Dīvainības “Zelta mikrofona” nominantu piecniekā, arī strīdi

Šonedēļ svinīgā pasākumā tika izziņoti Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” nomināciju piecnieki. Saprotamu iemeslu dēļ vēl nekad nav bijis tā, ka pēc Top 5 pasludināšanas visi apmierinātībā ar šajās tabulās redzamo sistu plaukstas, un arī šī reize nav bijusi izņēmums. Tiesa, šajos piecniekos tiešām ir dažas dīvainības.
©Ritvars Stankēvičs

Gada labākie - Fiņķis, Patrisha un “Raķešu zinātne”

Iesākumā par “Zelta mikrofona ‘24” veiksminiekiem. Pirmām kārtām par tādiem jau pirms balvu pasniegšanas ceremonijas var kronēt reperi Fiņķi ar dziedātāju Patrishu, kuru kopīgi izpildītā “Raķešu zinātne” tikusi pie četrām nominācijām (pieskaitot sponsoru veidoto nepieskaitāmo “Elvi gada dziesmas” kategoriju, pat pie piecām): gada dziesma, radio hits, videoklips un straumētākais ieraksts. Pat grūti atminēties, kad un vai vispār kāda dziesma būtu guvusi tik plašu atzinību. Pa trim nominācijām ieguvušas grupas “Astro'n'out” un “Singapūras satīns”, bet tas ieskaitot nemuzikālo dizaina kategoriju.

No statistikas: šogad “Zelta mikrofona” vērtēšanai kopskaitā tika iesniegti 478 pieteikumi: 163 albumi (pērn 156), 134 dziesmas (pērn 111), 120 videoklipi (pērn 111), 46 debijas (pērn 45) un 15 koncertieraksti video formātā (pērn 7). “Zelta mikrofons” sastāv no 21 nominācijas, ko veido žanriskais iedalījums atsevišķās kategorijās. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņems grupa “Credo”, bet nomināciju “Gada albums” noteiks žūrijas balsojums, kas risināsies kaut kad drīz, pēc visu nominantu uzzināšanas.

Ritvars Stankēvičs

Sveikt reperus deleģē kultūras ministri

Objektīvi (un pat subjektīvi) vērtējot, lielu iebildumu pret Top 5 tabulās redzamo nav. Kā pareizi izteicās “ZM” žūrijas priekšsēdētājs Jānis Žilde - to gan viņš bilda par nomināciju “Gada dziesma”, bet to varētu attiecināt uz visu pasākumu kopumā, - “katram [žūrijas loceklim] sava gaume, savs redzējums un savi vērtēšanas kritēriji, tāpēc iespējami dažādi vērtējumi”, tomēr gala rezultāts ir sanācis labs.

Lai gan šķita, ka lielākā plēšanās gaidāma hiphopa kategorijā, pret Top 5 lielu pretenziju nav. Ir pilnīgi skaidrs, ka pirmajā trijniekā būs Ozols, Gustavo un anša stūrētās “Netīrās cilpas”, tikai jautājums par secību. Savukārt par abiem pārējiem - kādam žūrijas loceklim bija iebildumi pret “Banda Banda”, liela daļa uzskatīja, ka “Singapūras satīna” vietā piecniekā vajadzēja būt Krivenchy, Eliota un Rikija “Zvejnieka dēliem”, bet tās jau ir nianses. Starp citu, šīs kategorijas nozīmību uz latvju mūzikas skatuves apliecināja arī tas, ka Top 5 sarakstu nolasīja kultūras ministre Agnese Logina. Pasākuma vadītājs Mārtiņš Kanters (uzslavas viņam par visu tā norisi!) asprātīgi pavilka ministri “uz zoba”, taujājot, kādi hiphopa albumi skan ministres mašīnā, tomēr viņa diezgan veikli izlocījās.

Piecniekā netiek pat Samanta Tīna

Līdzīgi tikai pa kādai nenozīmīgai iebildei varētu būt arī virknē citu kategoriju (apskatnieks gan neriskēs pat mēģināt analizēt nominācijas, kuru vērtēšanā pašam nebija tas gods piedalīties, piemēram, “elektroniķus”, tautas mūziku, starpžanrus, “akadēmiķus” vai videoklipus).

Roka un metālmūzikas labāko Top 5 subjektīvi gribējās redzēt “Procession”, bet Adriana Grīna vietā varēja būt (bet varēja arī nebūt) “Grab”. Indī mūzikā pietrūkst Jāņa Irbes “De ja vu”. Kantri un šlāgerī aiz borta palikuši “Trīs vīri laivā” (tiesa, grūti pateikt, kā vietā viņus varētu tur ietūcīt), toties te Top 5 tikušais Edvards Strazdiņš nav ieskaitīts debitantu piecniekā. Savukārt popā žēl par Loretu Reidi (viņai gan vairāk būtu piestāvējis atrasties elektroniskās mūzikas nominācijā) un Zelmu (viņu vajadzēja likt pie indī un alternatīvās mūzikas), toties prieks par Madaru Murņikovu jeb Mur (tiesa, arī viņa gan drīzāk iederētos indī nominācijā). Aiz Top 5 borta palikusi pat Samanta Tīna, Jānis Stībelis un citi! Izskatās gan, ka popa nominācija nākamgad varētu piedzīvot lielas izmaiņas, par ko tika spriests arī “ZM” žūrijas sapulcē pēc nominantu izziņošanas, bet par to vēstīt pagaidām ir pāragri.

Lielākās neskaidrības - par dziesmu topiem

Taču, ja nu kaut kas rada neizpratni, tad tās ir atsevišķo dziesmu kategorijas. Par “Radio hitu” viss ir skaidrs - te Top 5 izvirza Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), kura apkopo radiostacijās visvairāk skanošās dziesmas. LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa norāda, ka, vērtējot biežāk atskaņotākās dziesmas, vērā tiek ņemtas Latvijas radiostacijas, kurās skan Latvijā radīta mūzika, un visvairāk reizes atskaņotās dziesmas pēc to skanēšanas biežuma vēl tiek reizinātas ar radiostaciju reitingiem.

Par straumētākajiem ierakstiem arī daudzmaz skaidrs - gada apkopojumā tiek ņemti vērā globālo straumējumu dati, un tāpēc šajā sarakstā ir Mesa jeb Gacho ar savu varen kuplo emigrējušo fanu pulku ārzemēs, kā arī “Sudden Lights” dziesma “Aijā”, kuru aktīvi klausījušies Eirovīzijas fani malu malās, bet nav, piemēram, Wiesuļa vai M. Senča. Savukārt par “Gada dziesmu” - nu nezinu, nezinu... Starp 134 dziesmām kā viena no labākajām piecām bijusi daudziem vispār nezināmās grupas “Alejas” dziesma “Ūdensvīrs”, nopietni? Varbūt savdabīgākā, bet tiešām kvalitatīvākā? Nu, lai tā būtu... Sociālajos tīklos uzvirmojušas diskusijas, kāpēc piecniekā nav Elizabetes Gailes lieliskās dziesmas “Miera iela”, bet te viss ir pavisam vienkārši: lai vinnētu loterijā, vispirms ir jānopērk loterijas biļete, tas ir, lai taptu nominētam pirmajā piecniekā, vispirms ir šādam konkursam vispār jāpiesakās...

Ritvars Stankēvičs

Balvas sadalīs Starptautiskajā sieviešu dienā

Tāpat kā aprakstītais nominantu izziņošanas pasākums, arī “Zelta mikrofona '24” apbalvošanas ceremonija notiks 8. martā pasākumu un konferenču centrā “ATTA Centre”, uz kurieni tas pārcēlās no sākotnēji izsludinātās norises vietas Ķīpsalā (pievērsiet uzmanību arī datuma izmaiņām). Pasākumu vadīs atraktīvais tandēms Sanda Dejus un Mārtiņš Spuris, un jau otro gadu klātienē to iespējams apmeklēt arī skatītājiem.

Pasākuma tiešraide TV3 ēterā sāksies 8. martā plkst. 21.15, un to varēs vērot arī TV3 Play, tv3.lv un Go3. Pēc ceremonijas ieraksts būs pieejams Go3 “series” sadaļā un TV3 Play. Kā pirmā ceremonijas koncertā izziņota grupas “Singapūras satīns” dalība, pilna programma tiks izziņota laika gaitā. Diezgan netipiski, taču aizvadītā gada pašus, pašus labākos un “mikrofonu” saņēmējus tātad uzzināsim tikai martā, cerams, jau pavasarī.

“Zelta mikrofons ‘2024” Top 5

Džeza, fanka vai soula albums

Matīss Čudars Trio - “Take Your Time”

Auziņš, Čudars, Arutyunyan - “Tutti Off Duty”

Toms Rudzinskis - “Abyss”

Dažādi izpildītāji - “Live At The M/Darbnīca”

Gunārs Rozenbergs / Latvian Radio Big Band - “Linda”

Elektroniskās mūzikas albums

“Gas of Latvia” - “Saules sirds”

Waterflower - “All Art Is Ecological”

Sign Libra - “Hidden Beauty”

Mickeen - “Hyalite”

“Terra Sine / Various Artists” - “Arrival”

Hiphopa mūzikas albums

Ozols - “1979”

Gustavo - “Tagad tikai sākās”

“Bandabanda” - “Gangbang”

“Singapūras satīns” - “Super”

Netīrās cilpas - “Melnezera grāmata”

Indī vai alternatīvās mūzikas albums

“Baložu pilni pagalmi” - “” Nē!Zināms iemesls”

Imants Daksis - “Vientuļās revolūcijas”

Juris Simanovičs - “Mīlestības metastāzes”

“Juuk” - “Muļķa stabule”

“Zāle” - “Sniegs”

Popmūzikas albums

“Kautkaili” - “Personas kods”

Aminata - “Savvaļas pusē”

“Astro’n’out” - “777”

Intars Busulis - “Spēlē savā burvju flautā”

Mur - “Disbalanss”

Roka vai metāla mūzikas albums

Adrians Grīns - “iekšas”

Lapsene - “Sākums”

“All Day Long” - “Divas ielas”

“Nostra” - “Sea Of Fertility”

“Tempus” - “Vida Colorida”

Tautas vai pasaules mūzikas albums

“Auļi” - “Ķekatās”

“Laimas muzykanti” - “Turu buru!”

“Garataka” - “Izmeklētas meldijas un tādā garā”

Dažādi izpildītāji - “Sviests 10”

Dažādi izpildītāji - “Devums”

Starpžanru un instrumentālās mūzikas albums

Jānis Lūsēns - “Sound Fields”

Ieva Kerēvica - “Romantika”

Mārcis Auziņš - “Citādi citāti”

“Dagamba” - “Bach Against the Machine”

Reinis Sējāns, Liepājas Simfoniskais orķestris - “Vārna”

Kantri vai šlāgeru mūzikas albums

“Dakota” - “Māja uz riteņiem”

“Sestā jūdze” - “Latvieši”

“Apvedceļš” - “Pētergailis”

Paula Saija - “Pauls un Paula”

Edvards Strazdiņš - “Lauku dzīves miera osta”

Mūzikas albums bērniem

Laura Polence - “Draugi, prieki, panti”

“Dzeguzīte un draugi” - “Putnu dziesmas”

Arturs Gruzdiņš un “Knīpas un knauķi” - “Drošības festivāls”

Zigfrīds Muktupāvels, Ilona Dzērve, bērnu studija “Kukaiņi” - “Latvija zied”

Lauris Reiniks, Rūta Reinika-Preisa, Sofija Timma - “Ričijs Rū rīko koncertu 2”

Klasiskās un akadēmiskās mūzikas albums

Kārlis Auziņš / Rihards Plešanovs - “Still Nature”

Latvijas Radio koris - “Lūcija Garūta. Ābele / Apple Tree”

Aigars Reinis - “Alfrēds Kalniņš. Ērģeļmūzika”

Dzintra Erliha - “Serena”

Rihards Plešanovs - “Les Xlexibles”

Labākā dziesma

“Instrumenti” - “Runā Rīga”

“Kautkaili” - “Ļauj man”

Fiņķis, Patrisha - “Raķešu zinātne”

“Laika suns” - “Rīts rīts rīts rīts rīts rīts”

“Alejas” - “Ūdensvīrs”

Radio hits

“Astro'n'out” - “Manifestē”

Chris Noah - “Cik tālu vēl?”

Dons - “Divatā”

Fiņķis, Patrisha - “Raķešu zinātne”

“Triānas parks” - “Es gaidu ziemu”

Straumētākais ieraksts

Gacho - “25”

Fiņķis, Patrisha - “Raķešu zinātne”

“Singapūras satīns” - “Degviela”

"Olas" dziesma "Dzīvot Kaifs"

“Sudden Lights” - “Aijā”

Labākais videoklips

Dons - “Lauzto šķēpu karaļvalsts”

“Instrumenti” - “Runā Rīga”

Fiņķis, Patrisha - “Raķešu zinātne”

Gustavo pied. ansis - “Efekts”

Gustavo pied. Ozols & Čižiks - “Tagad tikai sākās”

Labākais koncertieraksts video

Shipsea - “Shipsea. Apgaismo mani”

Mesa - “25 gadi mūzikas Mežaparka Lielajā estrādē”

“Sudden Lights” - “”Sudden Lights” Mežaparka Zaļajā teātrī”

“Dagamba” - “Bach Against The Machine Mežaparka Lielā estrāde”

Modernā džeza grupa “Lupa” un Valsts kamerkoris “Sinfonietta Rīga” - “Grupa “Lupa” feat. “Sinfonietta Rīga””

Debija

Paula - “CGI”

Diona - “Marionete”

Paula Saija - “Pauls un Paula”

Mickeen - “Hyalite”

Red Lung - “Sleepless”

Albuma dizains

“Singapūras satīns” - “Super”

Elija, Līga Priede - “Vienlaikus”

Juris Simanovičs - “Mīlestības metastāzes”

“Astro’n’out” - “777”

Intars Busulis - “Spēlē savā burvju flautā”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā