Gustavo satracina publiku ar jaunu muzikālo formātu

Ja latvju mūzikā tiktu mēģināts noskaidrot pašu lielāko novatorisma meklētāju, maksimālistu un perfekcionistu vienā personā, reperim Gustavo šajā nominācijā diez vai būtu pretinieki. Lai gan burtiski nupat viņš noslēdzis savu 2022./2023. gada sezonas triecienciklu, Gustavo nav devis sev atelpu un meties jaunās avantūrās.
©Publicitātes foto

Visa dzīve 4 minūtēs un 50 sekundēs

Gustavo lielās atgriešanās pirmais posms tika iezīmēts ar “Arēnā Rīga” pieteikto lielkoncertu “Beidzot” - tas notika 2022. gada 25. novembrī, un pie viena tika solīts arī jauns albums, grāmata ar dziesmu tekstiem un kas tikai vēl ne. Skaidrs, ka Gustava maksimālisms atkal atdūrās pret paša perfekcionismu (plašāk par šo abu rakstura īpašību izpausmēm var lasīt viņa autobiogrāfiskajos stāstos), un jaunais albums “Tagad tikai sākās” tika izdots tikai pērn martā, bet 470 lappuses biezā grāmata “Beidzot! Dziesmu teksti un starpgadījumi” vispār nāca klajā tikai šā gada februāra pēdējās dienās. Šķita, ka nu taču Gustavo būs nomierinājies un kādu laiku zvilnēs pludmalēs, taču atpūta nav domāta viņam - reperis atkal ķēries pie jauniem darbiem.

Publicitātes foto

Pirmais no šiem darbiem klausītāju uzmanībai tika likts galdā marta beigās - straumēšanas un lejupielādes platformās nonāca Gustavo muzikāla īsfilma “Tagad tikai sākās”, kurā ir apvienotas četru jaunu dziesmu ekranizācijas. Iespējams, ka pats šis pieteikums - kas gan ir muzikālā īsfilma?! - interesentus diez ko neuzrunā, tāpēc par to mazliet sīkāk. Šī īsfilma ir daudzu citu videoklipu garumā (4 min, 50 sekundes), toties tajā ir iekļautas četras dziesmas, bet šīs videoversijas kadrus nākas atkal un atkal attīt atpakaļ, jo katrs no tiem ir teju kā atsevišķas filmas epizode - fenomenāls režisora un paša mūziķa darbs! Noteikti ieteicams noskatīties.

Jaunas dziesmas jaunajam albumam ar jaunām dziesmām

Šīs idejas rašanās un realizācija ir īstenā Gustavo stilā - ar to atšķirību, ka šoreiz viss paveikts iecerētajos termiņos… Iesākumā tika pieteikts lielkoncerts, kurš tiks veltīts Gustavo ceturtajam studijas albumam “Tagad tikai sākās” un notiks 6. decembrī “Arēnā Rīga”. Protams, “tā noteikti būs Gustavo līdz šim dinamiskākā un dramaturģiskiem pavērsieniem bagātākā koncertprogramma” (tā sola viņa pārstāvji), kurā tiks apvienots jaunā albuma materiāls un visu laiku spilgtākie hiti, bet ar to vien mūziķim šķitis “par īsu”.

Publicitātes foto

“Gatavojoties šī gada vienīgajam koncertam jeb arēnas šovam, nonācu līdz izpratnei, ka albums būtu jāaktualizē atkārtoti, to atsvaidzinot ar jauna materiāla piedevām. Atceros, ka radošo procesu sāku ar domu - nez, kas šajā albumā iztrūkst, ja uz to paraugās kā uz nepabeigtu materiālu?!” atmiņās gremdējas Gustavo. “Tā nonācu līdz kompozīcijām, kuras vairāk ir attiecināmas uz repa stāstu apakšžanru un labi iederētos arēnas apjoma šova programmā. Tā radās intensīvais skaņdarbs “Kāds sakars?”, kurā ir ilustrēts laiks, kad uzsāku strādāt pie albuma materiāla, un tieši tad sākās karadarbība Ukrainā. Tam sekoja dziesma “lēmumi lēmumi” par informatīvi blīvā laikmeta blaknēm. Tad radās muzikāli ekstravagantā kompozīcija “Zeme atveras” ar jaunā talanta Wiesuļa dalību. Un, noslēdzot singlu maratonu, tika izdota dziesma ar intriģējošu nosaukumu “ISA” un muzikāla etīde “Par atkārtojumu”, kurā piedalās radio personība Sanda Dejus.”

Video maratons - četrās nedēļās četri klipi

Ar to vēl nebija gana - martā ik trešdienu straumēšanas platformās tika publicēta viena no jaunajām Gustavo dziesmām un pie viena tās ekranizācija. Kad šis cikls noslēdzās, tika publicēts albuma “Tagad tikai sākās” pārizdevums jeb “deluxe” versija, kas ir papildināta ar jau minētajām četrām dziesmām un vienu muzikālu etīdi. “Pagājušā gada noslēgumā kopā ar režisoru Rihardu Gēci nonācām līdz diezgan trakai idejai - uzfilmēt videoklipus visām četrām jaunajām kompozīcijām. Tā radās doma par singlu un īsu videoklipu maratonu, kurā tos publicētu reizi nedēļā, lai mēneša beigās apvienotu muzikālā īsfilmā,” to komentē pats autors.

Publicitātes foto

Tā nu arī radās minētā muzikālā īsfilma - īpatnējs žanrs, ko līdz šim, šķiet, latvju mūzikā vēl neviens nebija realizējis. “Manas daiļrades un vietējā hiphopa žanra ietvaros muzikāla īsfilma, kurā ir apvienotas vairāku klipu ekranizācijas vienkopus, ieturot vienotu naratīvu, ir kaut kas pirmreizīgs,” neieslīgstot liekā kautrībā, to atzīst arī pats Gustavo. “Izstrādājot scenāriju, šis formāts, kas sevī apvieno daudz dažāda materiāla un tajā pašā laikā ir ļoti kompakts, daudzkārt lika mums ar klipa režisoru Rihardu Gēci iziet ārpus ierastā mūzikas klipu īstenošanas paterna. Un tas bija pats interesantākais. Esam ļoti gandarīti par rezultātu un to, ka klipa tapšanā iesaistījās video producentu kompānija “film naked”, kuri to realizēja ārkārtīgi augstā profesionālā līmenī. Apjoms bija liels, jo filmēšanas laukumā dažbrīd bija ap 70 cilvēkiem.” Lūk, un šie 70 cilvēki tika satilpināti 4 min, 50 sekunžu garā filmiņā! Bail pat iedomāties, ar ko vēl līdz 6. decembrim mūs pārpludinās Gustavo ar savu radošo komandu…

Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā