Mūsu elektroniskās mūzikas pērle Sign Libra. Kas viņa ir?

Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” pasniegšanas ceremonija plašākai auditorijai, iespējams, atklāja arī vairākus iepriekš nezināmus vārdus. Viena no pirmajiem šajā sarakstā varētu būt Sign Libra – starptautiski atzīta elektroniskās mūzikas māksliniece, aiz kuras skatuves vārda slēpjas pašmāju mūziķe Agata Meļņikova.
©Foto: Sergey Ananyev

Pie mums uzstājas reti, jo prasa kvalitāti

Latvijas elektroniskās mūzikas lielmeistares Sign Libra (īstajā vārdā Agata Meļņikova) parādīšanās Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” vērtējamo sarakstos bija pamatīgs pārsteigums - iepriekš šī ārzemēs popularitāti guvusī māksliniece nebija izrādījusi vēlmi saistīties ar šāda veida pasākumiem. “Hidden Beauty” tika godam novērtēts - uzvara elektroniskās mūzikas kategorijā, kā arī vieta tūlīt aiz labāko trijnieka nominācijā “Gada albums”.

Foto: Sergey Ananyev

Par Agatu Meļņikovu jeb Sign Libra pie mums dzirdēts maz, jo arī parādījusies viņa šeit visai reti - apskatnieks vienīgo reizi šo mākslinieci redzējis 2021. gada vasarā festivālā “Var! Būt!” uz kultūrtelpas “Hanzas perons” skatuves. Tāpat Sign Libra (skatuves vārdā ir atsauces uz Agatas zodiaka zīmi - Svari) ir uzstājusies festivālā “Skaņu mežs” (2019), arī RIBOCA organizētajā koncertā Latvijas Mākslas akadēmijā, taču viņas prasības pēc labas skaņas, gaismām un telpas akustikas ir tik augstas, ka tās nodrošināt Latvijā ne katram ir pa spēkam. Iespējams, ka vasarā Sign Libra pie mums būs dzirdama kādā augsta kalibra pasākumā, tomēr par to runāt vēl ir pāragri.

Diplomēta muzikoloģe ar interesi par dīdžejošanu

Ieskatīsimies Sign Libra oficiālajā portfolio. “Jau no agras bērnības Agatu iedvesmoja dabas un sintezatoru skaņas, kuras viņa dzirdēja skanam vecākiem piederošajās “ambient” un “new age” kasetēs. Agatas profesionālās attiecības ar mūziku aizsākās, kad viņa 1995. gadā iestājās Emīla Dārziņa mūzikas skolas klavieru nodaļā. Studējot klasisko mūziku, Agata daudz klausījās melodisko popu un deju mūziku, kopā ar vecāko māsu ierakstot to kasetēs. Pēc dažiem gadiem Agata pārgāja uz mūzikas teorijas un vēstures nodaļu, kur kompozīcijas klasē mācījās rakstīt instrumentālos skaņdarbus. Jau toreiz šīm kompozīcijām bija nosaukumi ar dabas tematiku un neoklasiskais stils.”

Pēc skolas Agata turpinājusi muzikoloģijas studijas Latvijas Mūzikas akadēmijā, paralēli attīstot dīdžeja praksi, kas palīdzējis paplašināt interesi par dažādiem mūzikas stiliem, galvenokārt bāzētiem uz sintezatora skanējumu. “Tas noveda pie viņas senā sapņa - Agata sāka pētīt mūzikas datorprogrammu savā 13 collu klēpjdatorā, radot tur kaut ko savu un tajā pašā laikā kaut ko tādu, kas viņai atgādinātu bērnībā mājās dzirdēto mūziku.” Pēc bakalaura grāda iegūšanas Agata nolēmusi vairāk veltīt laiku radošajām lietām, līdztekus strādājot par solfedžo skolotāju mūzikas skolās.

Augstu vērtēta gan Ņujorkā, gan Monreālā, gan Eiropā

Elektroniskās mūzikas solo projekts Sign Libra aizsācies 2016. gadā, bet attīstījies, kad viņas debijas EP “Closer To The Equator” (sākotnēji komponēts laikmetīgajai baleta izrādei), ko iedvesmoja BBC dabas dokumentālās filmas par dzīvnieku un augu dzīvi tropu lietus mežā, tika digitāli izdots Detroitas “new age” leiblā “Sounds Of The Dawn”. 2018. gadā Agata piedalījās arī “Red Bull Music Academy” Monreālā. Jāpiebilst, ka viņa ir vienīgā māksliniece no Latvijas, kas izturējusi milzīgo konkursu (50 cilvēku uz vienu vietu) un ieguvusi tiesības piedalīties šajā jau 20 gadus pastāvošajā akadēmijā.

Foto: Sergey Ananyev

Agata turpinājusi veidot arī DJ miksus, iekļaujot tajos sev iedvesmojošu mūziku un jaunas Sign Libra kompozīcijas, un tādā veidā 2020. gadā viņu sasniedza Ņujorkas izdevniecība “RVNG Intl.”, kas izdeva Sign Libra otro albumu “Sea To Sea”, veltītu “iluzionistiskajām Mēness jūrām”. Šī relīze deva projektam vēl lielāku starptautisku un vietēju atzinību.

Savienībā ar datoru un viedtālruni

“Hidden Beauty” ir Sign Libra trešais studijas albums, kas seko “Closer To The Equator” (2018) un “Sea To Sea” (2020). Tāpat kā tā priekštecis, arī jaunais albums izdots Ņujorkas izdevniecībā “RVNG Intl.” - vinila plates un digitālajos formātos. Papildus tam japāņu leibls “Plancha Records” to piedāvā to arī CD izdevumā. Albums “tiek pieteikts kā noslēpumains ceļojums pa sievišķo dabu, kas rotaļīgi tiek ilustrēta muzikālā kolāžā, zemtekstos un slēptajās alūzijās”, ziņo mūziķes pārstāvji. Pirmās “Hidden Beauty” skices parādījušās 2019. gadā, savukārt albuma pamata kontūras veidotas 2020. gadā un 2021. gada sākumā. “Savienota ar pasauli tikai caur datoru un viedtālruņa ekrānu pandēmijas laikā, Agata smēlusies iedvesmu no daudzām aktivitātēm: jaunām, neparastām pieejām komponēšanai, franču valodas apguvei, virtuālai pedagoģiskai praksei un dejām savā dzīvoklī, klausoties 90. gadu deju mūziku.”

Foto: Sergey Ananyev

Par iedvesmas avotiem šī albuma radīšanā tiek piesaukti Ērika Satī nepiespiestais vienkāršums, Milēnas Fārmeres un Lorēna Butonā agrīnie darbi, kā arī 90. gadu “ r&b” ritmi. “Pārējo šī darba slēpto elementu ir daudz, un, iespējams, vislabāk tos neatklāt, lai nesabojātu klausītāja prieku. Taču varbūt tie ir paslēpti skaidri redzamā vietā - atkarībā no tā, ko puzles gabali atklāj iztēlei,” vēsta Sign Libra pārstāvji.

Pēta dabu, pārfrāzējot to mūzikā

Klausoties “Hidden Beauty”, iztēlei nudien būs daudz vietas, kur izplesties. Par tehnisko izpildījumu lai labāk spriež elektroniskās mūzikas pārzinātāji, bet vēl labāk - tās radītāji, taču no kompozicionālā un noskaņu viedokļa Agata tiešām spēj piesaistīt klausītāju pie sava darba uz palikšanu. Kādu skaņdarbu izcelt īpašāk ir pagrūti (ja nu ļoti vajag, tad varbūt plati ievadošo “Le Chat”, rotaļīgo “Clocks” un/vai burbuļojošo “Aqua”), taču tas arī nemaz nav vajadzīgs, jo šis darbs jāklausās kā vienots veselums, no sākuma līdz pašam galam. Atbrīvoti un relaksēti. Starp citu, daļa no albuma pārdošanas ieņēmumiem tiks ziedota “Coral Guardian” - nevalstiskai starptautiskajai organizācijai, kas strādā, lai aizsargātu koraļļu ekosistēmas.

“Sign Libra pēta dabu tās plašākajā nozīmē un to, kā tā ietekmē cilvēka iztēli un emocionālo līdzsvaru, pievienojot tam visam izsmalcināto humora izjūtu. Neskatoties uz to, ka Sign Libra mūzika rakstīta datorā, viņas skaņdarbi ir klasiski strukturēti un piepildīti ar lipīgiem motīviem, maigām melodijām un rotaļīgiem ritmiem. Viena no īpašajām Sign Libra muzikālās paletes skaņām ir

Agatas balss, ko viņa izmanto kā instrumentālo tembru, savukārt dzīvās uzstāšanās izceļas ar sievišķīgu jūtīgumu un graciozitāti,” tas atkal no mūziķes portfolio.

Nobeigumā - izrādās, Agata jau vismaz pirms pāris gadiem ir atgriezusies Latvijā, bet to piefiksējis tikai retais! Noslēpumaina māksliniece ar savdabīgu mūziku.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā