Metālmūzikas balvai solās būt jauni vaibsti

Šonedēļ sācies publiskais balsojums par 2023. gada labākajiem ierakstiem latvju metālmūzikā. Kamēr “lielais brālis”, tas ir, Latvijas mūzikas ierakstu gada balva “Zelta mikrofons” ik gadu diskutē par nepieciešamību spert soli pasaules mūzikā valdošo tendenču virzienā un pārstrukturizēt nominācijas, Latvijas Metālmūzikas gada balva to jau ir izdarījusi.
Grupas “Skyforger” uzstāšanās 11. novembrī, Lāčplēša dienā, atjaunotā Uzvaras parka atklāšanas pasākumā bija tik iespaidīga, ka to būs grūti kādam pārspēt ©Gints Albužis

Šogad jau trīspadsmito reizi, bet mazliet citādāk

Latvijas Metālmūzikas gada balvu pasniegšana notiks “metālistiem” zīmīgo trīspadsmito reizi (salīdzinājumam - Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas, tagadējais “Zelta mikrofons”, tiks dalītas jau 28. reizi). Līdz šim ir mainījies nomināciju skaits, bet ne sadalījums pa žanriem, kura vienkārši nebija - metālmūzika un viss, neatkarīgi no stilistiskās ievirzes. Taču šoreiz smagās mūzikas cienītāji spēruši soli jaunāko laiku tendenču virzienā - jaunievedums ir atsevišķa apvienotā kategorija alternatīvajam, eksperimentālajam un postmetālam, bet tradicionālās metālmūzikas ieraksti par labākā godu spēkosies savā starpā. Abas pārējās nominācijas - “Gada debija” un “Gada koncertieraksts”.

Gints Albužis

“Jau aizvadītajos gados nav trūcis balvas pretendentu, kuri pārstāv apakšžanrus, ko nereti ir pagrūti vērtēt vienotā kontekstā ar tipiskiem, tradicionāliem metālmūzikas pārstāvjiem, un arī aizvadītais gads šajā ziņā nav bijis izņēmums,” skaidro Metālmūzikas gada balvas organizatori. “Tādēļ ir nolemts ieviest jaunu kategoriju, kurā novērtēt tos izpildītājus, kuru mūzika varbūt ne vienmēr ietilpst īstenā metāla dogmu rāmjos, taču tāpat pelnījuši arī metāla klausītāju ievērību - alternatīvais metāls, postmetāls, posthārdkors u.c. žanru hibrīdi.” Šajā kategorijā par labākā ieraksta godu cīnīsies grupas “Nostra”, “Tempus”, “Almyth”, “Seira” un “Shachah”.

Koncertgrupas kategorijā konkurentiem maz izredžu

Kopumā smagās mūzikas pārstāvji vērtēšanai iesūtīja 14 ierakstus (vēl kāds pārītis nekvalificējās), kurus izvērtēja žūrija, un labāko piecnieks abās albumu ierakstu kategorijās nu nodots klausītāju balsojumam. Žūrija izvirzīja nominantus arī debijas un labākās koncertgrupas kategorijās, taču publiskajā balsojumā visās kategorijās ir iespēja balsot arī par savu brīvi izvēlēto favorītu, ja pat tas nav trāpījies žūrijas izvirzīto nominantu skaitā. Balsojums notiks līdz 4. februārim (ieskaitot).

Latvijas Metālmūzikas gada balvas pastāvīgas vērtības un mugurkauls, proti, labākā ieraksta un labākās debijas kategorijas, kā allaž, ir ierindā. Uz tradicionālā metālmūzikas ieraksta troni pretendē grupas “Dehydrated Goat”, “Deodium”, “Procession”, “Sxima” un “Terror Activator”, bet uz gada debitanta nosaukumu - “Sxima”, “Kapu svētki” un “Analborn”. Atgriešanos piedzīvojusi gada koncertgrupas kategorija - pērn notikušajā balvu sadalē tā sakarā ar kovidlaika publisko pasākumu ierobežojumiem diemžēl iztrūka, jo tajā periodā bija maz iespēju kaut kur uzstāties. “Par laimi, aizvadītais gads atkal ir bijis dažādiem koncertiem bagāts, tādēļ grūtības drīzāk var sagādāt izvēlēties favorītus no plašā koncertu klāsta nekā to trūkums,” norāda organizatori.

Gints Albužis

Te nu viņiem pilnīga taisnība, un žūrijai nācās krietni papūlēties (un pastrīdēties), lai nokomplektētu savu Top 5 - “Skyforger”, “Deodium”, “Sever”, “Nostra” un “Tesa”. Turklāt balsotāji sašuta - “kur “Frailty”?!” utt., tātad brīvajā balsojumā kandidātu pulks droši vien tiks papildināts. Ir gan viena bēda - “Skyforger” uzstāšanās 11. novembrī, Lāčplēša dienā, atjaunotā Uzvaras parka atklāšanas pasākumā bija tik iespaidīga, ka grūti iedomāties to pārspējam, turklāt pērn “debesukalējiem” bija vēl vairāki monumentāli koncerti - festivālā “Zobens un lemess”, Limbažu 800 gadu jubilejas svinībās, folka versijā dziesmu un deju svētkos pie Raiņa pieminekļa u.c. Konkurentiem maz izredžu.

Smagā mūzika sevi pierāda kā līdzvērtīgu latvju skatuves dalībnieci

14 iesniegtie albumi - daudz vai maz? Un cik vispār augstu kotējas Metālmūzikas gada balva? “Zelta mikrofonam” apvienotajā roka un metāla albumu kategorijā tika iesniegti 20 albumi, taču virkne “metālistu” “ZM” izlaida. Jau minētajā “Zelta mikrofonā” mūzikas žanros ar lielāko konkurenci (tātad arī pieprasītākajos) iesniegto albumu skaits svārstījās 14-18 vienību robežās, kas liecina, ka metālmūzikai pilnīgi noteikti ir sava vieta zem latvju populārās mūzikas saules.

Jau pirmajā balsošanas dienā savu vērtējumu par Metālmūzikas gada balvai iesniegtajiem ierakstiem bija izteikuši vairāk nekā 600 interesentu - ļoti labs rādītājs. Gada balvu pasniegšanas ceremonija notiks 16. februārī klubā “Melnā piektdiena”, koncertā uzstāsies tādi grandi kā “Procession” un “Deodium”, strauji progresējošie “Uguns” un varbūt vēl kāds.

Gints Albužis

Jāatgādina, ka pērn Latvijas Metālmūzikas gada balvas tika sadalītas par veikumu trīs gadu periodā un vienlaicīgi suminot labākos 2020., 2021. un 2022. gada ierakstus - sajukumu ierastajās gadskārtējās svinībās radīja kovids. Par 2022. gada labāko ierakstu tika kronēts grupas “Ryvendir” albums “The Loremaster”, par 2021. gada - “Deodium” garadarbs “Gaismogs”, bet kā 2020. gada izcilnieks tika atzīmēts pagājušajā gadā diemžēl izjukušās grupas “Māra” minialbums “Self-Destruct. Survive. Thrive!”.

Gints Albužis

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā