Latvijas mūziķiem pārbrāzies pāri "X faktors"

Ar viegli prognozējamu Emilijas Bērziņas uzvaru noslēgusies šova “X faktors” piektā sezona. Šova iepriekšējās sezonas devušas latvju mūzikas skatuvei vairākus spilgtus izpildītājus, taču dīvainā kārtā lielākoties tie nav no triumfējušo saraksta.
©Publicitātes foto

Pirmā sezona: Gruzdiņš, “Tautumeitas”, Miglāne

Gandrīz visu pasauli pārņēmušais “X faktora” trakums - tas bijis saudzīgs tikai pret Latīņameriku un Āfrikas dienvidu daļu - Latviju pārņēma 2017. gadā. Par pirmās sezonas uzvarētāju kļuva droši vien visu (vismaz šova fanu) spilgtā atmiņā joprojām esošais, tolaik bārdainais un “tuneļainais” Arturs Gruzdiņš. Viņa uzvara bija pārliecinoša, taču cerētais izrāviens nesekoja: gan tāpēc, ka rūjienietis vēlējās palikt uzticīgs rokmūzikai un savai grupai “Refleksija”, gan kovida izraisītās izklaides industrijas paralīzes dēļ, tomēr lielākoties šova līguma ar izdevējiem “Sony” nosacījumu un to “bremzētības” rezultātā. Artura debijas albums “Aplī” tika izdots tikai 2020. gada februārī, turklāt nelaimīgā kārtā ietrāpījās minētā kovida ierobežojumu pašā epicentrā, līdz ar to daudziem pagāja pat relatīvi nepamanīts. Šogad Arturs debitēja bērniem domātas mūzikas lauciņā, izdodot albumu “Drošības festivāls”.

Savukārt par “X faktora” pirmās sezonas goda pjedestālu viedokļi varētu atšķirties, jo, piemēram, apskatniekam šķita, ka otrajā vietā palika apvienība “Tautumeitas”, taču nē - meitenes tika izbalsotas tieši pirms fināla. Interesanti, ka jau pirmajā nedēļā no dalībnieku sastāva tika izslēgts Aivo Oskis - šobrīd arī ne gluži pēdējais cilvēks uz latvju mūzikas skatuves, bet vēl aiz “Tautumeitām” palika tādi vārdi kā Alise Haijima un Edgars Kreilis. Par “Tautumeitām” šobrīd viss ir zināms, bet kas ir/bija tādi pirmās sezonas finālisti kā “Hypnotic”, “The Stones”, “Koukie Band”, Lauris Bergmanis un Nadežda Maņkeviča - piedodiet, nav ne jausmas.

Otrajā un trešajā vietā palika attiecīgi Līga Rīdere un Adriana Miglāne. Pirmā ik pa laikam par sevi atgādina ar kādu jaunu dziesmu (pēdējā - septembrī izdotā “Ieelpo”) vai vismaz privātās dzīves sakarā (pērn septembrī kļuva par māmiņu jau ceturtajai atvasei), savukārt otrā mistiski kļuvusi par ietekmīgu influenceri, taču mūzikā gan viņai nesokas - Miglāne pat netika pāri konkursa “Supernova 2023” pusfināla slieksnim.

Otrā sezona: Kattie, “Baritoni”, Memmēns

Šova otrajā sezonā uzvarēja baltkrieviete Kattie, aiz kuras palika četru puišu apvienība “Baritoni” un trīs meiteņu grupa “Radio trio”. Līdz izšķirošajiem šova notikumiem netika tādi izpildītāji kā Roberts Memmēns (šobrīd viens no grupas “Citi zēni” atslēgas cilvēkiem), Reinis Straume (pašlaik populāru singlu ražotājs ar skatuves vārdu Raum) un Laima Dimanta (ukuleļu un dzīvesprieka pavēlnieces Katrīnas Dimantas māsa), bet grupas “Rock’n’Berries” līderis Oskars Millers “izlidoja” jau pirmajā nedēļā. Soli no labāko trijnieka palika par talantīgu uzskatītais Didzis Melderis, kurš manīts grupā “Mother Of Pearl”, bet diez vai par to plašāka auditorija maz ko ir dzirdējusi.

Par Kattie zināms vien tas, ka pirms pāris gadiem viņa apprecējusies un pārgājusi vīra uzvārdā (tiesa, arī viņas īstais uzvārds šova skatītājiem palika noslēpumā tīts - Jekaterina Rudņicka), izdevusi arī pāris jaunas dziesmas, bet - Baltkrievija ir Baltkrievija… “Baritoni” kļuvuši par itin pieprasītu korporatīvo pasākumu un pilsētas svētku/ballīšu grupu, bet “Radio trio” meitenes ir pat ļoti pamanāmas. Gabriēla Zvaigznīte sekmīgi iekļāvusies “Tautumeitu” sastāvā, ir fona vokāliste “Prāta vētrai” un sadarbojas arī ar Shipsea; Madara Dzintara-Pluša jeb vienkārši Madara Dzintara manīta pat džeza vokālajos konkursos un veidojam ļoti saturīgus teksta video, bet naudiņu viņa pelna, uzstājoties kopā ar atraktīvajiem “zušiem”; nekur nav pazudusi arī Katrīna Anna Vīgante (tagad Pļavniece) - “X faktors” meitenēm nudien bijis labs tramplīns turpmākajai izaugsmei, taču viņas bija sevi labi pierādījušas arī pirms tam.

Trešā sezona: Gluzunova, Paško, “Limonāde”

Šova trešā sezona sagādāja visneticamāko uzvarētāju - par to kļuva latviski dziedošā Elīna Gluzunova, un atliek vien pabrīnīties, ka šova rīkotāji to pieļāva, jo bija uzreiz skaidrs, ka Rietumu tirgū viņai nav ne mazāko perspektīvu. Tiesa, arī Latvijas mērogā dziedātāja ne ar ko nav sevi pierādījusi, ja neskaita “barību” bulvārziņu tiražētājiem. Vēl lielāks pārpratums bija trešās vietas ieguvējs Klāvs Ozols, par kuru visa šova garumā tika uzstājīgi stāstīts, cik viņš ir talantīgs un īpašs, bet beigu galā puisis pat nespēja tikt skaidrībā, ko viņš vēlas, vai vispār vēlas, un kā viņu saukt - šobrīd Klāvs manīts ar skatuves vārdu Rīts. Vienīgā viņa pievienotā vērtība - kopdarbs ar Loretu Reidi dziesmā “Ieroči”. Līdz ar to var secināt, ka no finālistiem vienīgais ieguvums ir tiešām labi dziedošā Diāna Paško (viņa palika otrā), kura uzstājas gan solovariantā, gan ar “The Kruasans” un ir savākusi labu skatītāju skaitu interneta vietnē “YouTube”.

Interesanti, ka jau otrajā šova nedēļā tika izbalsots Dagnis Roziņš (pašlaik kopā ar Jāni Pētersonu grupas “Citi zēni” vokālo līderu tandēms), tikai nedaudz tālāk tika meiteņu vokālā grupa “Limonāde” (komentārus neprasošās Iluta Alsberga un Kristīne Pastare jeb Peress, kā arī Ieva Katkovska) un Anna Krista Ostrovska (singls “Mazā Parīze” u.c.), toties pāris soļus no fināla apstājās kāds Artis Zaķis (kas tas tāds?). Cienījamu rezultātu sasniedza arī rokeris Reinis Liepa (manīts grupā “Street Conference”, ar ko izdoti arī pāris EP) un dvīņumāsu Sanitas un Sanijas duets “Rozes” (šobrīd darbojas kā duets “Skarta”, kas labi izklausījās Katrīnas Gupalo koncertā).

Ceturtā sezona: Grēta, Diona, Palu, “Neprāts”

Šova ceturtā sezona droši vien vēl palikusi labā atmiņā - vismaz tā vajadzētu būt. Objektīvi vērtējot, pati aktīvākā publiskajā telpā šobrīd ir Diona Liepiņa (arī viņas maija beigās klajā laistais albums “Marionete” ir superīgs), lai gan viņa palika soli aiz fināla trijnieka. Tiesa, arī tajā tikušie nav gluži pazuduši: Grēta Grantiņa pērn novembrī izdeva EP “Vēl aizvien man sapņos” un piedalās dažādos kopprojektos un koncertos, bet “latviešu Džimijs Samervils” Eduards Rediko nupat mazliet sensacionāli vinnējis Berlīnes konkursu “Euro Pop 2023”. Kā jau tas bija nojaušams, pats slaistīgākais izrādījies otrās vietas ieguvējs, daudzu omīšu uz rokām nēsājamais čirkainā matu ērkuļa īpašnieks, sapņainais Viktors Buntovskis, par kuru dzirdēts mazāk - februārī viņš gan izdeva savu pirmo singlu “Mēness”, bet nupat kopā ar jauniņo Sabīni Mustermani atzīmējās viņas albumā iekļautajā dziesmā “Tikai tev”, taču pat nepagodināja meiteni ar savu ierašanos albuma svinību pasākumā.

Vēl ceturtā sezona klausītājus iepazīstināja ar tādu vārdu kā zobārste Olga Palušini, kas šobrīd darbojas ar skatuves vārdu Palu, savukārt “Audiokvartāls”, Tom Simo un duets “Neprāts” (Signija Taraņenko un Aleksandrs Tuguševs) bija relatīvi zināmi jau pirms tam. Kas ir/bija šova ceturtajā nedēļā izbalsotie Edgars Kārkliņš un Deniels Bērziņš, gan vairs nav prātā.

Piektā sezona: Emsis, Luka, Tipa, Estere

Publicitātes foto

Līdz ar to nav teikts, ka no “X faktors 5” latvju mūzikā turpmāk noteikumus diktēs tieši fināla trijnieks. Piemēram, Kristīnes Prauliņas stūrētajā Gospeļu korī dziedošā Estere Tauriņa, liepājniece Tipa jeb Tabita Balode, sirsnīgais Krišjānis Brasliņš, varbūt arī Patrīcija Spale - vārdi, kurus noteikti ir vērts paturēt prātā. Tāpat visi ceļi vaļā ir 16 gadus vecajam ventspilniekam Danielam Širmanim, savukārt sevi par reperi saucošais un no šova “aiziet palūgtais” Jānis Miglāns droši vien jau tagad varētu savākt kaut pilnu “Palladium”, tikai diez vai viņam ir kāda sajēga par to, ko viņš vēlas...

Publicitātes foto

Paša fināla rezultāti bija visvieglāk prognozējamie šo piecu sezonu laikā - droši vien bukmeikeri uz to pat nepieņēma likmes. Emilijai Bērziņai, draugu vidū un sociālajos tīklos dēvētai par Emsi, galveno balvu varēja piešķirt jau pēc pirmās iznākšanas uz skatuves, un viņa finālā pat varēja izpildīt savu oriģināldziesmu “Sirds pelnos” (to uzreiz momentā pagrāba šova pašreizējie aizbildņi “Universal Music Group”), kas citos gadījumos rezultāta ziņā būtu pašnāvība. Jāatzīst gan, ka Emilijas īpatnējā balss un Šainedas O’Konoras cienīgais tēls nudien paliek atmiņā. Tāpat bija skaidrs, ka trešā paliks Katrīna Kovaļuka, un, lai nevienam par to nerastos šaubas, pēdējās viņas cerības uz kaut ko vairāk likvidēja mentora Intara Busuļa pievienošanās uz skatuves. Nāksies gan piepūlēties, lai atcerētos, ar ko šī meitene bija tik īpaša, ka tika līdz Top 3, taču Katrīnai ir visas iespējas pierādīt pretējo. Un visbeidzot - 19 gadus vecā Elizabete Lukaševiča jeb Luka, absolūts tīrradnis un daudzpusīga dziedātāja, par kuru gan mēs pilnīgi noteikti vēl dzirdēsim un dzirdēsim daudz. Lai arī bez 10 000 eiro un sadarbības līguma ar “Universal” kabatā, taču stabila otrā vieta, kas, kā mēs to redzam no iepriekš aprakstītā, vismaz “X faktorā” ir labākais rezultāts.

Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā