Portugāļu fadu dīva Kuka Roseta sajūsmā par Latviju un Rīgas Svētā Pētera baznīcu

Jau nākamās nedēļas sākumā Latvijā ar diviem koncertiem ciemosies portugāļu jaunās paaudzes fadu zvaigzne Kuka Roseta. Pirms brauciena viņa sniedza nelielu ekspresinterviju, kurā pastāstīja par dažādām lietām – arī no mūzikas visai attālām.
©Publicitātes foto

Fadu jau sen ir kļuvis par Portugāles muzikālo vizītkarti - dvēseles mūzika, kas vēsta par skumjām un ilgošanos. Šo žanru iemīļojuši mūzikas cienītāji arī Latvijā, kuri augstākajā līmenī pirmoreiz ar to, šķiet, sastapās pirms divdesmit gadiem - kad te viesojās portugāliete Mariza.

Publicitātes foto

Kuka Roseta (42) ir viena no atzītākajām un pieprasītākajām portugāļu fadu izpildītājām. Lisabonā dzimušās dziedātājas pilnais vārds ir atmiņā grūti paturams - Maria Isabel Rebelo Couto da Cruz Roseta. “Kuka Roseta nav tikai skaista balss. Viņas unikālais dziedāšanas veids liek aizturēt elpu un aizskar dziļākās dvēseles stīgas. Pati dziedātāja stāsta, ka pārstāv jauno fadu paaudzi. Šīs paaudzes fadu vēsta par ilgām un melanholiju mazliet priecīgākā veidā. Portugāļu valodā ir pat īpašs jēdziens, kā apzīmē šo dvēseles stāvokli - “saudades”,” stāsta zinātāji.

Dziedātājas oficiālajā diskogrāfijā ir septiņi studijas albumi, kā arī virkne ar dažādos sadarbības projektos tapušiem darbiem. Par lūzuma punktu laikam gan dēvējams Rosetas trešais albums “Riu” (2015), kuru producēja brazīliešu meistars Nelsons Mota un kura starptautiskie panākumi pavēra ceļu sadarbībai ar tādām leģendām kā Braiens Adamss, Hulio Iglesiass un daudziem citiem. Pagaidām pēdējie viņas studijas albumi ir 2020. gadā izdotie “Amalia por Cuca Roseta” un “Meu”: pirmajā viņa iedziedājusi portugāļu fadu leģendas Amālijas Rodrigešas dziesmas savā versijā, bet otrajā debitē ar savām kompozīcijām. “Albums ir kā muzikāls ceļojums Portugāles mūzikas kultūrā, sākot no folkloras, beidzot ar džezu, fadu un mūsdienu populāro mūziku.”

Kuka Roseta koncertējusi uz visām nozīmīgākajām Portugāles skatuvēm, uzstājusies vairāk nekā 40 pasaules valstīs, dziedājusi Romas pāvestiem Benediktam XVI un Franciskam, Spānijas un Zviedrijas monarhiem utt., u.t.jpr. Latvijā dziedātāja ieradīsies pēc turnejām Dienvidamerikā un Ķīnā, uzstājoties Rīgā, VEF Kultūras pilī (20. februārī), un Valmieras kultūras centrā (21. februārī). Pirms tam viņa sniedza nelielu ekspresinterviju, kas ar Ojāra Grasmaņa un koncertu rīkotāja Latvijā “3IN1” starpniecību tiek nodota “Neatkarīgās” lasītājiem.

Vai atceraties, kad un kādos apstākļos pirmo reizi sākāt dziedāt? Un kur tas notika?

Jā, atceros! Tas notika kādā mazā restorāniņā Lisabonā. Tas bija tik jauki! Restorānā gan bija tikai daži cilvēki, bet es kļuvu par kaislīgu fadu cienītāju tieši tajā dienā.

Cik ātri kļuvāt pazīstama Portugālē? Kas bija galvenais iemesls šādai popularitātei?

Jāatzīst, ka es sasniedzu atpazīstamību ļoti strauji. Manu pirmo albumu [2011. gadā tika izdots albums “Cuca Roseta” - aut.) producēja [argentīniešu komponists] Gustavo Santaolalla, kurš ir ļoti pazīstams un ievērojams producents, ar pasaules vārdu. Man tiešām palaimējās ar šādu iespēju!

Savas karjeras laikā esat tikusi pat līdz sadarbībai ar Andrea Bočelli. Kur šis duets uzstājās?

Publicitātes foto

Mani uzaicināja viņa producents. Tas notika Lisabonā, un šī uzstāšanās noteikti ir kļuvusi par vienu no svarīgākajiem un brīnišķīgākajiem manas dzīves duetiem.

Kurus mūziķus/mūziķes uzskatāt par visu laiku izcilākajiem fadu dziedātājiem? Mēs dzīvojam citā kultūrā un maz ko zinām par fadu zvaigznēm, varbūt izņemot tās, kuras koncertējušas Latvijā - Mariza, Carminho, Ana Moura, Maria Emilia. Kādas ir jaunākās tendences modernajā fadu?

Mana mīļākā fadu dziedātāja, protams, ir Amālija Rodrigeša. Absolūta leģenda! No vīriešu kārtas izpildītājiem man ļoti patīk Camané. Savukārt no šīs paaudzes man ļoti simpātiska ir Ana Moura un gados vēl jaunākā Marija Emīlija.

Kuri pasaules dziedātāji un grupas šobrīd ir jūsu aktuālajā klausāmlistē?

Frenks Sinatra, Tonijs Benets, Nets Kings Kouls, Elviss Preslijs un grupa “Queen”.

Jūs esat portugāliete, bet esat dziedājusi Vatikānā diviem Romas pāvestiem - Franciskam un Benediktam XVI. Kā tas notika?

Esmu katoliete, turklāt patronese pāvesta Franciska dibinātajam fondam “Schollas Occurrentes”. Šī saistība arī noveda pie tā, ka bija iespēja dziedāt pāvestam Vatikānā.

Kāda ir Dieva nozīme jūsu dzīvē?

Dievs man ir viss! Viņš mani vada un sargā katru manas dzīves dienu.

Kur šobrīd dzīvojat biežāk - Britu salās vai Portugālē? Cik bieži apmeklējat savu dzimteni?

Šobrīd es dzīvoju tikai Portugālē, un man tas ļoti patīk.

Kā cilvēki Portugālē uztver Krievijas agresīvo karu Ukrainā? Kāda ir sabiedrības attieksme pret šo karu?

Man šķiet, ka Portugālē attieksme ir tāda pati kā citās valstīs. Bezjēdzīgs karš, zaudētas dzīvības un dzīves. Man ir ļoti skumji, ka pasaule virzās atpakaļgaitā, lieto ieročus un karo.

Jūsu vīrs daudzus gadus ir bijis fizioterapeits dažādos futbola klubos Apvienotajā Karalistē, bet tagad viņš ir futbola kluba menedžeris. Vai karjeras maiņa ir saistīta ar vēlēšanos būt vairāk kopā ar ģimeni? Fizioterapeitam tomēr jābūt visu laiku klātesošam, menedžera darbu var darīta arī attālināti…

Es mīlu visus sava vīra darbus! Vissvarīgākais ir tas, ka viņš dara to, kas viņam patīk. Protams, būt kopā ar menedžeri ir labāk, tomēr arī šajā darbā viņam ir daudz komandējumu (smejas).

Vai vīrs un ģimene dodas kopā ar jums koncertturnejās?

Ļoti bieži. Man ir šāda iespēja, un tas nāk par labu mums kā ģimenei.

Kā sadalāt pienākumus ģimenē? Kurš par ko ir atbildīgs?

Es esmu ļoti klātesoša māte. Taču tā ir visās ģimenēs. Mūsmājās sadalām atbildību ar veselo saprātu un harmoniski.

Kā sauc jūsu bērnus? Vai viņi iet vecāku pēdās - mūzika un sports?

Benedita un Lopo. Beneditai patīk dziedāt, bet Lopo mīl sportu.

Nevar nepamanīt jūsu fotogēniskumu - vai bieži esat saņēmusi piedāvājumus kļūt par modeli?

Man nav vēlmes kļūt par modeli, lai gan man ļoti patīk šī profesija un tās burvība. Mana dzīve un kaislība vienmēr ir bijusi dziedāšana. Par laimi, es varu darīt to, ko es daru.

Šī būs jūsu otrā viesošanās Latvijā, otrā uzstāšanās Rīgā. Pirmo reizi sniegsiet koncertu Valmierā. Kā jūs atceraties Rīgu un ko gaidāt no atgriešanās šeit?

Es patiešām ļoti priecājos atgriezties Latvijā, ļoti to gaidu! Atceros jauku publiku. Priecājos, ka varēšu izpildīt savu jauno koncertprogrammu, jaunās dziesmas un iepazīstināt jaunus klausītājus ar tradicionālo fadu. Vēl man ir ļoti skaistas atmiņas par Svētā Pētera baznīcu. Tā ir burvīga!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā