Pasaulē mīlētie, cienītie un apbrīnotie, kuri šogad šķīrušies no dzīves

Daudzi ļoti slaveni, nozīmīgi cilvēki mūzikā, literatūrā, mākslā, politikā un sabiedriskajā darbā 2023. gadā ir šķīrušies no dzīves un tagad noraugās uz mums no debesu maliņas.
©SCANPIX/REUTERS

Nāves cēloņi ir bijuši dažādi - pašnāvības, vielu pārlietošanās, avārijas, bet visvairāk sirds un asinsvadu slimības un vēzis. Atšķirībā no 2020. un 2021. gada ir maz gadījumu, kad pie aiziešanas būtu piedalījusies kovida sērga.

Nežēlīgs trieciens ir bijis īriem, kuriem šā gada laikā nācās pavadīt pēdējā gaitā divas spožas mūzikas personības - Šineidu O'Konoru un Šeinu Makgovanu. Abi ir uzskatāmi par īru tautas kultūras kodu, pēc kura citviet uzreiz ir atpazīstams - jā, tā ir Īrija! Ir gadījumi, kad abi ir dziedājuši arī duetā.

Šineida O'Konora mira 2023. gada 26. jūlijā. Viņa bija dziesmu autore un politiskā aktīviste. Viņa izdeva 10 studijas albumus, 1987. gadā iznāca viņas debijas albums “The Lion and the Cobra”, pārdoti vairāk nekā septiņi miljoni otrā studijas albuma “I Do Not Want What I Haven't Got” kopiju, bet vispazīstamākā pasaulē ir viņas dziesma “Nothing Compares 2 U” jeb “Nekas nespēj aizstāt tevi”. 2022. gadā 17 gadu vecumā pašnāvību izdarīja viņas dēls Šeins, un viņa bija izteikusies, ka vēlas doties pie Šeina. Pēdējos gados Šineida cieta no depresijas un fiziskās veselības problēmām. Viņai bija 56 gadi.

30. novembrī 65 gadu vecumā no dzīves šķīrās Šeins Makgovans, grupas “The Pogues” solists, dumpinieks, huligāns un leģenda, kurš nesaprotamā kārtā spēja savienot narkotiku un alkohola lietošanu ar izcili talantīgu radošo darbu.


2023. gada jūlijā pasaule atvadījās no Džeinas Birkinas, angļu dziedātājas, aktrises, skaistules un franču valodas dedzīgās cienītājas. Viņai bija 76 gadi, kad viņa mūs pameta. Īpaši veiksmīga viņai bija sadarbība ar franču mūziķi Seržu Geinsbūru. 1969. gadā iznāca viņu studijas albums, kurā bija dziesma "Je t'aime... moi non plus" jeb “Es tevi mīlu... es arī nē”, kas sasniedza 1. vietu Apvienotās Karalistes singlu topā un nav aizmirsta šobaltdien kā viena no visu laiku “seksīgākajām” dziesmām.

Šķita, ka amerikāņu dziedātāja Tīna Tērnere ir mūžam jauna un apbrīnojami enerģiska uz skatuves, kustībās neatpaliekot no divdesmitgadniecēm, taču 24. maijā 83 gadu vecumā arī viņa šķīrās no dzīves. Viņas karjera sākās jau pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, viņas dzīve un mantojums, ko viņa atstāj aiz sevis, turpinās iedvesmot māksliniekus un mūzikas fanus visur pasaulē.

Vēl pie aizsaulē devušos slavenību saraksta nosaucams televīzijas šovu lielmeistars Džerijs Springers (79), aktrise Reičela Velša (82), aktrise Sjūzena Somersa (76), aktieris sers Maikls Gembons, jamaikiešu - amerikāņu dziedātājs Harijs Belafonte (96), ģitārists Džefs Beks (78), kurš bija viens no dižākajiem ģitāristiem pasaulē, supermodele Tatjana Patica (56), grupu “The Byrds” un “Crosby, Stills & Nash” dalībnieks Deivids Krosbijs (81), itāļu aktrise Džīna Lolobridžida (95), dziedātāja, Elvisa Preslija un Priscillas meita Līza Marija Preslija (54). Oktobrī 54 gadu vecumā mira ASV aktieris Metjū Perijs, kurš vislabāk pazīstams ar Čendlera Binga lomu 90. gadu seriālā "Draugi".

Politikas jomā visnozīmīgākā pasaules figūra, kas 2023. gadā šķīrās no dzīves, ir Henrijs Kisindžers, kurš bija jau 100 gadus vecs. Viņa ietekme uz ASV politiku “aukstā kara” laikā un visādu globālu sarežģījumu izgrozīšanu par labu ASV ir bijusi lielāka nekā tiem valsts prezidentiem, kuru laikā viņš bija it kā otrā plāna amatos. Mērķu sasniegšanai viņš nesmādēja tādas metodes kā slepenas sarunas ar naidīgiem režīmiem, cinisku situācijas izmantošanu.

Otra slavēta un pelta, bet ļoti ietekmīga politikas persona bija miljardieris, mediju magnāts, kādreizējais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni (86), kurš mira 12. jūnijā.

Sportā viens no prominentākajiem aizgājējiem 1. martā bija Francijas futbolists Žists Fontēns (90), kurš 1958. gada Pasaules kausā sešās spēlēs guva 13 vārtus. Šis rekords nav pārspēts šobaltdien.

Nupat šomēnes, 17. decembrī, 89 gadu vecumā mūžībā devās gruzīnu kino režisors Otars Joseliani, kurš atpazīstamību iemantoja ar filmām "Aprīlis", "Lapkritis" un daudziem citiem ģeniāliem kino šedevriem.

Janvārī Gruzijas (Sakartvelo) tauta atvadījās no diža aktiera Vahtanga Kikabidzes, kuram vispazīstamākā loma bija filmā “Mimino”. Lai gan Kikabidze bija Krievijā slavens aktieris un dziedātājs, viņš pārtrauca visas saites ar šo valsti pēc Krievijas iebrukuma Gruzijā 2008. gadā, atteicās no Krievijas Draudzības ordeņa un atcēla savu 70 gadu jubilejas koncertu Kremlī.

5. jūnijā mūžībā aizgāja brazīliešu dziedātāja Astrūdži Žilbertu (Astrud Gilberto). Viņai bija 83. Viņas izpildītā dziesma “bossa nova” stilā “Meitene no Ipanemas” ir viena no visaranžētākajām un visvairāk platēs ierakstītajām melodijām 20. gadsimtā. Sacensties ar to var tikai “Amazing grace”, “Summertime” un bītlu “Yesterday”.

Arī azartspēļu biznesā šis gads iezīmējas ar lielu zaudējumu - 89 gadu vecumā 14. maijā mira divkārtējais pasaules pokera čempions Doils Bransons, kurš vienmēr spēlēja ar kovboju platmali galvā un bija kļuvis leģendārs, vairākas reizes pārspējot pretiniekus ar īpaši vājām kārtīm rokā - ar desmitnieku un divnieku.

Krievijā 2023. gadā ir mirušas slavenas kino un teātra personības. Igors Jasulovičs (81), kurš filmējās tādos padomju kino šedevros kā “Briljanta roka”, “12 krēsli” u.c. Viņam bijusi aktīva pilsoniska pozīcija - viņš esot aizstāvoši izteicies par protestētajiem “Bolotnij” laukumā un meiteņu pankroka grupu “Pussy Riot”.

2023. gadā mira gan režisors Gļebs Panfilovs (89), gan viņa sieva, aktrise Inna Čurikova.

Nāvīte arī Latvijai nav metusi līkumu (links uz MK rakstu par mirušajiem latviešiem)

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā