Politiskie marodieri

Pandēmiju bieži salīdzina ar karu. Mums ir frontes pirmās līnijas slimnīcās, ir varoņi baltajos aizsargtērpos, diemžēl ir arī bojāgājušie. Daudz, pārāk daudz. Ir cilvēki, kuriem šajā karā drupās sagrūst ierastā dzīve, kas zaudē darbu un perspektīvu. Un visi mēs kaut kādā ziņā esam “ierakumos”, kur gaidām uzvaru pār kovidu.
Jānis Urbanovičs : Ja politiskie marodieri savu sodu nesaņems, tad šis karš pret savu tautu nebeigsies. Pat tad, kad kovids būs uzvarēts ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Bet kā sauc tos, kas kara apstākļos dzīro uz citu rēķina? Izmanto savas spēka pozīcijas, lai atņemtu bezpalīdzīgajiem visnepieciešamāko. Iedzīvojas no līdzcilvēku bēdām un traģēdijām. Aplaupa un kļūst bagāti, visādi šeptējoties, kad citi mirst. Pareizi - tos sauc par marodieriem, un visos laikos un visās zemēs viņus nicina.

Kā sauc tos zaļokšņus, kas uz pašu izdomātu noteikumu pamata atņem vakcīnu pansionātu vecīšiem, lai pirmām kārtām pasargātu sevi? TV kameru priekšā sadala guvumu, un nemaz nesarkst. Viņi sevi dēvēja par “vakcīnu vēstnešiem”, bet kāds ir pareizais apzīmējums?

Tā firmiņa ar pāris darbiniekiem, kas, pandēmijai sākoties. par grandiozām naudām nopirka nederīgas maskas - tai labpatika sevi dēvēt par situācijas glābējiem. Bet kāds ir īstais vārds?

Kāds ir visprecīzākais apzīmējums tai kompānijai, kas šurpu turpu bīda dārgo un bezjēdzīgo mēbeli - vakcinācijas biroju? Ir taču karš, un viņi no mums ir pievākuši miljonu.

Mums vajag vakcīnu, vajag apmaksāt darbu tiem, kas vakcinēs, bet mums būs - avīzes un PR kampaņas. Var to dēvēt par sabiedriskajām attiecībām, bet patiesībā to sauc pavisam citādi, vai ne?

Kurp ved vakcīnu pasūtījumu, loģistikas pakalpojumu iepirkumu taciņas? Tās esot tik samudžinātas, ka “vainīgo nav”. Lādzīgi “rečekotāji” jau pasteigušies to nodēvēt par “kļūdu”. Bet ja nu mēs atļautos saukt lietas skarbāk, kā jau kara apstākļos? Ja izmantotu pārbaudītu izmeklētāju metodi, kas saucas “sekojiet naudai”?

Diemžēl marodierus nespēj apturēt ne Saeimas opozīcijas, ne žurnālistu veiktie atmaskojumi. Valdošā elite ilgi un pacietīgi tautu radinājusi, ka vājāko aplaupīšana - tā ir norma. Ja teiksiet, ka es pārspīlēju, tad oponējiet, kas gan cits ir OIK? Tā ir legalizēta zagšana, kas notiek gadiem ilgi, un visi priekšvēlēšanu solījumi to atcelt ir iekonservēti līdz nākamajām vēlēšanām. Tad tos atkal varēs uzdot par svaigiem un lietot atkārtoti.

Kara laikā marodierus soda bez garām runām. Ja politiskie marodieri savu sodu nesaņems, tad šis karš pret savu tautu nebeigsies. Pat tad, kad kovids būs uzvarēts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā