Mūziķei Baibai Ozoliņai savi noslēpumi, kā pagarināt diennakts stundas

Kamēr jaunais gads vēl nav īsti ieskrējies, vērts pieminēt dažus iepriekšējā gada notikumus mūzikas dzīvē. Piemēram, par dziedātājas un dziesmu autores Baibas Ozoliņas debiju ar albumu “Liku bēdu zem”.
©Foto: Iveta Jaunalksne

Dziedātāja, kas gandrīz visu dara pati

Kopš Baibas Ozoliņas pirmās dziesmas “Viegli sirds mana sitas” sarakstīšanas un publiskošanas līdz albuma izdošanai pagājuši divi gadi. Daudz vai maz? Dziedātāja pati ir savu dziesmu mūzikas autore, pati meklējusi studiju to ierakstīšanai un producentu, pati prātojusi arī par albuma atbalstam nepieciešamajiem videoklipiem un to vīziju, pati meklējusi filmēšanas operatoru (“Mums izveidojusies laba sadarbība ar Mārci Šēneru!”) un vietas, pati domājusi šo klipu scenārijus un tos arī montējusi, pati rakstījusi preses relīzes un izsūtījusi tās medijiem utt., u.t.jpr., tātad tas nemaz nav ilgi. “Šis ir tāds laiks, kad ļoti daudz var darīt pats, turklāt beigās sanāk, ka to arī tiešām labāk darīt pašai: ja katram klipam man nāktos meklēt atsevišķu filmēšanas komandu, tad droši vien man būtu trīsreiz mazāk klipu,” norāda Baiba, kura šobrīd var palepoties ar sešiem videoklipiem.

“Jau tad, kad sāku rakstīt savas dziesmas, sapratu, ka to vēlos, man tas ļoti patīk, un viss šis process ir ļoti, ļoti mans. Pirmās divas dziesmas sarakstīju 2021. gada nogalē, bet 2022. gadā iznāca tikai viena dziesma “Vai es varu vēl vairāk”. Tas bija posms, kurā sagrupējos, lai saprastu, kurā virzienā vēlos doties. Savukārt pārējās piecas dziesmas sarakstītas 2023. gadā,” albuma tapšanas gaitu atminas Baiba.

Foto: Iveta Jaunalksne

Smeļoties iedvesmu un dzīvesziņu no tautasdziesmām

Albumā ir astoņas dziesmas latviešu valodā, tostarp gan zināmi un radio topos iekļuvuši singli (“Liku bēdu zem”, “Vairāk kā vārdi”, “Viegli sirds mana sitas”), gan iepriekš nedzirdētas kompozīcijas. Mūzikas autore ir pati Baiba, savukārt vārdi tapuši sadarbībā ar tādiem pazīstamiem mūziķiem kā Gatis Mūrnieks, Agnese Rakovska, Kate Elpo un Jānis Niedra. Producents - Gints Stankevičs.

Kad Baiba 2021. gada novembrī debitēja uz latvju mūzikas skatuves (ar singlu “Viegli sirds mana sitas”), šķita, ka viņa varētu ieņemt interesantu popa ar etnomūzikas piesitienu nišu (tai atbilstu arī “Liku bēdu zem”, “Tec, laimīte” un “Nāc, māsiņa, ciemoties”), taču tik precīzi tomēr nav sanācis. Taču vienalga albums ir pārsteidzoši nobriedis un pārliecinošs - viegls, dejojams un optimistisks pops, kas tekstos neliek lauzīt galvu par kritušām lapām, zaudēto mīlestību, sevis meklējumiem vai grūto dzīvi, kā arī citām klišejiskām glupībām, ar kurām tik pārpilna ir latvju popmūzika. “Lai arī pārstāvu popmūzikas žanru, vairākās savās dziesmās esmu ievijusi latvisko dzīvesziņu, jo ticu, ka tautasdziesmās varam smelties spēku un tās ir daļa no mums,” saka Baiba.

Novēlējums klausītājiem - būt mierā pašiem ar sevi

Foto: Iveta Jaunalksne

Dziesmas “Liku bēdu zem” un “Viegli sirds mana sitas” jau kļuvušas par Baibas vizītkarti, tomēr arī pārējie gabali vērtējami ar plus zīmi, piemēram, stilīgā “Vairāk kā vārdi”, pacilājošā “Vai mēs varam vēl vairāk” un ļoti skaistā “Tec, laimīte”, savukārt par apskatnieka pārsteigumu kļuva iepriekš nedzirdētā “Kāpēc mēs darām tā”. Nu, un noslēgumā kā bonuss ieliktā “Nāc, māsiņa, ciemoties” - ziemīga gada nogales svētku tematikai veltīta pērle. Gribētos varbūt vienīgi mazliet drošāku dziedājumu: ja “es meitiņa kā rozīte”, tad tā, lai būtu uzsista dūre galdā un palēkusies uz tā novietotā karafe un visām pārējām potenciālajām “meitiņām kā rozītēm” nerastos jautājumi, kura te ir galvenā!

“Galvenais albuma vēstījums ir likt bēdu zem akmens - nenest līdzi emocionālu bagāžu, kas traucē elpot. Tec, laimīte, tu pa priekšu, es tavās pēdiņās, liku bēdu zem akmeņa, pāri gāju dziedādama - lai arī bieži tas nebūt nenākas viegli, šajās rindās ir dziļa jēga un padoms,” skaidro Baiba. “Šajā albumā iekļautās dziesmas ataino diezgan plašu emociju gammu. Labprāt radu dziesmas, kuras uzlabo garastāvokli gan pašai, gan citiem, taču ne visas ir jautras un enerģiskas - arī skumjas un ilgas ir daļa no manis, un tās ir jāpieņem. Piemēram, dziesma “Tec, laimīte” tieši ir par savu ēnas puses pieņemšanu. Manuprāt, ir ārkārtīgi būtiski sevi pieņemt ar visām savām personības šķautnēm - pieņemt arī to, ko gribētos sevī mainīt. Neizdarīt uz sevi negatīvu spiedienu un nedzīt sevi zemē, jo apkārt ir gan apstākļi, gan cilvēki, kuri jau tāpat to dara. Tādēļ katram ir jābūt atbalstam sev pašam tā vietā, lai nemitīgi sevi kritizētu. Mans novēlējums klausītājiem - būt mierā pašiem ar sevi.”

Mūzikas skolā piedzīvojusi smagus laikus

Nav jau gluži tā, ka Baiba mūzikā uzradusies no nekurienes. “Mācījos Ogres bērnu mūzikas skolā, spēlēju klavieres un vijoli, taču to nepabeidzu - man visa tā institūcija tā “uzkrita uz nerva”, ka vijoli aizlidināju pa gaisu! Es biju no tiem bērniem, kuriem skolotāja sita pa pirkstiem, ja bija nospēlēta netīra nots, ja bija mājās aizmirsta dienasgrāmata, tad tai nācās iet pakaļ, pat neskatoties uz to, ka dzīvoju Ogres nomalē utt., u.t.jpr. Kā ņirgāšanās par bērniem, bet nu labi - tas bija tajos laikos un sen…” ar sarūgtinājumu atceras Baiba. “Vidusskolā sāku dziedāt vokālajā ansamblī un sapratu, ka man dziedāšana ir tuva un es vēlos šajā jomā darīt kaut ko vairāk. Arņa Medņa vokālajā studijā sāku skoloties pie Ances Krauzes un Jolantas Gulbes, bet… Dzīve visu sakārtoja citādāk, un darba dēļ nodarbības vairs nevarēju turpināt. Bija ilga pauze, līdz ar to šī ir kā mana otrā atnākšana.”

Foto: Iveta Jaunalksne

Aktrise, suņu saimniece, bērnu grāmatiņu autore un daudz kas cits

Baibu latvju mūzikā netrūkst, arī Ozoliņu uzvārds nav retums, tāpēc uzreiz jāpaskaidro, ka šī Ozoliņa nav tā pati, kas darbojas tautas mūzikas lauciņā, jo - tā ir Biruta Ozoliņa...

Ja nopietnāk, tad šī Baiba Ozoliņa ir tā pati Baiba Ozoliņa, kura manīta arī seriālos “Jaunais norm” (“Es tur tēloju Elizabetes Balčus atveidotās Telmas mammu”) un “No naida līdz mīlestībai” (“Tur es tēloju Daiju - turīgu sporta kluba klienti, kura ir draugos ar Elīnas Vānes atveidoto kluba īpašnieci, taču draudzībai ātri pienāk beigas sporta trenera, kuru atveido Andris Bulis, dēļ”). Vēl šī Baiba Ozoliņa ir tā pati Baiba Ozoliņa, kura redzēta raidījumā “Ķepa uz sirds” kā piecu suņu īpašniece, ar kuriem viņa ar itin labiem panākumiem piedalās arī adžiliti (suņu veiklības sports) sacensībās. “Tagad jau sešu [suņu īpašniece]!” dzirkstoši smejas Baiba. “Mums ir liels bezšķirnes suns, kuram ir 15 gadi - jau riktīgs večukiņš, kuru paņēmām no patversmes. Vēl mums ir papilons Džokers, trīs šeltiji Zuzū, Šelbija un Emī, un vēl mums ir japāņu špics Netsu.” Un vēl šī Baiba Ozoliņa ir tā pati Baiba Ozoliņa, kura pirms daudziem gadiem izdevusi bērnu grāmatiņu “Matilde un Šalku Paija” (“Starp citu, man sarakstīta vēl viena bērnu grāmatiņa - saucas “Nerātnais cimdiņš”, tikai tā vēl nav izdota!”).

Un vēl šī Baiba Ozoliņa ir tā pati, kura šobrīd ir Ogresgala Tautas nama vadītāja un kura ar grupas “Linga” vīriem Jāni Frišfeldu (ģitāra) un Jurģi Blumbergu (bass), kā arī “Oranžo brīvdienu” bundzinieku Māri Ozoliņu uzstājas kopā ar pērn izveidoto ballīšu grupu “Ir nakts”. “Gatavojoties mana albuma prezentācijai, sākām spēlēt kopā un sapratām, ka negribam pie tā apstāties, gribam spēlēt kopā vēl vairāk un vēl biežāk, jo mums labi sanāk. Šobrīd grupai klājas ļoti labi!”

Dara, lai vēlāk sapņi neklauvētu pakausī

Foto: Iveta Jaunalksne

Te nu rodas gluži loģisks jautājums - kā visām šīm uzskaitītajām Baibām Ozoliņām, kuras, kā izrādās, personificē viena pati Baiba Ozoliņa, tam visam pietiek laika?! “Es nezinu!” aizgūtnēm smejas dziedātāja. “Es vienkārši daru, daru un daru, un, kad esmu ļoti nogurusi, tad es… Tad es paguļu!”

“Ir jābūt baigai motivācijai, lai to visu veiktu, un man šī motivācija ir - tā mani dzen uz priekšu. Es kaut kur lasīju, ja cilvēkam dzīvē ir bijuši kādi sapņi, tad tie nekur nepazūd, ja tie ir nepiepildīti - tie vecumdienās sāk klauvēties pakausī un neliek miera. Cilvēks tad sēž un domā - nu, kāpēc, kāpēc nedarīju to tad, kad man bija tāda iespēja?! Es to negribu piedzīvot. Ja no šī visa nebūtu neko darījusi un, piemēram, 90 gadu vecumā, kad to vairs fiziski nespētu, sēdētu un par to domātu, tas būtu neizturami. Taču šobrīd man šāda iespēja ir, tāpēc es vienkārši eju un daru.”

Aizrāvusies ar radošo procesu

Albums izdots, kāda ir motivācija un mērķis tagad? “Nākamais albums!” apņēmīgi saka Baiba. “Arī koncerti, ballītes ar grupu “Ir nakts” utt., taču pats galvenais - man ļoti patīk rakstīt dziesmas. Man patīk viss process, sākot no brīža, kad manā galvā sāk skanēt melodija, līdz momentam, kad šī melodija ir ierakstīta studijā un dziesma sāk skanēt radiostacijās - mani fascinē process, kā no nekā radīt kaut ko! Un vēl var [dziesmai] piefilmēt klipu, ko man arī ļoti patīk darīt. Man vienkārši patīk jaunrades process, un tas aizved arī pie citām lietām. Šobrīd pirmā dziesma nākamajam albumam ir sarakstīta, un, iespējams, jau janvārī vai februārī tā tiks izdota, tiesa, es nezinu, vai to paspēšu. Neticēsi, bet pat man dažkārt diennaktī ir par maz stundu!” smejoties rezumē Baiba.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā