Urbanovičs: Latvijā naudu dala kā feodālās lēņu muižas – katrai valdību veidojošajai partijai savu

Kā ilgdzīvotājs Latvijas politikā šobrīd gribētu dot kādu padomu. Cilvēki, stājieties partijās! Bet tikai – piecās valdošajās, arī tajā, kas atrodas pussabrukšanas stadijā. Meklējiet rokā partiju oficiālos līderus un pelēkos kardinālus, rakstiet iesniegumus un piedāvājiet priekšlikumus, no kuriem nevar atteikties. Nenokavējiet! Šis ir pats, pats pēdējais brīdis.
©Oksana Džadana/ F64

Jo šī ir pēdējā nauda no Eiropas, ko var dabūt “tāpat”. Otrās kārtas Eiropas Atveseļošanās fondā, visticamāk, nebūs. Eiropa domā, ka pašlaik dalāmie miljardi būs pietiekami, lai izvilktu dalībvalstu ekonomikas no pandēmijas purva, nostabilizētos un sāktu jaunu attīstības ciklu. Krīze arī Eiropas birokrātiem turpmāk liks rūpīgi skaitīt naudu un uzdot jautājumus, kāda ir atdeve katram eirocentam. Mums nav labu atbilžu uz šādiem jautājumiem. Latvijā naudu dala kā feodālās lēņu muižas - katrai valdību veidojošajai partijai savu. Vai arī kā organizētie noziedzīgie grupējumi - katram kādu nozari, “lai viss paliktu ģimenē”. Iepriekšējās valdības to kaut kā kautrējās atzīt, visādi liedzās un klīrējās, runāja par “kopējām valsts interesēm”. Pašreizējā to ir pacēlusi principa līmenī un nemaz nenoliedz, ka visu šo kompāniju kopā satur tikai iespēja apgūt Eiropas miljardus.

“Mēs esam piecas partijas valdībā, un politiskais tirgus ir milzīgs” - premjers Kariņš nemaz neslēpj, kā tiek plānots sadalīt Eiropas Atveseļošanās fonda finansējumu.

Piemēram, ja Ekonomikas ministrijai (lasi: KPV.LV) iedos 82,5 miljonus, tieši tikpat vajag arī Izglītības ministrijai augstskolu reformai (lasi: JKP). Ja Satiksmes ministrijai iedos Rīgas mobilitātes plānam, tad VARAM vajag reģionālās reformas atbalstam. Un tā tālāk. Netiek izskatīts, kuras nozares visvairāk cietušas krīzē, netiek pētīts, kur ieguldījumiem būs vislielākā atdeve. Pat ne tas, cik sagatavoti ir tie projekti, ko tagad sūtīsim uz Eiropu apstiprināšanai. Galvenais ir - politiskā paritāte.

Uzņēmēju organizācijas atzīst, ka ar viņiem šajā procesā neviens nav rēķinājies. Rezultātā viss

Eiropas atbalsta izlietošanas plāns vairāk izskatās nevis pēc Latvijas tautsaimniecības un Latvijas iedzīvotāju labklājības atveseļošanas pasākuma, bet ministriju (partiju) pabarošanas.

Un tradicionāli ir tā, ka riecieniņš no šī galda tiek pirmām kārtām savējiem.

Tāpēc vēlreiz aicinu: tauta, stājieties valdības partijās, tā ir jūsu vienīgā iespēja! Ja jūsu darbs saistās ar lauksaimniecību vai mežsaimniecību - atcerieties visu par nacionālo dzīvesziņu, pareizo ģimenes modeli un aši uz Nacionālo apvienību. Ja esat jurists, advokāts, kādas nozares lobētājs, kurai vajadzīgs specifisks regulējums likumos - nekavējieties stāties Jaunajā konservatīvajā partijā. Turp arī ceļš visiem, kas savu nākotni saista ar augstskolu biznesu un citām izglītības jomām. Ja esat no banku sektora - tūlīt pat uz “Jauno Vienotību.” Ja no tūrisma nozares, jāiet pie KPV LV, bet brīdinu jūs - tur liela drūzmēšanās, un politiskajos mačos šī partija startē vieglajā svarā. Starp citu, veselības jomai šajā Eiropas naudas loterijā nav paredzēta galvenā balva, bet, ja nu tomēr cerat uz kādu atbalstu, kļūstiet maksimāli liberāls, sameklējiet varavīksnes karodziņu un ejiet pie “Attīstībai/Par!”.

Bet šīs dzīres ātrāk vai vēlāk beigsies, un pēc tām būs smagi jāstrādā, lai visu sakoptu un atgūtos. Un tad būs īstais brīdis stāties ārā no tām…

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā