bet viena dziesma tika izpildīta kopā ar Ukrainas dziedātāju Constantine), ar gaismām un specefektiem - arī ne pārāk, tāds mazbudžeta lielformāta lielkoncerts lielā zālē. Negatīvākais moments - Aminata pārsteidza ar to, ka… ne ar ko nepārsteidza. Brīžiem ar šausmām nācās sevi pat pieķert pie domas, ka uz skatuves stāv parasta latvju popdziedātāja, kurai tikai dota varenāka balss, taču šī doma tika steigšus izdzīta no galvas, jo tā taču nebija parasta latvju popdziedātāja - tā bija pati Aminata!

Izkāpjot no savas komforta zonas

Publicitātes foto

Pēc koncerta Aminata sociālajos tīklos bija lakoniska: “Mani pārpilda emocijas un pateicības sajūta! Paldies manai ugunīgai komandai par ieguldīto darbu!” Nav šaubu, ka emocionālā dziedātāja vēl ilgi dzīvos šī koncerta radītajās pēcgaršās, kurām viņai vajadzētu būt ļoti labām - tika ieguldīts liels darbs un sasniegts labs rezultāts.

“Albums “Savvaļas pusē” man ir bijis neparasts eksperiments un izkāpšana no komforta zonas,” stāsta Aminata. “Darbs pie šī albuma man ne vien lika no jauna atplaukt pēc posma, kurā jutos sevi radoši izsmēlusi, bet arī iekāpt pilnīgi jaunā un sievišķīgā tēlā. Piemēram, dziesma “Afrodīte” ir tik izteikti viegla, ar koķetērijas un flirta noskaņām, ka liek man tieši tā justies, arī uz skatuves to izpildot. Albuma iznākšana man ir svētku diena, bet vēl vairāk priecāšos to nosvinēt uz skatuves kopā ar saviem klausītājiem,” - tas tika pausts vēl pirms koncerta.

Mēs nosvinējām, Aminata. Patiešām! Viss kārtībā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā