Valdību patiesībā veido politiskā apvienība "Mums pieder valsts" jeb saīsināti – MPV.LV

Nesen visi ar lielu līdzpārdzīvojumu sekoja notikumiem Durbes jūras ērgļu ligzdā. Līdz lielie putni mazuļus apēda. Skats nav patīkams, taču no dabas likumu viedokļa – visnotaļ racionāls. Kāpēc savā ligzdā turēt tos, kam vienalga nav lemts izdzīvot?
©Ekrānšāviņš

Kaut ko līdzīgu pašlaik varam vērot politikas laukumā. Kāpēc valdībā ar amatiem barot tos, kam dzīves cikls beigsies līdz ar šo Saeimu un valsts finansējumu? Racionāli ir pārgrupēties un ieņemt labākās pozīcijas nākamajam cēlienam, nākamajām vēlēšanām.

Tāpēc runas par “valdības krīzi” es uztveru kā pārlieku dramatizēšanu. Vienkārši - dabiskā atlase vienas sugas ietvaros. Nemaz nemulstot, Raivis Dzintars atzīstas - tiem burtiem, ko iekavās liek pie ministru uzvārdiem, norādot viņu partijisko piederību, neesot nekādas nozīmes - galvenais, ka cilvēks labs… Un prasīt koalīcijas līguma izpildi politikā vispār esot pilnīgs “oldskūls”, tīša laivas šūpošana.

Šī laikam ir tā unikālā reize, kad var piekrist ideoloģiskam oponentam, jo ar viņa muti runā patiesība.

Šī nav principu un programmu valdība. Šī ir labumu gūšanā savstarpēji ieinteresētu ļaužu grupa, kam deklarācijas, koalīcijas līgumi, priekšvēlēšanu solījumi - tas viss ir tikai papīra vērtībā. Patiesībā šo valdību tikai formāli veido dažādi politiskie spēki, jo katrs no tiem ir gatavs pārkāpt savas programmas uzstādījumus, lai tikai paliktu šajā klubiņā. Politiskā apvienība “Mums pieder valsts”. Saīsināti - MPV.LV.

Cilvēki zaudē ticību pārmaiņu iespējamībai. Puse no balsstiesīgajiem vispār nepiedalās vēlēšanās, no tiem, kas piedalās, trešā daļa iesprostota ar sarkano līniju žogu. Saeimas, valdības, valsts prezidenta reitingi duras grīdā. Taču šādai lietu kārtībai ir nesatricināms, universāls pamatojums - šī esot vienīgā iespējamā valdība, vienīgā iespējamā vara. Viena liela partija, kurai garantēta uzvara jebkurās vēlēšanās - jo vienīgā taču.

Katras jaunas vēlēšanas ienes kādu populistu pulciņu, kas uzpērk vēlētājus ar savu “principiālo” valdības kritiku, ieklausīšanos “vēlētāju viedoklī”. Taču drīz vien sašķīst un kļūst par barību lielajiem ērgļiem.

Ir tikai viens veids, kā leģitīmi pārraut šo apburto loku. MPV.LV kartelis ir jālikvidē.

Jāmaina vēlēšanu sistēma: katram, kas sakās pārstāvam tautu, jātiek arī tautas ievēlētam. Nevis sarakstu siltajā vagoniņā, bet gan katram individuāli. Katram ir jāatskaitās savam konkrētam vēlētājam - Vaiņodē, Varakļānos vai Saulkrastos. Katram ir jāpierāda, ka tieši viņš ir vispiemērotākais - vairāk zina, tālāk redz. Ir gan idejas, gan sirdsapziņa. Godīga konkurence, kurā vēlētāji lemj, kam un kāpēc jāuztic mandāts. Vai kuram jāatņem. Nevis kā pašlaik - ar melīgiem solījumiem, ar varas resursu, ar dažādu “dienestu” svētību izmānīt vēlētāju balsis un ātri paslēpties no tautas aiz drošā MPV.LV mūra.

“Saskaņa” iestājas par mažoritārām Saeimas vēlēšanām, par tieši ievēlētiem pilsētu mēriem, par Tautas tieši vēlētu Tautas Prezidentu. Tikai tā, ar visplašāko līdzdalību var atjaunot uzticēšanos varai. Tikai tā var pēc būtības īstenot Satversmes galveno punktu - ka vara pieder Latvijas tautai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā