Komentāri: “Neatkarīgās” lasītāji pamāca valsti, kā mums kļūt enerģētiski bagātiem

Komentē 7

Pamācīt citus mēs (cilvēki) arvien pirmie, mācīties pašiem, nereti

pēdējie! Velme mācīt ir tik stipra, ka parlamentā, valdībā arvien tiek apzināti iecelti, ielikti tādi "auni", "āmuri", "zīmuļi", kurus var un vajag mācīt dien un nakt, ir tautai ar ko nodarboties!. Tiesa, māci vai nemāci, jēgas pamaz, ar zīmuli taisīts, par zīmuli piedzimis, kā zīmuli apraks. Cik tads Kariņš nav mācīts? Ka lidoja, tā lido zīmulis asais! :)

PS. Arnis Kluinis lasa komentārus, tas priecē! Komentārus palasīt, tā ir patīkama, pat noderīga nodarbe, reizēm varu vien pabrīnīties, cik cilvēki izglītoti šī vārda patiesajā nozīmē.

14.janvāris Atbildēt

sabalansētā dāņu energosistēma... kad vējš nepūš, tad visi citi cītīgi dedzina ogles un gāzi, lai dāņi varētu pierādīt sava zaļuma "ilgtspēju" un "apgādes drošību". Papētiet statistiku, dīvānus presēdami.

14.janvāris Atbildēt

Jautājums jāformulē citādāk . Vai Latvijai nepieciešams ražot un patērēt vairāk elektroenerģiju ? Pirms rakstu aplūkoju ast vietnē šī rīta (14.01.) situāciju Nordpool biržas zonā . Aina visai interesanta . Cena 80 - 85 eiro MW pilnīgi nav atkarīga no tā cik daudz kurš un kā ražo Cena nebija atkarīga arī no tā vai valsts eksportē vai importē elektroenerģiju , jo Latvijai eksportējot 238 MW cena bija tāda pati ,kā Somijai importējot 1793 MW !!! Tas ,ka cena ir biržas "spēles" uzstādījums , pierāda arī 5.01. cena , mums ap 1 eiro par kwh ,kamēr Oslo tā bija tikai 9,2 centi par kwh . Ziņas par to ,ka Somija remontē atsevišķas iekārtas ,liek uzskatīt ,ka mums liek maksāt par Somijas remontiem , jo mums pietika savas enerģijas nekas nebija jāiepērk ,jo pārdevām . Apjomi kurus Latvija patēŗē uz 1 iedzīvotāju ir nenormāli atšķirīgi , zviedri 4,8 reizes ,somi ,4,25 reizes vairāk nekā pie mums . Un pavisam slikta ir aina ieraugot vēja staciju ražotos apjomus katrā valstī atsevišķi . Šorīt Dānijā vējš pūtis staciju spārnos 183 reizes vairāk nekā Latvijā , Norvēģijā - 83 reizes ,bet Somijā - 49 reizes pamatīgāk !!! Norvēģija izceļas arī arī ar to ,ka HESos ražo 116% no patērētās elektroenerģijas . Rezumējot : Latvija pat eksportē ,bet maksa vairāk , vai tā pat kā importētāji , bet ir arī dienas kad otrādāk ,importējam ,bet maksājam tāpat kā citviet eksportētāji , tātad , kāpēc šādas cenu spēles ? Pilnīgi cits jautājums ,kāpēc Lietuva lielos apjomos importējot elektroenerģiju katru dienu ,apsteidz Latviju attīstībā ? Izrādās ,ka kaimiņa attīstība nebebūt nav atkarīga no energobagātības !

14.janvāris Atbildēt

Jā, ar Latvijas elektrības cenām Norvēģu biržā (starp citu, privātkantoris) notiek acīmredzamais neticamais. Interesanti palasīt Latvijas enerģētiskas pārskatus. Izrādās ka elektrības ražošanai vajadzīgā viela Latvijā tagad ir ne tikai ūdens, bet arī ‘CO2 kvotas’. Biržas spekulantu nākotnes kontraktos šo virtuālo “zila gaisa tirgoņu” kvotu cena ar katru nākamo gadu tiek palielināta par 50%. Latvenergo CO2 emisiju kvotas sākuši iegrāmatot tāpat kā gāzies mazuta un citu degvielu cenu elektrības ražošanai. Ar šo dažiem Jaunās vienotības vadoņiem pietuvināto miljonāru CO2 kvotu shēmu biržā tirgotās elektrības cena katru gadu no 2019.gada nepamatoti dzīta uz augšu un nu jau biržā Latvijai ir regulāri 3-4 reizes lielāka par vienu megavatstundu nekā Skandināvijā, Vācijā un Francijā. Pārskatus viegli atrast pameklējot ‘latvenergo co2 kvotu cenas’, kamēr tie vēl nav noslepenoti. Laikam jau šādu valstisko uzvārīšanos var pārtraukt tikai kāds apņēmīgāks prokurors vai mēs paši vēlētāji, izbalsojot šos neliešus ārā no politikas.

14.janvāris Atbildēt

Baidos, ka pat viss apņēmīgākais prokurors te ne ko iesākt nevarēs, jo sistēma izveidojusies Saeimai un MK pieņemot attiecīgos likumus, tiem pakļautos normatīvos aktus, Latvijai ar Saeimas atbalstu, pievienojoties dažnedažādām konvencijām, iestājoties dažādos starptautiskos, arī privātos, kantoros par biedriem. Lai labotu situāciju, ir Saeimā jāievēl tādi cilvēki, kuri to vien darītu, kā atceltu pieņemtos, Latvijai neizdevīgos likumus, stātos ārā no spekulantu kantoriem, organizācijām, utt..

14.janvāris Atbildēt

Mans komentārs bija, ja pareizi atceros, par to, ka jūs Kluiņa k-gs vienmēr rakstāt garus un bezjēdzigus, rakstus, kas pilni ar dažādām sazvērestības teorijām un ,parasti, ne ar ko nepamatotiem spriedelējumiem.

Kāds kaut ko, kaut kur parunāja, kāds kaut ko kaut kur uzcēla, vai neuzcēla. Un dinozauri izmira un Vats tvaika mašīnu izgudroja.

Kas no tā? Situācija ir tāda, kāda ir. Kas ir jādara lai to labotu. Ne jau jāapraksta pagātne, sākot no dzīvibas izcelšanās uz Zemes.

15.janvāris Atbildēt

Vai pērkam savu enerģiju no svešiem un sadārdzināti tāpēc, ka neuzcēlām vēl vienu HES'u? Nesapratu!

15.janvāris Atbildēt