Valerijs Agešins: par SAB direktora apstiprināšanu

Šodien, 20. janvārī, Saeima izskatīs jautājumu par Satversmes aizsardzības biroja direktora iecelšanu. Nacionālās drošības padome vakantajam Satversmes aizsardzības biroja direktora amatam nesen mūžībā aizgājušā Jāņa Maizīša vietā nolēma virzīt Egilu Zviedri. Saeimas Nacionālās drošības komisija vienbalsīgi atbalstīja Zviedra kunga kandidatūru.
©"Saskaņa" arhīvs

Satversmes aizsardzības birojs ir iestāde, kas nodarbojas ar ļoti nopietniem jautājumiem - veic izlūkošanu un pretizlūkošanu, nodrošina valsts noslēpuma, kā arī Eiropas Savienības un NATO klasificētās informācijas aizsardzību. Turklāt Satversmes aizsardzības birojs ir operatīvās darbības subjekts. Tāpēc esam ieinteresēti atbalstīt augsta līmeņa profesionāli un politiski neitrālu kandidātu. Šajā amatā nedrīkst nonākt gadījuma cilvēki.

Egils Zviedris valsts drošības iestādēs strādā kopš 1992. gada, Satversmes aizsardzības birojā - kopš 2000. gada. 30 gadi sistēmā - tas ir nopietni! Liela pieredze dienestā - tas ir svarīgi! Uzskatu, ka šajā situācijā - jo ilgāk esi amatā, jo lielāks svars tevis teiktajam. Kandidātam ir redzējums par to, kā turpmāk attīstīsies Satversmes aizsardzības birojs, kā arī par nepieciešamajiem darba uzdevumiem, lai birojs spētu nodrošināt rezultātu.

Ja cilvēks pretendē uz šādu amatu un par viņu ir maz informācijas, tas ir ļoti labi. Patiesībā - pat apsveicami. Jo, manuprāt, viens no draudiem valsts nacionālajai drošībai - pļāpīgas amatpersonas, kuras regulāri neizmanto iespēju gudri paklusēt. Diemžēl viņi neaizdomājas par riskiem, ko brīžiem var radīt ne pārāk gudra viedokļa paušana. Savukārt citām amatpersonām vienkārši patīk parādīt savu informētību. Uzskatu, ka tomēr nevajag ar nepārdomātiem paziņojumiem tracināt sabiedrību. Aicinu politiķus un cilvēkus politikā to nedarīt. Šajā gadījumā runāšana - sudrabs, klusēšana - zelts.

Man nav informācijas, kas liecinātu, ka Egils Zviedris īpaši simpatizē kādai vienai politiskajai partijai. Manuprāt, Zviedra kunga atrašanās ārpus interešu grupām - ļoti būtisks faktors. Ja cilvēks, kas pretendē tieši uz šo amatu, ir politiski neitrāls profesionālis, tad viņam ir lielas izredzes tikt ievēlētam.

Satversmes aizsardzības birojam jāstrādā tā, lai cilvēki var justies droši un pārliecināti, ka tā ir iestāde, uz kuru var paļauties. Vienlaikus uzskatu, ka konfliktsituācijas starp vairākām valstīm var efektīvi pārvarēt diplomātiskā ceļā. Lai diplomāti runā un lielgabali klusē.

Ja mēs analizējam un vērtējam terorisma draudus, tad vēlos norādīt uz to, ka Latvija ir viena no drošākajām valstīm pasaulē, visdrošāko valstu grupā.

Esam zemu risku līmenī. Domāju, ka mums jāsāk aktīvi izmantot šo apstākli un pozicionēt Latviju kā visdrošāko vietu Eiropā. Iespējams, “pretterorisma drošība” var kļūt par Latvijas jaunu ideju. Ja mēs šo vēstījumu gudri attīstītu, tad, iespējams, kļūtu pievilcīgāki investoriem, piemēram, no Rietumeiropas.

Padomāsim par to!

***

Publikāciju apmaksā “Saskaņa” Sociāldemokrātiskā partija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā