Pelnrušķītei jātiek uz balli

Gandrīz gadu lielās mokās Saeimā dzimst jaunais Augstskolu likums. Kā katrā reformā tajā, iespējams, var saskatīt ko pozitīvu, kādu attīstības dzinuli. Bet likumā ir ietvertas arī nostādnes, kurām kā Saeimas deputāts un jo īpaši kā latgalietis nevaru piekrist kategoriski.
©Oksana Džadana/ F64

Es nevaru piekrist rupjam voluntārismam. Neviens no Izglītības ministrijas, pašu ministri ieskaitot, nekad nav paskaidrojis, kāda maģija piemīt skaitlim - 4000? Kāpēc tieši šeit novilkta robeža nepieciešamajam studentu skaitam, lai varētu turpināt pastāvēt universitāte?

Jebkurā diskusijā par valsts attīstību politiķi dziļā iejūtībā runā par to, ka jāpalīdz Latgalei. Priekšvēlēšanu laikā jo īpaši - brauc ciemos, latgaliešu valodu atceras, viss tā sirsnīgi... Kāpēc tagad ceļas roka, lai likvidētu Daugavpils universitāti?

Universitāte - tas nav tikai nosaukums. Pilsēta, reģions ar savu universitāti - tā ir arī perspektīva, izaugsmes stimuls, enkurs jauniešiem palikt savā dzimtajā novadā, attīstīt to. Nenopirkt vienvirziena aviobiļeti.

Izglītības nozares politiskie kuratori visžēlīgi norāda - reģionālajām universitātēm esot veseli trīs gadi, lai uzaudzētu studentu skaitu līdz mistiskajai robežai. Tā ir skaidra liekulība. Tendence rāda, ka studentu skaits augstskolās samazinās, jo samazinās Latvijas iedzīvotāju skaits.

Pret iepriekšējo akadēmisko gadu kopējais studējošo skaits (78,5 tūkstoši) ir samazinājies par gandrīz tūkstoti, savukārt pēdējo piecu gadu laikā - par 4400 jeb 5,3%. Kopš 2010. gada absolventu skaits Latvijas augstskolās ir sarucis gandrīz divas reizes. Šādā situācijā prasīt, lai Daugavpilī studenti teju dubultotos - tas ir kā pamātes uzdevums Pelnrušķītei. Formāli iespēja ir dota, taču faktiski bez burvju nūjiņas neizpildāmi...

Latgalieši ir tāda apņēmīga, spītīga un mērķtiecīga tauta, kam gēnos kopā turēšanās. Aizstāvēt Daugavpils universitāti - manuprāt, tas ir labs iemesls apliecināt šīs savas īpašības. Domāju, arī kurzemnieki mums pievienosies, jo mēs esam arī par Liepājas universitātes tiesībām dzīvot.

Latgaliešiem ir plaša sirds, tajā vietas pietiek ne tikai Rēzeknei. Un Rēzekne neskauž Daugavpili. Vai ne, Ilga?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā