Saeimas “Saskaņas” frakcijas PAZIŅOJUMS par valdošās koalīcijas ieceri pagarināt ārkārtējo situāciju

Saeimas “Saskaņas” frakcija neatbalsta ārkārtējās situācijas pagarināšanu, kā to plāno noteikt Ministru kabinets, un Saeimas sēdē balsos pret šādu risinājumu.
©Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”

Apzinoties epidemioloģiskā stāvokļa nopietnību, frakcija atbalsta vairumu Veselības ministrijas ieteikto pasākumu iedzīvotāju pasargāšanai no slimības izplatības, taču tie ir īstenojami bez ārkārtas režīma noteikšanas.

“Saskaņa” uzskata, ka valdība ārkārtējās situācijas pilnvaras izmanto, lai piesegtu savu neizlēmību, neizdarību un stratēģijas trūkumu pandēmijas krīzes pārvarēšanai. Tāpat ārkārtas situācija ir piesegs, lai necaurskatāmi tērētu milzīgus līdzekļus apšaubāmiem iepirkumiem, par ko pilnu atskaiti nesaņem ne parlaments, ne iedzīvotāji, kuriem nāksies šo “izšķērdības ballīti” apmaksāt.

Ir nepieņemami, ka galvenā diskusiju vieta par krīzes situācijas risinājumiem ir kaut kāda ārpus tiesiska rāmja pastāvoša “valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksme”, kuras aiz slēgtām durvīm pieņemtos lēmumus valdība uzskata par sev saistošiem. Savukārt demokrātiski ievēlētam parlamentam tiek atvēlēta vien “balsojamās mašīnas” loma.

Šādas absurdas pieejas sekas ir acīmredzamas - cilvēki neuzticas valdības lēmumiem, bieži vien nepakļaujas arī saprātīgām prasībām. Visuzskatāmāk tas redzams vakcinācijas norisē - pēc noziedzīgas nolaidības kļūdām iepirkumos, sākotnējā haosa vakcinācijas procesa organizēšanā, fantastiskas izšķērdības vakcinācijas biroja organizēšanā, neprasmīgas komunikācijas un neprofesionālām PR kampaņām daudzi cilvēki pievērsās vakcīnu pretinieku argumentiem un joprojām izvairās saņemt nepieciešamo poti. Tagad premjers sāk akcentēt cilvēku “individuālo atbildību”, cenšoties novirzīt uzmanību no savas valdības kolektīvās atbildības par pieļautajām kļūdām un attiecīgi - par cilvēku nāvēm, kas bija novēršamas.

“Saskaņa” aicina valdošo koalīciju nolaisties uz zemes un pamanīt, cik postošas sekas cilvēkiem rada ne tikai pandēmija, bet arī katastrofālais elektrības, siltuma, pārtikas, degvielas cenu pieaugums. Ja valdībai nebūs vēlmes un politiskās gribas sniegt plašu atbalstu šajā krīzē, tad nekādi jauni epidemioloģiskie ierobežojumi nedarbosies. Valdība ar tiem tikai baros haotiska protesta noskaņojumus.

“Saskaņas” Saeimas frakcija nedos valdībai savu pilnvarojumu arī turpmāk aizbildināties ar ārkārtas situāciju haotisku lēmumu pieņemšanā. Valdošajai koalīcijai ir jābūt gatavai jebkuru savu lēmumu publiski pamatot un pierādīt tā nepieciešamību, nevis “izdabūt cauri” bez argumentiem. Tikai tā ir iespējams mazināt uzticēšanās krīzi, kas arvien vairāk apdraud mūsu sabiedrību.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā