Rīgā valdošo partiju priekšvēlēšanu burkāns pārvēršas pēcvēlēšanu pātagā

Rīgas pašvaldībai ienācis prātā pārbaudīt pandēmijas, krīzes, mājsēdes, ienākumu krituma, darba zaudēšanas, attālināto mācību, noguruma un pacietības izsīkuma skarto iedzīvotāju izturības robežu. Rīdzinieki sākuši saņemt laipnas vēstulītes ar aicinājumu demontēt lodžiju un balkonu stiklojumu, ja tas neatbilst "būvniecību regulējošo normatīvo aktu prasībām". No šā gada 1. jūlija būvvaldes amatpersonas sākšot bargu inspekciju, apsekošot apkaimi pēc apkaimes un fiksēšot pārkāpumus.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Sods par patvaļīgu būvniecību var būt no 50 līdz 5000 eiro.

Perfekts "taimings", kā tagad mēdz teikt.

Baidos, ka "aktu prasībām" neatbilst absolūts vairums aizstikloto lodžiju un balkonu. Varu piekrist - neglīti, ka māju fasādes izraibinātas ar visdažādākajiem patvaļīgas jaunrades paraugiem.

Taču šis fenomens nav radies no vēlmes ieriebt sabiedrības estētiskajām jūtām. Lielākā daļa daudzdzīvokļu ēku celtas laikā, kad siltumenerģija nebija nedz ekonomiski, nedz ekoloģiski novērtēts faktors. Tagad apkures rēķini liek taupīt, diemžēl - kā nu katrs to prot...

"Balkonu jautājumu" civilizēti var atrisināt, ēku siltinot un renovējot - projektā ietvert viena veida stiklojuma paraugu. Diemžēl visi līdzšinējie mēģinājumi pierunāt rīdziniekus mājokļu renovācijai nav bijuši veiksmīgi. Galvenokārt tāpēc, ka cilvēki nevēlas uzņemties kredītsaistības - ja tik tikko pietiek naudas šodienas tēriņiem, ir grūti domāt par nākotnes bonusiem. Tāpēc ir skaidrs, ka bez valsts un pašvaldības lielākas iesaistes siltināšanas process neveiksies.

Rīgas pašvaldībai nupat bija visas iespējas paņemt Eiropas atveseļošanas fonda naudu šim nolūkam. Tas atbilst gan ekonomikas sildīšanas, nodarbinātības veicināšanas, gan zaļajiem mērķiem. Taču - neceriet! Rīgai vissvarīgākais ir metrobuss (!) uz Dreiliņiem.

Iespējams, tie rīdzinieki no "hruščovkām", no "lietuviešu piecstāvenēm" un deviņstāvu paneļmājām Staķim & Co ideoloģiski nav pārlieku tuvi, turklāt viņu balsis nebūs vajadzīgas vēl vairāk nekā četrus gadus. Līdz ar to mīlasstāsts ir beidzies. Var sākt draudēt ar balkonu demolēšanu un naudas sodiem.

Ko no "balkonu stāsta" būs mācīties visai pārējai Latvijai, kur vietējās varas vēlēšanas notiks pavisam drīz?

Rīgas pašvaldība ir valstī pie varas esošo partiju līdzinieks, un ikviens var novērtēt, cik ātri valdošo partiju priekšvēlēšanu burkāns pārvēršas pēcvēlēšanu pātagā, cik maz viņus patiesībā uztrauc cilvēku izjūtas šajā krīzes laikā. Demolēt un sodīt - lūk, īstais aicinājums. Katram vērts rūpīgi padomāt, vai viņš no savas vietējās varas tiešām vēlas to piedzīvot?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā