Atbilde uz jautājumu, kāpēc valsts visaugstākie VIPi ar savu otro poti iepauzēs?

Ārsta pirmais likums esot: nekaitē! Nevis – iepotē! Šo principu ievērojot, mediķis droši vien vispirms uzdotu jautājumu – kāpēc dāņi atsakās no “AstraZeneca” vakcīnām? Vai viņu rīcībā ir kādi jauni pētījumi, pierādījumi par blaknēm, šaubas par ilgtermiņa sekām? Ziemeļvalstīs cilvēki ir pragmatiski un atbildīgi, nepieņem lēmumus uz iedomu pamata vai apmainoties ar sms soctīklos. Tad kādi bija šāda soļa argumenti?
©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Bet Latvijas veselības ministrs nav mediķis, un ārsta ētikas likumi viņam nav saistoši. Viņa pirmā reakcija uz šo ziņu bija - pērkam!!! Vakcīna ir brīnišķīga, dāņi vienkārši no labas dzīves niķojas. Re, Anglija vakcinē, viss OK!

Un tad vēl medijos parādījās maza ziņa, ka mūsu valsts visaugstākie VIPi ar savu otro poti iepauzēs. Kāpēc? Atcerēsimies, ka, pirmo saņemot, viņi tika dēvēti par “vakcīnu vēstnešiem”, kuri ar savu piemēru iedrošinās visus pārējos. Kādu vēsti nes viņu tagadējā rīcība?...

Domāju, šobrīd visa pasaule vēl tikai taustās kovida labirintā un neviens nezina visu ne par šo slimību, ne par jaunajām vakcīnām. Un tas arī ir saprotams, jo uz daudziem jautājumiem atbildi var dot tikai laiks un ilgstoši pētījumi. Tāpēc pats svarīgākais šobrīd ir - uzticēšanās. Vai mēs uzticamies zinātnei, medicīnai, savam konkrētajam ārstam. Vai mēs uzticamies ministram, kurš vāc vakcīnas no citu valstu miskastēm?

AZ vakcīna acīmredzami ir dzimusi zem nelaimīgas zvaigznes. Iespējams, tā nav ne labāka, ne sliktāka par citām Eiropā apstiprinātajām. Taču mūsu Veselības ministrijai jau no sākta gala ir īpaši ieinteresēta attieksme tieši pret šo firmu.

Savukārt cilvēki tai neuzticas. Un jo vairāk mūsu veselības organizētāji centīsies sabiedrībai to uzspiest, jo sliktāki būs vakcinācijas rezultāti kopumā. Tā arī paliksim tur, kur esam - pēdējā vietā. Īpaši tagad, kad šī pote ieguvusi “humpalu vakcīnas” nosaukumu. Paldies ministram! Varbūt jāapskatās, ko vēl citas Eiropas valstis izmet atkritumos, ja nu kas Latvijai derīgs tur atrodams...

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā