"Supernovā" pirmie skandāli

Šonedēļ Latvijas Televīzija (LTV) publiskoja to 15 mākslinieku vārdus, kurus žūrija izvēlējusies Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases jeb “Supernovas” pusfinālam. Taču nebija pienācis pat izsludināšanas dienas vakars, kad jau izraisījās pirmie skandāli, lai gan šoreiz konkursā diez vai ir vērts briest milzīgam cīniņam – tāpat uzvarēs Dons.
©Publicitātes foto

Dzīve apstājusies - Rivas nav pat pusfinālā…

“Supernovas” žūrijas izvēlētie 15 mākslinieki (ja viens kāds netiks “noņemts no trases” - pērn tāds precedents jau bija…) 3. februārī LTV1 tiešraidē sacentīsies par iekļūšanu finālā. Desmit finālistus, kuri 10. februārī sacentīsies par uzvarētāja titulu un tiesībām pārstāvēt Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Malmē, noteiks žūrija un skatītāji.

Pirmais šoks iestājās, pusfinālistu sarakstā neieraugot “Supernovas” “mēbeles” Markusa Rivas vārdu - viņam šis būtu bijis jubilejas desmitais mēģinājums tikt uz Eirovīziju… Nav gan zināms, vai Riva savu dziesmu vispār šim konkursam iesniedza, lai gan gada pirmajā dienā viņa izdotais singls “Lose Control” izklausījās pilnībā atbilstošs visām eiroprasībām. Pats Markus nekādus komentārus publiskajā telpā nav sniedzis, taču fani jau lej gaužas asaras - kas gan tā par “Supernovu” bez Rivas?!

Publicitātes foto

Strazdiņa dziesmu vaino autortiesību pārkāpumā

Ja Markusa Rivas neesamība pat pusfinālistu skaitā vērtējama tikai no emocionālā aspekta, tad nākamās peripetijas “Supernovas” sakarā jau draudēja ar teju juridiskām sekām - pieredzējušais producents DJ Rudd (Rūdolfs Budze) sociālajos tīklos vainoja Edvardu Strazdiņu autortiesību pārkāpumā. Vēlāk viņš šī ieraksta statusu mainīja uz “private”, tomēr sarakstē ar apskatnieku no sevis teiktā neatkāpās: “Manai ausij izklausās, ka Strazdiņa dziesmā ir izmantots Teilores Sviftas dziesmas “Shake It Off” ievads kā bungu bīts. Plaģiāts tas nav, tomēr bez saskaņošanas ar dziesmas autoriem un tās izdevējiem tas ir uzskatāms par autortiesību un blakustiesību pārkāpumu. Parunājos ar savu kolēģi, dziesmas producentu Gintu Stankeviču - viņš apgalvo, ka viņi ir iedvesmojušies no “Shake It Off”, bet semplēts tas ieraksts neesot. Vai, precīzi atdarinot labi pazīstamu bungu partiju, tiek pārkāptas autortiesības, nezinu. To juristi pratīs labāk paskaidrot. Pirms sarunas ar Gintu man likās, ka tur ir dzirdams sempls. Iespējams, viņš ļoti prasmīgi to bītu ir nokopējis.”

Jāatzīst gan, ka Rūdolfa minētā saklausīšanai tiešām nepieciešama speciālista auss - vismaz apskatnieks te atdarinājumu nesaklausīja. Taču arī jāsaka, ka DJ Rudd ir pazīstams kā skarbs un tiešs, bet arī godīgs un profesionāls viedokļa paudējs - ja viņš kaut ko apgalvo, gluži bez pamata tas nav. Turklāt mesties tik atklātā cīņā ar paša Guntara Rača aizbilstamo Edvardu Strazdiņu - tur nepieciešama “akna”…

Publicitātes foto

Dona dziesma tapusi nelielā Spānijas ciematiņā

Atgriežoties pie “Supenovas” pusfinālistiem, šķiet, ka šoreiz uzvarētājs prognozējams tik droši, cik sen tā nav bijis (kopš Aminatas un arī Justa laikiem) - tas būs Dons. Jau tā klausītāji par viņu stāv un krīt, bet šoreiz viņš klausītājiem jau rudenī ar panākumiem bija “iebarojis” savu dziesmu “Lauzto šķēpu karaļvalsts”, kuras anglisko versiju “Hollow” izdeva gada ieskaņā, un kura, kā izrādās, iesniegta arī “Supernovai”. Labā ziņa - dziesma varētu būt pietiekami konkurētspējīga arī starptautiskajā apritē, līdz ar to labi dziedošais Dons beidzot Latvijai varētu sniegt ilgi kāroto Eirovīzijas finālu.

Publicitātes foto

“Dziesma “Hollow" tapusi nelielā Spānijas ciematiņā, kur dziesmu rakstīšanas nometnē satiku dziesmas līdzautorus Laiemu Gedesu un Keitu Nortropu. Šī bija pēdējā nometnes diena un mūsu pirmā iespēja strādāt kopā. Brīdī, kad bijām pabeiguši “Hollow”, mums visiem iekšēji bija sajūta, ka esam radījuši ko tādu, kas liek apstāties laikam,” atminas Dons. “Ar Laiemu turpināju strādāt visu pagājušo gadu, kopā esam radījuši nu jau vairāk nekā 25 dziesmas, un tieši “Hollow” tapšana mums lika saprast, ka muzikāli saprotamies. Daļa no šīm dziesmām būs dzirdamas arī šogad plānotajā albumā.”

Ar labu vārdu savu latviešu kolēģi piesauc arī Laiems Gedess: “Sadarbošanās ar tik talantīgu mūziķi kā Dons bija patiešām lieliska pieredze. Dziesma tapa, domājot par šodien ļoti aktuālu jautājumu - spēju domāt, runāt un izpausties brīvi, nesekojot pūlim, bet dzīvojot saskaņā ar sevi.”

Kaķi konkurēs ar Ukrainu un Drēģeri

Dona pieteikšanās “Supernovai” vērtējama līdzvērtīgi tam, ja “Prāta vētra” kandidētu dalībai “X faktorā”, taču ir vēl vairāki mūziķi ar vārdu, kuriem sagribējies maijā braukt uz Zviedriju. Piemēram, reiz lielajā finālā jau pabijusī Agnese Rakovska, kura gan šoreiz piedāvā no Eirovīzijas viedokļa visai bezcerīgu dziesmu. Drīzāk konkurenci varētu sastādīt harismātiskā Katrīna Gupalo ar kaķiskā balsī iedziedāto “The Cat’s Song” - gluži kā no seriāla “Sekss un lielpilsēta” dzīlēm nākušu. Ja vēl to iepakotu elegantā priekšnesumā (un to Katrīna spēj!), uz skatuves atrādot arī dzīvu kaķi vai vismaz kaķa lelli, šo četrkājaiņu daudzskaitlīgais fanu pulks dziedātāju varētu uzbalsot nebijušos augstumos.

Kas vēl? Apskatnieks noteikti ieteiktu enerģisko un mūsdienīgo Avei, kura ar dziesmu “Let Me Go” sevi labi pieteica “Supernovā” jau pērn. Protesta balsotājiem, iespējams, patiks “Jar Of King” rokdziesma - kaut kas no “Rage Against The Machine”, kaut kas no “Limp Bizkit”, kaut kas no “Red Hot Chili Peppers” un ar Drēģeri junioru (viņš šobrīd dzied arī grupā “Opus Pro”) pie mikrofona. Savukārt “strādāt par latviešiem” uzticēts bērnišķīgajam duetam “Vēstules” - viņi konkursā ir vienīgie, kuri izpilda dziesmu latviski. Ukrainas vēsti nesīs Funkinbiz - latviešu un ukraiņu mākslinieks, kurš jau iepriekš sarakstījis dziesmas ukraiņu valodā, bet ārzemju latviešu karogu turēs Sasha Sil - latviešu dziedātāja un mūziķe Aleksandra Siliņa, kura savu muzikālo karjeru sākusi Īrijā. Cerams, ka klausītāji (un potenciālie balsotāji) atcerēsies grupas “Aarzemnieki” un Lauras Rizoto piemērus un sapratīs, ka “Supernovā” jābalso par dziesmām, nevis karogiem…

Publicitātes foto

Muzikālā izglītošanās garantēta

Stilīgs gabals padevies grupai “Bad Habits”, kura nez kāpēc konkursā startē kā “B/H”, četrus puišus no grupas “Sudden Lights” šoreiz aizvietos pieci puiši no grupas “Papīra lidmašīnas”, šovā “X faktors” diez ko tālu netikusī Patrīcija Spale mēģinās tikt tālāk vismaz “Supernovā”, un atkal visiem iepatikties mēģinās nekad nevienam īsti nepatikušais Alekss Silvers - tas īsumā. Reliģiskos atbalstītājus mobilizēs St. Levica jeb Santa Daņeļeviča, bet jaunais mūziķis ECTO no Liepājas pusfinālam laikam izvirzīts klausītāju redzesloka paplašināšanai. Redzesloka paplašināšana “Supernovā” vispār vienmēr ir ar garantiju, jo lielākā daļa no konkursam pieteiktajiem māksliniekiem vidējai auditorijai neko neizsaka. Tātad kādam, bet varbūt daudziem, būs iespēja noķert savu veiksmes putnu aiz astes.

Publicitātes foto

“Supernova” pusfinālisti (alfabēta secībā):

Agnese Rakovska - “AI”

Alekss Silvers - “For the Show”

Avei - “Mine”

“B/H” - “Amsterdam”

Dons - “Hollow”

ECTO - “Outsider”

Edvards Strazdiņš - “Rock’n’Roll Supernova”

Funkinbiz - “Na Chystu Vodu”

“Jar Of Kings” - “Wildfire”

Katrīna Gupalo - “The Cat’s Song”

“Papīra lidmašīnas” - “Mind Breaker”

Patrīcija Spale - “Heaven’s Raining Down On Me”

St Levića - “Tick Tock”

Sasha Sil - “Love is a Language”

“Vēstules” - “Kur?”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā