Pensionāri jāpasargā no inflācijas šoka!

Gada inflācija pakāpusies virs 13%, šokējošā tempā pieaug pārtikas cenas (17,4%), izdevumi par mājokli (16,2%) un transportu (24,7%). Tikmēr valdība aizņemta ar amatu pārdali un ministru portfeļu rokādēm. Kāds no tā ieguvums sabiedrībai? Varbūt pietiek nodarboties ar politiskām izrādēm un laiks sākt gatavoties jaunajai apkures sezonai?
©"Saskaņa" arhīvs

Ikvienam ir skaidrs, ka pašreizējos apstākļos atbalsts neatliekami vajadzīgs vismazāk aizsargātajām iedzīvotāju kategorijām, pirmām kārtām pensionāriem. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš solīja, ka valdība līdz maijam iesniegs priekšlikumus un risinājumus, kā pensionāri tiks atbalstīti un kā viņiem tiks kompensēts pārtikas, medikamentu un komunālo pakalpojumu cenu kāpums. Diemžēl līdz šim brīdim ne premjers, ne labklājības ministrs nav nācis klajā ar šādu piedāvājumu. Vai valdība turpinās universālā atbalsta izmaksas pensionāriem, vai pilnveidos indeksācijas kārtību? Skaidrības nav. Tikmēr inflācija sasniedz rekordlielumus, bet valdība nodarbojas ar galma intrigām, nevis meklē risinājumus, kā mums sagatavoties smagai ziemai.

Protams, ir pozitīvi, ka pensiju indeksācija šogad notiks par vienu mēnesi agrāk - nevis šā gada 1. oktobrī, bet 1. septembrī. Taču reāli pensionāriem ar šajā indeksācijā piešķirto palielinājumu diemžēl nepietiks, lai norēķinātos par arvien dārgākiem komunālajiem pakalpojumiem un iegādātos pārtiku, medikamentus. Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”, nesagaidot universālo atbalsta programmu un pensiju indeksācijas uzlabojumus, sagatavoja pensiju indeksācijas pilnveidošanas priekšlikumus, iesniedzot grozījumus likumam “Par valsts pensijām”. Iesniegtajā likumprojektā paredzēts, ka pensiju indeksācijai jānotiek 1. septembrī un 1. aprīlī, ja vidējais patēriņa cenu līmenis laika periodā no iepriekšējā gada 1. augusta līdz kārtējā gada 31. janvārim ir vienāds vai lielāks par pieciem procentiem.

Tāpat ierosinām, ka, sākot ar 2022. gada pensiju indeksāciju, ja inflācija pārsniedz 5% gadā, indeksējot pensijas personām, kurām pensijas ir mazākas par 500 eiro un kuras ir visvairāk pakļautas nabadzības riskam inflācijas dēļ, ir jāpiemēro inflācijas koeficients pārtikas, medikamentu, komunālo pakalpojumu sadārdzinājuma kompensēšanai.

Pašreizējos straujās inflācijas apstākļos jāatbalsta ne tikai mazo pensiju saņēmēji, bet arī 2022. gada indeksācijas formulā jānosaka, ka pensionāriem ar darba stāžu virs 45 gadiem tiek indeksēta visa pensija jeb 100% apmērā, pensionāriem ar darba stāžu no 40 līdz 44 gadiem - 90% apmērā, pārējiem pensionāriem - pensijas daļa līdz 500 eiro.

Tādējādi tiktu atbalstīti cilvēki, kuri nostrādājuši garu darba mūžu un nav pelnījuši tagad atteikties no nepieciešamākā.

Aicinu valdības partijas sadarboties ar opozīciju, atbalstīt mūsu priekšlikumus un veltīt enerģiju krīzes pārvarēšanai, nevis politiskām spēlēm.

***

Publikāciju apmaksā “Saskaņa” Sociāldemokrātiskā partija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā