Prognozē Dona uzvaru "Supernovā"... taču ir kāda nianse

Šo sestdien, 10. februārī, plkst. 21.10 LTV, REplay.lv un LSM.lv ēterā būs iespējams vērot dziesmu konkursa “Supernova” finālu, kurā desmit dalībnieki sacentīsies par uzvarētāja titulu un iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Zviedrijas pilsētā Malmē. Piedalīsies visi, uzvarēs Dons – tas īsumā viss, kas jums jāzina par šo pasākumu. Tiesa, ir kāda nianse…
©Lauris Vīksne/LTV

Likmes uz Donu gandrīz netiek pieņemtas

Pirms Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases jeb “Supernovas” parasti tiek aizgūtnēm lauzti šķēpi, kurš uzvarēs šajā konkursā, taču šoreiz intrigas praktiski nav - prognozētāji vienprātīgi atzīst, ka Donam un viņa dziesmai “Hollow” nav konkurentu, un tikai sensāciju kārie vāri atgādina, ka līdzīga situācija bija pirms desmit gadiem, kad “Supernovas” priekštecī, konkursā “Dziesma 2014” tika pareģota uzvara Dona dziesmai “Pēdējā vēstule”, taču sensacionāli uzvarēja “Aarzemnieki” ar savu padumjo kūku cepēju dziesmiņu jeb “Cake To Bake”.

Lauris Vīksne/LTV

Tas tiesa, bet šoreiz situācija ir vēl nepārprotamāka. To stiprina Dona nupat nosvinētā uzvara “Muzikālajā bankā” ar “Hollow” latvisko versiju “Lauzto šķēpu karaļvalsts”, un pat visu zinošie bukmeikeri no “Betsafe” šoreiz teju vai nepieņem likmes uz uzvarētāju - uz Donu koeficients ir 1,07, kas būtu kā uz Latvijas uzvaru pār Grenlandi vai Fēru salām hokejā... Turklāt Dona dziesma tiešām ir pārliecinoša un ļauj cerēt, ka Eirovīzijā Latvija beidzot tiks pamanīta, novērtēta un atalgota ar iekļūšanu finālā. Jebkurā gadījumā - par šo dziesmu runās, tikai jautājums, vai tajā pozitīvākajā aspektā…

Aizdomīgas līdzības ar somu dziesmu

Eirovīzijas fināls šogad risinās Zviedrijā, kur mīt tūkstošiem un tūkstošiem šī konkursa fanu, kas aizgūtnēm seko tā norisei un interesējas par mūziku arī plašākā kontekstā, savukārt tas nozīmē, ka vismaz sava reģiona mūziku skandināvi pārzina. No šī aspekta raugoties, biedējošas līdzības ar Dona “Hollow” saklausāmas somu rokgrupas “Sunrise Avenue” pirms desmit gadiem izdotajā dziesmā “Nothing Is Over” (augstākais tās sasniegums - 16. vieta Vācijas topā) no grupas labāko dziesmu izlases “Fairytales - Best Of 2006-2014”. Uz to apskatniekam norādīja Andris Kivičs, un nākas viņam piekrist, ka “ievads ir nots notī - četras taktis stabili”, tostarp arī klavieru skanējums.

Lauris Vīksne/LTV

Šo “Sunrise Avenue” līdera Samu Haber dziesmu klajā laiduši “Universal Music” - kompānija, ar kuru 2021. gada nogalē līgumu parakstīja arī Dons. Jāpieņem, ka tik pieredzējuši skaņu industrijas darboņi nekādas apzinātas līdzības nebūtu pieļāvuši, tātad atliek vien to visu norakstīt uz sakritību un sev iestāstīt, ka nekādu līdzību nav un tās tikai norēgojušās. Beigu galā - jebkurš pats var internetā paklausīties “Nothing Is Over” un izdarīt savus secinājumus.

Pirmajā trijniekā - bērni, kaķīši un/vai ticīgie

Tālākās vietas “Supernovā” bukmeikeri pareģo - un daļēji viņiem varētu arī piekrist - jauniešiem no dueta “Vēstulēs” un Katrīnas Gupalo kaķīšu terapijai. Ja atvēlam otro vietu kādam “tumšajam zirdziņam”, tad Katrīna tiešām varētu būt trešā, tomēr kaķīšu mīļotāji būtībā ir vienīgie, kas varētu apgāzt simtprocentīgās prognozes un neļaut Donam skatīt Malmi. Savukārt “vēstuļnieku” iespējamā otrā vieta ir apšaubāma - viņiem drīzāk varētu sanākt līdzīgi kā pērn jauniņajai Luīzei, kura neizturēja stresu, finālā nodziedāja ievērojami vājāk par pusfinālā iespēto un palika pēdējā. Taču duets vienalga ir uzteicams - it īpaši Marta. Jaunajam čalim gan vajadzētu vēl paskoloties un pagaidām atturēties no dziedāšanas…

Lauris Vīksne/LTV

Aiz trijnieka tiek ierindoti Santa Daņeļeviča jeb St Levića un liepājnieks Ecto, kam ir diezgan viegls izskaidrojums - par pirmo balsos viņas ticības brāļi un māsas, savukārt par otro dažādas novitātes konkursā alkstošie. Kā “autsaideri” pagaidām tiek prognozēti Funkunbiz, “Papīra lidmašīnas” un Avéi, bet te nu gan jādomā un/vai jācer, ka bukmeikeri kļūdās - vismaz Avéi gadījumā. Šī dziedātāja jau otro gadu atstāj ļoti labu iespaidu, viņai ir vērts pievērst lielāku uzmanību!

Aiz fināla borta paliek pat Rakovska

Pēc pusfināla daudzviet izskanēja, ka rezultāti ir pārsteidzoši, jo finālā nav tikuši daži favorīti, tomēr apskatnieka vērtējumā nekā pārsteidzoša tajos nav. Vai gandrīz nav.

Agnese Rakovska laikam gribēja “izbraukt” uz pieredzes un sava vārda, jo muzikālais piedāvājums šoreiz bija visai kusls, tiesa, viņas pērn stutētais Artūrs Hatti bija vēl vājāks - Agnese, varbūt vairs nevajag? Patrīcija Spale ar savu gaišo tēlu nevarēja nebūt simpātiska, taču dziesma bija nekāda, turklāt, ja jau šī meitene nevarēja pārliecināt “X faktora” balsotājus, kādas gan cerības varēja būt “Supernovā”. Sasha Sil… Hm, nebija slikti, nebija labi, līdz ar to - kāpēc gan par viņu balsot?! “Jar Of Kings” gribēja nodemonstrēt sūros roka večus, taču diez kā nesanāca, turklāt dziesmas nosaukums (“Wildfire”) pilnīgi brēktin brēca pēc pirotehnisko efektu vai kādas liesmu pūšanas nepieciešamības, bet nekā tāda nebija. Svītrojam. Tātad vienīgais jautājums varētu būt par “B/H” jeb “Bad Habbits” (2020. gadā ar dziesmu “Sail With You” viņi pat izcīnīja augsto piekto vietu), taču klausītāji grupu nišā laikam izšķīrās par labu “Papīra lidmašīnām”.

Lauris Vīksne/LTV

Jauno talantu konkurss vai valsts pārstāvja meklēšana?

Lai gan negribētos aizrauties ar sociālajos tīklos “Supernovas” kontekstā lasītā atreferēšanu, šis un tas vērtīgs tomēr ir jāizceļ. Piemēram, biedrības “Latvijas Mūzikas eksporta attīstības biedrība/Latvijas Mūzikas eksports” izpilddirektores Agneses Cimuškas-Rekkes sociālajā tīklā “Facebook” paustais: “Ikdienā strādājam pie tā, lai celtu LV mūzikas prestižu, konkurētspēju, profesionalitāti. Pēc sestdien redzētā un dzirdētā radās jautājums - kur pazuda LTV “Supernova”, kas vairākus gadus priecēja gan ar dalībnieku profesionalitāti, izpildījumu, dziesmām, pašu šovu un pasākuma izvirzītajiem mērķiem?! Rodas jautājums, kāds ir šī pasākuma mērķis? Ja tiek meklēts LV pārstāvis Eirovīzijai, kā arī lasot konkursa nolikumu, viena no prasībām ir - iepriekšējie sasniegumi nozarē vai potenciāls sasniegt panākumus nākotnē un pastāvēt reālajā tirgū. Vai šo punktu organizatori piemirsa? Protams, ir jādod arī iespēja jaunajiem talantiem, kā tas vienmēr ir bijis, bet tad ir jābūt kvalitātei un vīzijai, kas spēj pārliecināt, ka [dalībnieks] varēs pienācīgi startēt tālāk - pašmājās vai starptautiski.”

Publicitātes foto

Un vēl. “Šis ir svarīgs punkts, jo dalība Eirovīzijā nav tikai 3 minūtes uz skatuves. Eirovīzija ir pasākums ar vienu no, iespējams, lielākajām TV auditorijām, šī ir iespēja veidot karjeru starptautiski. Lai veidotu karjeru starptautiski, ir jābūt skaidram, uz kurieni eju, kāpēc piedalos Eirovīzijā, vai šis ir īstais laiks, lai piedalītos utt. [..] Radīt fonogrammas ierakstu un izpildīt dziesmu dzīvajā ir divi lieli dažādi uzstādījumi. Jo, iespējams, žūrija klausījās ierakstus, un šie bija labākie ieraksti, bet vai mākslinieks ar to tiks galā dzīvajā izpildījumā? Arī šeit jāatsaucas uz iepriekšējo LTV “Supernovas” formātu, kur atlasīto dziesmu izpildītāji nākamajā kārtā tikās ar žūriju vai ekspertiem klātienē, kur izpildīja dziesmu “dzīvajā”, kā arī atbildēja uz jautājumiem par gatavību startēt starptautiski, nesot Latvijas vārdu pasaulē. Jā, sestdien bija dalībnieki, par kuru gatavību startēt starptautiski un nest Latvijas vārdu pasaulē nav jautājumu, bet kurā brīdī iestājas vai pazūd pasākuma organizatora atbildība pret mūzikas nozari, TV skatītājiem un starptautisko auditoriju?”

Finālā redzēsim arī igaunieti un lietuvieti

Dziesmu un izpildītāju iekļūšanu konkursa “Supernova” finālā noteica skatītāju balsojuma un LTV izvēlētas žūrijas kopvērtējums. Jau otro gadu smīdina LTV oficiālais skaidrojums, ka “drošības apsvērumu dēļ žūrijas pārstāvju vārdi tiks atklāti tikai pēc starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa maijā” - it kā viņiem varētu draudēt kāda starptautiskā teroristu grupējuma vai Kolumbijas narkokarteļa atbalstīto un izbalsoto mākslinieku pārstāvji…

Arī konkursa uzvarētājs tiks noteikts skatītāju un žūrijas balsojuma kopvērtējumā.Finālā katrai skatītāja balsij būs būtiska nozīme - par savu favorītu no viena tālruņa numura varēs zvanīt un sūtīt īsziņas neierobežotā skaitā. Balsot par savu iecienīto mākslinieku varēs jau no raidījuma sākuma. Būtiski, ka, balsojot ar telefonzvanu, viens zvans atbildīs vienai balsij, bet viena īsziņa māksliniekam piešķirs uzreiz desmit balsis,” informē LTV.

Jāpiebilst, ka skatītājus “Supernovas” finālā priecēs arī viesmākslinieki no kaimiņvalstīm: igauņu māksliniece Alika, kura pērn Eirovīzijas dziesmu konkursā ar dziesmu “Bridges” ieguva astoto vietu, kā arī Gabriels Vagelis - mūziķis no Lietuvas, kurš vairākkārt piedalījies šīs valsts Eirovīzijas atlasēs.

“Supernovas” finālisti (uzstāšanās secībā):

  1. “Vēstulēs” - “Kur?”
  2. Avéi - “Mine”
  3. “Papīra lidmašīnas” - “Mind Breaker”
  4. Katrīna Gupalo - “The Cat’s Song”
  5. Ecto - “Outsider”
  6. Dons - “Hollow”
  7. St Levića - “Tick Tock”
  8. Edvards Strazdiņš - “Rock ‘n’ Roll Supernova”
  9. Funkinbiz - “Na Chystu Vodu”
  10. AlekssSilvers - “ForTheShow”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā