Dons uzvar un apņemas atvest Eirovīziju uz Latviju

Latvijas Televīzijas (LTV) konkursā “Supernova” uzvarējis Dons, kurš 9. maijā ar dziesmu “Hollow” pārstāvēs Latviju 68. starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa pusfinālā. Ja neatgadīsies kaut kas neparedzēts, tad šoreiz gan Latvija tiks septiņus gadus ilgi gaidītajā Eirovīzijas finālā.
©Lauris Vīksne/LTV

7 gadi bez fināla, 21 gads bez konkursa Rīgā

Par Dona uzvaru “Supernovā” šaubu nebija nevienam, un līdz ar to vienīgā intriga bija par to, vai Artūram izdosies īstenot pirms fināla solīto, proti, “darīšu visu, lai saglabātu mieru”. Izdevās! Pat sirdi un nervus bojājošajos mirkļos, rezultātus gaidot, Dona sejā nepakustējās ne muskulis. Pēc tam gan šķita, ka dziedātājs no aizkustinājuma tūlīt notrausīs skopu vīrieša asaru, taču viņš noturējās. Ar tik nesatricināmu mieru, pārliecību un mērķtiecību var tālu tikt!

Dona dziesmai šī īsā laikā ir jau otrā lielā uzvara - pirms pāris nedēļām “Hollow” latviskā versija “Lauzto šķēpu karaļvalsts” uzvarēja dziesmu aptaujā “Muzikālā banka”. Tad Daugavpilī dziedātājs šo rindu autoram teica, ka viņa mērķis ir “lauzt septiņus gadus ilgušo Latvijas Eirovīzijas lāstu un tikt finālā” un “varbūt beidzot īstenot arī to sapni, ka mēs varam atvest Eirovīziju uz Rīgu - kāpēc gan ne, tas būtu lieliski, ja mums tas izdotos!” Jāatgādina, ka pēdējoreiz Eirovīzijas finālā Latvija bija tālajā 2016. gadā, kad to paveica Justs ar “Heartbeat” (finālā 15. vieta), savukārt vienīgo reizi Rīgā starptautiskais konkurss ir noticis 2003. gadā, un to uz šejieni atveda Marija Naumova, uzvarot 2002. gada Eirovīzijā ar dziesmu “I Wanna”.

Lauris Vīksne/LTV

Ja esi Dons, pārējais nav tik būtiski…

Šobrīd Dons sev ir uzlicis ļoti, ļoti augstu latiņu - līdz maijam un arī pēc tam viņam būs ko turēt. Pirmkārt, finansiāli - ar LaIPA piešķirtajiem 5000 eiro tālu netiksi, bet LTV vienmēr bijuši ļoti slābani finansiālie atbalstītāji, tāpēc arī Latvijas priekšnesumi Eirovīzijas finālā uz citu dalībvalstu fona izskatījušies visai žēlīgi.

Otrkārt, būs grūti no emocionālā aspekta - jautājumu varētu būt daudz. Jau pirms “Supernovas” fināla apskatnieks norādīja uz acīmredzamajām (tas ir, ausīm dzirdamajām) “Hollow” līdzībām ar rokgrupas “Sunrise Avenue” pirms desmit gadiem klajā laisto dziesmu “Nothing Is Over” - gan jau par to kāds pavaicās arī Malmē. Par šo to pavaicās arī pašu mājās, piemēram, kā “Hollow” vispār atbilst “Supernovas” nolikumam, kura 1.5. punkts vēsta, ka “ārvalstu pilsoņi drīkst piedalīties konkursā kā dziesmas vārdu autori un/vai mūzikas autori, un/vai fonogrammas producenti dalībā ne vairāk kā 33,33%”, savukārt “Hollow” autori ir Artūrs Šingirejs, Liam Geddes, Kate Northrop - te nu 33,33% sanāk Latvijas pilsoņiem, nevis ārvalstniekiem… Arī producenti ir “Universal”.

Taču jebkurā gadījumā - tik spēcīgs piedāvājums Eirovīzijai Latvijai nav bijis kopš “Love Injected” (2015. gads) un “The War Is Not Over” (2005. gads) laikiem, arī finālā redzētais priekšnesuma skatuviskais risinājums ir ļoti veiksmīgs. Ka tikai nav jāsāk satraukties Rīgas pilsētas vadībai, jo nodrošināt Eirovīzijas norisi ir grūts darbiņš - joprojām spilgtā atmiņā ir 2003. gads, kad šo konkursu ar mokām izdevās ietūcīt “Skonto” “bundžā”, preses centrs tika iekārtots blakus esošajā ēkā, kas tagad jau ir nojaukta, bet par transporta loģistiku labāk nerunāsim…

Iztiekam bez žūrijas, pietiek ar bukmeikeriem!

“Supernovas” uzvarētājs tika noteikts skatītāju balsojuma un žūrijas vērtējuma kopsavilkumā, taču konkursa rezultātus varētu atstāt arī tikai bukmeikeru pārziņā - kā viņi to dabū gatavu, nav ne jausmas, taču “bukiju” izteiktās prognozes atbilda realitātei katrā rindiņā! “Detalizētus balsojuma rezultātus ar žūrijas piešķirtajām vietām un skatītāju vērtējumu LTV publicēs drīzumā,” svētdien solīja LTV.

Lauris Vīksne/LTV

Parasti šis “drīzumā” pienāk jau pirmdien, un šoreiz nudien gribētos redzēt balsojuma ciparus - cik daudz bijis to optimistisko un stūrgalvīgo, kuri cerējuši, ka viņu balsis spēs gāzt no troņa Donu?! Diemžēl šajā balsojuma atreferējumā nebūs iespējams uzzināt, cik tieši cilvēku tajā piedalījušies (daudzi būs nejēgā “bliezuši pa pogām” un nobalsojuši n-tās reizes), jo ļoti gribētos uzzināt, cik mums Latvijā ir tādu, kas uzskata, ka valsti Eirovīzijā varētu cienīgi pārstāvēt duets “Vēstulēs”. Visu cieņu abiem jauniešiem par veiksmīgo debiju, par uzdrīkstēšanos, centību, dabiskumu un sirsnīgumu, taču - starptautiskajā konkursā un pārstāvēt Latviju, dārgie balsotāji, jūs to nopietni? Nevis konkursā “Ko tu proti?”, nevis “Zelta talantos”, nevis “X faktorā” vai festivālā “Laba daba”, bet Eirovīzijā? Mjā…

Par pārējiem rezultātiem - tā tas varētu arī būt. Kā vienīgā kaut cik nopietnā konkurente Donam tika minēta “kaķīšu pavēlniece” Katrīna Gupalo, taču otrā vieta parasti tiek kādam “tumšajam zirdziņam”, tāpēc trešā aile bija tā, ko Katrīna objektīvi arī varēja sasniegt. Markusa Rivas aizvietotājs Alekss Silvers un Santa Daņeļeviča jeb St Levića bija rūpīgi piestrādājuši pie priekšnesumiem, tāpēc vietas goda pjedestāla pakājē pelnītas. Mazliet augstāk varētu būt elektroniskais Ecto un it īpaši apskatnieka simpātija Avéi jeb Ieva Kudlāne, taču jāatzīst, ka Liepājas puisis jau tā izspieda no sevis maksimumu, savukārt Avéi izpildījums piekliboja ar abām kājām. Līdz ar to vienīgais pārsteigums jeb drīzāk gan pārsteigumiņš - Dītera Bolena un Tomasa Andersa krustojums ar ģitāru rokās Elvisa Preslija un Ivara Pētersona mērcē Edvards Strazdiņš, kuram vajadzēja būt pēdējā vietā vai palikt jau pusfinālā.

Lauris Vīksne/LTV

Pusfināla izloze labvēlīga fināla sasniegšanai

Kas tālāk? Šī gada starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Latvija uzstāsies otrajā pusfinālā 9. maijā. Tajā piedalīsies arī Albānija, Armēnija, Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Grieķija, Gruzija, Igaunija, Izraēla, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Sanmarīno un Šveice. Ļoti labvēlīga izloze, jo pilnīgi noteikti varam cerēt uz igauņu balsīm, tāpat arī uz dāņiem un norvēģiem, turklāt lielākā daļa no šajā pusfinālā esošajām dalībvalstīm nav pieskaitāmas pie Eirovīzijas smagsvariem. Eirovīzijas fināls norisināsies divas dienas vēlāk - 11. maijā. Šoreiz jau ar Latvijas līdzdalību. Tā tam jābūt.

Lauris Vīksne/LTV

“Supernova ‘2024” rezultāti:

  1. Dons - “Hollow”
  2. “Vēstulēs” - “Kur?”
  3. Katrīna Gupalo - “The Cat’s Song”
  4. Alekss Silvers - “For The Show”
  5. St Levića - “Tick Tock”
  6. Edvards Strazdiņš - “Rock ‘n’ Roll Supernova”
  7. Ecto - “Outsider”
  8. Avéi - “Mine”
  9. Funkinbiz - “Na Chystu Vodu”
  10. “Papīra lidmašīnas” - “Mind Breaker”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā