Valērijs Agešins: Būs ļoti daudz nelaimīgu un dusmīgu cilvēku

Būs ļoti daudz nelaimīgu un dusmīgu cilvēku (Par valsts budžeta 2021. gada prioritātēm, izaicinājumiem un riskiem)
©Vladislavs Proškins/F64

Valstij ir daudz saistību, daudz solījumu, kuri ir jāpilda, pastāv Covid-19 ietekme uz ekonomiku, tāpēc valsts finanses nav labā situācijā.

Uzskatu, ka primārais likumdevēja uzdevums - nekavējoties un pilnā apjomā atdot parādu skolotājiem un mediķiem - tā, kā tas vienmēr notiek ar aizsardzības budžetu - bez atrunām.

Mēs redzam, ka valdība atkal nepamatoti aizskar pašvaldības. Pašvaldībām regulāri pieliek jaunas funkcijas, bet naudu atņem. Kāpēc Ministru kabinets tā rīkojas? Pašvaldību budžeti pildās, pašvaldībām ir uzkrājumi. Tas nozīmē, ka no pašvaldībām naudu var arī paņemt. Tāpēc notiks iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdale, samazinot pašvaldību budžetos šī nodokļa daļu no līdzšinējiem 80 procentiem uz 75 procentiem. Pašvaldībām tas nozīmē mazākus ieņēmumus budžetā. Tāpēc nākamā gada prognozes ir skumjas.

Skaidrs ir arī tas, ka tagad ir koalīcijas, ministriju un to iemītnieku zvaigžņu stunda - Eiropas naudas dalīšana. Daļa no šīs naudas nav jāatdod. Turklāt publiskajā telpā izskanējis premjera Kariņa paustais, ka iztrūkumu budžetos varēs nosegt ar Eiropas Savienības līdzekļiem. Man gan liekas, ka tik viegli ar to nebūs. Jā, Eiropas Savienība dos 2,5 miljardus eiro ekonomikas atveseļošanai, taču šo naudu varēs izmantot tikai noteiktās jomās, un vēl ir jāpieņem dažādi normatīvie akti, lai šo finansējumu varētu likt lietā. Es prognozēju, ka šis kompensējošais mehānisms reāli varētu sākt darboties tikai 2023. gadā.

Rodas iespaids, ka atsevišķi budžeta veidotāji dzīvo burbulī, kurā nav problēmu. Iespējams, viņi vienkārši nedomā par to, kas notiek mūsu valstī. Tāpēc budžeta autoriem vēlos atgādināt arī to, ka Latvijā bērna pabalsts ir izsmiekla līmenī.

Lasot budžeta projektu, man nav skaidrs, kā pelnīsim. Neredzu skaidru valdības plānu, izņemot vingrinājumus ar nodokļiem.

Domāju, ka rezultātā būs ļoti daudz nelaimīgu un dusmīgu cilvēku. Skumji.

Kopumā Saeimas “Saskaņas” frakcijas deputāti valsts 2021. gada budžeta projektam un to pavadošajiem likumprojektiem iesnieguši vairāk nekā 40 priekšlikumu. Minēšu tikai divus piemērus.

Frakcijas “Saskaņa” priekšlikums likumprojektam “Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā”. Mūsu priekšlikuma būtība ‒ samazināt PVN standartlikmi no 21% uz 18%. Šis priekšlikums ir vērsts vienkārša mērķa sasniegšanai ‒ lai palīdzētu sociāli mazaizsargāto grupu iedzīvotājiem pārlaist šos grūtos laikus un noturēties uz ūdens vietējam biznesam, kas īpaši cietis no Covid-19 pandēmijas.

Mūsu priekšlikums ir domāts, lai stimulētu patēriņu, nodrošinātu iedzīvotājiem preču un pakalpojumu pieejamību, kā arī nodrošinātu maziem un vidējiem uzņēmumiem stabilus un prognozējamus ieņēmumus pandēmijas krīzes laikā.

Starptautiskā pieredze rāda, ka šis instruments ir efektīvs. Analoģiski pasākumi jau tiek piemēroti citās Eiropas Savienības valstīs. Piemēram, Vācijā no jūlija tika piemērots PVN likmes samazinājums no 19% uz 16% līdz 2020. gada beigām. Šis lēmums jau ir devis pozitīvus rezultātus. Šāds nodokļu samazinājums sociālekonomiskās krīzes apstākļos, ļauj nedaudz samazināt uzņēmumu izdevumus un veicina cenu samazināšanos, piemēram, pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem.

Mēs piedāvājam PVN samazināt uz ierobežotu laiku: no 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 31. decembrim. Gada termiņš ir nepieciešams, lai radītu ekonomisku impulsu pandēmijas skartajai Latvijas ekonomikai.

Krīzes apstākļi ir tas laiks, kad jāsāk runāt par nodokļa samazinājumu, jo šī tēma sen ir nobriedusi. Cenu samazināšanās ne tikai palielinās noietu, bet arī motivēs ražotājus, tādējādi palielinoties ar PVN apliekamajai bāzei. Šī norma ļaus cilvēkiem uzelpot un izdzīvot!

Valdošai koalīcijai nav nekādu argumentu pret PVN samazināšanu no 21% uz 18%. Un tomēr Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums noraidīja mūsu iesniegtos priekšlikumus.

Vēl viens piemērs. Frakcijas “Saskaņa” priekšlikums likumprojekta “Par valsts budžetu 2021. gadam” izskatīšanai 2. lasījumā ‒ Masku iegāde maznodrošinātajiem iedzīvotājiem.

Lai sniegtu atbalstu iedzīvotāju kategorijām, kuras krīzes situācijā ir visneaizsargātākās, “Saskaņas” frakcija sagatavojusi daudzus priekšlikumus sociālajā jomā. Viens no tiem ‒ masku iegāde maznodrošinātajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Apsveicami, ka valdība daļēji ieklausījās mūsu frakcijas argumentos par masku iegādi maznodrošinātajiem iedzīvotājiem. Tomēr nevar izslēgt, ka visā valsts teritorijā ārkārtējo situāciju būs nepieciešams pagarināt. Tas nozīmē, ka šīm vajadzībām būs nepieciešami papildu līdzekļi. Mūsu frakcijas aprēķins - vismaz 1 750 000 eiro. Avots: līdzekļi neparedzētiem gadījumiem. Turklāt būtu ļoti apsveicami uzsākt nopietnu diskusiju par to, lai masku iegāde tiktu nodrošināta arī pensionāriem.

Valsts budžets 2021. gadam galīgajā lasījumā būs vēl jāatbalsta Saeimai.

Saeimas “Saskaņas” frakcijas dienaskārtībā bija, ir un būs daudzi jautājumi, kas saistīti ar cilvēku elementāru izdzīvošanu.

Neizslēdzu, ka sabiedrības vairākums daudz augstāk vērtē sociālo taisnīgumu, nevis “tiesiskuma koalīcijas” principus, kas paši par sevi nenodrošina vispārējo labklājību.

Domāju, ka tieši sociālais taisnīgums un iedzīvotāju labklājība ‒ tie ir galvenie mērķi nozīmīgai sabiedrības daļai.









Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā