Rīdziniekiem ir jāpalīdz iestikloto lodžiju un balkonu legalizēšanā, nevis jāpiemēro paaugstināts NĪN

Rīgas domes “Saskaņas” frakcija rosina palīdzēt rīdziniekiem legalizēt iestiklotās lodžijas, nevis paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli
©"Saskaņa" arhīvs

2021. gada aprīlī izskanēja informācija par to, ka Rīgas pilsētas būvvalde (Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments) no 01.07.2021. sāks apsekot ēku fasādes gan Rīgas vēsturiskajā centrā, gan apkaimēs. Plānots no ielas puses novērtēt logu montāžu, elementus pie ēku fasādēm, kā arī aizstiklotos balkonus un lodžijas. Apsekošanas laikā tiktu pievērsta uzmanība aizstiklotajām lodžijām, vai tās ir iestiklotas patvaļīgi, bez būvniecības dokumentācijas vai tomēr tiesiski. Esot zināmi vairāki gadījumi, kad rīdzinieki ir saņēmuši aktus par patvaļīgu būvniecību, kā arī ir piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme īpašumiem.

Ņemot vērā, ka gan deputātiem, gan rīdziniekiem nav pilnvērtīgas informācijas par situāciju un Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta plāniem, kā būtu jārīkojas, lai pēc iespējas ātrāk un efektīvāk novērstu patvaļīgo būvniecību, “Saskaņas” frakcija vērsusies Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā ar lūgumu sagatavot informāciju par vairākiem aktuāliem jautājumiem:

1. Gadījumā, ja dzīvojamai mājai jau ir izstrādāts viens lodžiju iestiklošanas projekts, vai tas nozīmē, ka visiem pārējiem dzīvokļu īpašniekiem obligāti jādemontē savs iestiklojums un jāorganizē darbi saskaņā ar esošo (jau saskaņoto departamentā) projektu?

2. Vai departamenta skatījumā ir korekti/legāli/likumiski prasīt saistošo noteikumu izpildi attiecībā uz lodžijām, kas tika iestiklotas pirms 2014. gada?

3. Kādā veidā departaments plāno veikt daudzīvokļu namu apsekošanu, un vai ir noteikts izpildes termiņš patvaļīgo būvniecības konstatēšanai? Vai ir izveidots saraksts ar adresēm un termiņiem apsekošanai?

4. Vai departamenta skatījumā seši mēneši patvaļīgas būvniecības legalizēšanai vai demontāžai ir pietiekams termiņš?

5. Vai Rīgas pilsētas iedzīvotāji tika centralizēti informēti, ka departaments plāno veikt apsekošanu, kāds ir apsekošanas mērķis un par kārtību, kādā jārīkojas Rīgas pilsētas iedzīvotājiem?

6. Vai departaments/Rīgas domes Finanšu departaments pieņems lēmumu par paaugstinātas NĪN likmes piemērošanu uzreiz pēc nelikumīgas būvniecības konstatācijas vai pēc noteikta novēršanas termiņa izbeigšanas?

7. Vai departaments plāno sagatavot priekšlikumus atbildīgajām ministrijām, uzskatot, ka spēkā esošajam regulējumam nav jāattiecas uz tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuru lodžijas un balkoni jau ir iestikloti un nerada apdraudējumu sabiedrībai?

8. Vai tiek plānots izstrādāt informatīvos skaidrojošos materiālus?

“Saskaņas” frakcija lūgusi izskatīt šo jautājumu Pilsētas attīstības komitejas sēdē, uzaicinot atbildīgās amatpersonas un darbiniekus, kuri varētu sniegt detalizētu informāciju par neskaidrajiem jautājumiem un turpmākajiem plāniem attiecībā uz patvaļīgu balkonu un lodžiju legalizēšanu Rīgā.

No savas puses “Saskaņas” frakcija izstrādājusi un piedāvās vairākus risinājumus, lai pilnveidotu un uzlabotu procesu.

***

Publikāciju apmaksā “Saskaņa” Sociāldemokrātiskā partija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā