Vai Donam izdosies Eirovīzijā lauzt septiņu gadu Latvijas neveiksmes lāstu?

Gana drīz – 9. maijā – uz Eirovīzijas lielās skatuves Latviju 68. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā pārstāvēs mūziķis Dons, izpildot dziesmu “Hollow”. Pēc uzvaras “Muzikālajā bankā” ar dziesmas latvisko versiju “Lauzto šķēpu karaļvalsts” Dons sacīja, ka viņa mērķis ir “lauzt septiņus gadus ilgušo Latvijas Eirovīzijas lāstu un tikt finālā”. Kā notiek gatavošanās konkursam un kā viņš vērtē savas izredzes sīvajā konkurencē – par to sīkāk raidījumā “Nra.lv sarunas” mūziķi iztaujā žurnālists Krists Kāpostiņš.
©Ģirts Ozoliņš/MN

Kā norit gatavošanās konkursam?

Mēs sākām gatavoties konkursam jau nākamajā dienā pēc uzvaras “Supernovā". Tika apzināti visi iespējamie komandas dalībnieki. Visu laiku ir kādi organizatoru noteikti termiņi, kuros jāiekļaujas. Eirovīzija, kā zināms, tiek translēta televīzijā, un organizatoriem ir jāzina, kas konkrētajā priekšnesumā ir paredzēts, kas notiks uz skatuves. Papildus komunikācijai ar konkursa rīkotājiem, protams, notiek mēģinājumi. Mēģinājumos strādāju (attālināti “Zoom” platformā) kopā ar vienu vokālo un aktiermākslas pasniedzēju no Spānijas. Tā kā drīzumā man paredzēta uzstāšanās Madridē, tad beidzot ar pasniedzēju satikšos arī klātienē. Sāk arī izkristalizēties, kā izskatīsies pats priekšnesums - simulācija mums jau ir gatava, taču palikuši vēl pēdējie paveicamie darbi. Katrā ziņā - nervus kutinošs process, jo ir lietas, ko gribas izdarīt, bet tomēr realizēt nav iespējams kādu iemeslu dēļ. Tad sākas kompromisu un apkārtceļu meklējumi. Arī organizatoriem ir savas prasības.

Vai priekšnesums, ko redzējām “Supernovā”, atšķirsies no uzstāšanās Zviedrijā?

Priekšnesums tapa no nulles, jo Zviedrijā skatuve ir pilnīgi savādāka nekā Latvijā. Aranžējumā būs novitātes. Dziesma un pats priekšnesums jau evolucionē - tu viņu stum uz priekšu. Izmaiņas notikušas scenogrāfijā. Būs divi bekvokāli. It kā mazas detaļas, nianses, kas tomēr izpildījumā un priekšnesumā ievieš korekcijas.

Kas dosies tev līdzi uz Zviedriju?

Latvijas delegācija, tostarp atbildīgais par garderobi, soctīklu pārzinātājs, skaņu operators. Visus nenosaukšu, bet atbalsta komanda būs.

Tu esi bijis arī “Supernovas” žūrijā. Kas mudināja kļūt par konkursa dalībnieku, kāpēc šogad?

Bija dziesma, bija ko teikt. Tā pati mani aizveda uz Eirovīziju.

Var jau darīt otrādi - piesakies “Supernovā” un tad šim konkursam par godu raksti dziesmu.

Nē, vispirms bija dziesma. Bez mērķa to kaut kur iesniegt vai ar to kur startēt. Taču, tiekoties ar ārvalstu kolēģiem, mēs jau parādām viens otra veikumu. Man bija trīs dziesmas, ko devu klausīties. Un visi kā viens, noklausoties “Hollow”, atzina - tā taču ir Eirovīzijas dziesma. Tad es arī sarosījos - ja jau tāds vērtējums no kolēģiem Vācijā, Spānijā, Nīderlandē, Beļģijā, Anglijā, Īrijā, varbūt ir vērts pamēģināt iesniegt “Supernovas” konkursā.

Ģirts Ozoliņš/MN

Kas tev ir palīdzējuši radīt šo dziesmu?

Tā tika radīta kopā ar Keitu Northropu un Liam Geddes. Pēc tam dziesmai tika radīta arī latviešu versija. Tā savukārt ir mans, Kates Elpo un Mikusa Frišfelda kopdarbs. Tā dzima “Lauzto šķēpu karaļvalsts". Pilnīgs cits stāsts - vismaz man ir tāda sajūta, izpildot to.

Kāds ir “Hollow” vēstījums?

Tur tiek meklētas atbildes uz jautājumiem, kāpēc mēs šeit esam, vai mums ir jēga dzīvot cita dzīvi kā savējo, vai mēs katrs dzīvojam sev, ņemam vērā savas vērtības vai skrienam pakaļ citu noteiktajām. Imants Ziedonis reiz ir pateicis zelta vārdus: “Šausmīgi daudz taisnību, nojukt var, ja nav savējās." Tās ir manas sajūtas par dziesmu “Hollow".

Vai dziesma tiek mērķtiecīgi popularizēta ārvalstīs?

Jā, ir dažādi rīki, kā to darīt. Izdevējs nāk palīgā. Paldies Latvijas Izpildītāju un producentu apvienībai (LaIPA), kas piešķīra 5000 eiro dziesmas popularizēšanas pasākumiem ārvalstīs. Un ir rezultāti. Kā liecina statistika, dziesma ir iecienīta Anglijā, Spānijā, Nīderlandē. Redzēs, kā zvaigznes pusfinālā sastāsies.

Kā tu vērtē savas izredzes Eirovīzijā?

Kaža un Valters ir labi pateikuši - kāds tajā dienā cilvēkiem Eiropā būs noskaņojums, tā arī nobalsos. Darīšu visu pēc labākās sirdsapziņas un ar maksimālo atdevi. Skatīsimies. Esmu uzrunājis sev pazīstamos ārvalstīs dzīvojošos, lai atbalsta Latviju, jo, dziesma ir forša. Aicinu arī citus uzrunāt savējos svešās zemēs. Atbalstām Latviju un tiekam finālā!

Ģirts Ozoliņš/MN

Vai starp konkursantiem tev ir kāds favorīts?

Jā, noteikti. Piemēram, mani uzrunā Albānijas dziesma, Francijai ir smeldzīga un spēcīga balāde, Gruzijai eksplozīvs priekšnesums, Igaunijai ar humoristisku pieskaņu. Man patīk zviedru dziesma - labs popmūzikas produkts. Priecē, ka nav daudz balāžu - varbūt tas mums nāks par labu.

Kādi mērķi šogad izvirzīti?

Būs jauns albums “Laiks". Bija plānots, ka tas dienas gaismu ieraudzīs aprīlī, bet es pastūmu šo laika nogriezni uz priekšu - jūlija beigām, augusta sākumu. Vasaras sākumā tiks prezentēta jauna dziesma, savukārt 16. augustā Rīga notiks koncerts. Sarunas ir iesākušās arī par koncertiem rudenī ārpus Latvijas. Bet šobrīd visa uzmanība Eirovīzijai.

Ģirts Ozoliņš/MN

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā