Nevajag populismu. Labāk palīdziet ģimenes ārstiem

Bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce bija spiests atkāpties no amata pēc skandāla: izmantojot dienesta stāvokli, viņš mēģināja iegūt bezmaksas autostāvvietas caurlaidi no sava paziņas, Rīgas domes deputāta. Un tagad Rīgas domes deputāti kaisa pelnus uz galvas: populisma uzplūdā viņi ir gatavi vispār atteikties no tādām privilēģijām kā bezmaksas autostāvvieta.
©Publicitātes foto

Bet, ja Rīgas domes valdošā koalīcija patiešām ir gatava veikt populistiskas paškritikas aktu ‒ atņemt pašvaldības amatpersonām un deputātiem bezmaksas stāvvietu abonementus, ‒ lai ietaupītie līdzekļi nenoslīkst pilsētas budžeta dzīlēs. Ļaujiet tiem nonākt pie tiem cilvēkiem, kuri ar lielu darbu sabiedrības labā patiešām ir pelnījuši tiesības uz atbalstu. Pie ģimenes ārstiem.

Valsts veselības aprūpes sistēma ir ārpus Rīgas domes kompetences. Bet galvaspilsētas valdība savu pilnvaru līmenī var un tai vajadzētu palīdzēt ārstiem. Un, manuprāt, tieši ģimenes ārstiem, kuri tagad cīņā ar Covid-19 pandēmiju sedz frontes aizmuguri.

Pirmkārt, tieši ģimenes ārsti bieži pirmie saņem informāciju, ka pacientam ir aizdomas par Covid-19. Tieši atkarībā no tā, cik pareizi ģimenes ārsts novērtēs situāciju, vai viņš savlaicīgi nosūtīs pacientu uz pārbaudi, ir arī to ārstu slodze, kuri apkaro vīrusu priekšējās līnijās. Jo vairāk pacientu ārstēs mājās ‒ ne tikai tāpēc, ka viņi ļoti viegli pārslimo šo slimību, bet arī tāpēc, ka slimnīcas ir pārslogotas ‒, jo lielāka atbildība gulsies uz ģimenes ārstu. Konsultācijas bieži notiek pa tālruni, tiešsaistē. Bet ģimenes ārstiem joprojām ir pieņemšanas laiki, viņi joprojām apmeklē savus pacientus ‒ it īpaši gados vecākos, mazus bērnus ‒ mājās. Infekcijas risks ir milzīgs.

Otrkārt, tieši ģimenes ārsti apstākļos, kad tiek atceltas plānotās operācijas, uztur hronisku slimnieku veselību, kam nepieciešama pastāvīga uzmanība. Te ir tādas saslimšanas kā hipertonija, diabēts, nierakmeņi ‒ sarakstu var turpināt un turpināt. Profilaktisku iespēju trūkums pandēmijas laikā neizbēgami novedīs pie hronisku slimību masveida saasināšanās, kad pār Covid-19 būs izcīnīta uzvara. Slimību profilakse, veselības uzraudzība ‒ par to ir atbildīgi ģimenes ārsti.

Gada abonementu izsniegšana ģimenes ārstiem, dodot tiesības uz bezmaksas autostāvvietu, nav liela palīdzība, bet tomēr. Ārsti ir spiesti veikt mājas vizītes ‒ ļaujiet viņiem būt vismaz mierīgiem, ka, maksājot par autostāvvietu, nebūs apēsta liela daļa viņu algas. Pilsētas budžets no tā necietīs lielus zaudējumus.

Tas ir arī politisks žests, kas parāda prioritātes ‒ atzīstot, ka kādai iedzīvotāju daļai ir tiesības uz atvieglojumiem, pilsētas valdība iezīmē vai nu šīs grupas sociālo neaizsargātību, vai arī šīs grupas nozīmi visai sabiedrībai. Tāpēc Rīgā “Saskaņa” skolotājiem ieviesa ievērojamas atlaides sabiedriskajā transportā, atzīstot lielo sabiedrisko nozīmīgumu viņu darbam, kas ir ļoti, ļoti neatbilstoši atalgots.

Ir pienācis laiks pateikt “paldies” ģimenes ārstiem. Un politiķiem nevajadzētu pārvērst bezmaksas autostāvvietu privilēģijas atcelšanu tikai par PR akciju. Jo vairāk tāpēc, ka it kā ietaupītos desmitus tūkstošu eiro ir tik viegli izšķērdēt... Labāk atdodiet savas priekšrocības tiem, kuri ar savu darbu ir nopelnījuši tiesības uz īpašu attieksmi. Bet sabiedrība zinās, pie kā nonāca ietaupītie līdzekļi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā