Jāsamazina PVN kompensējamajiem medikamentiem!

Frakcijas “Saskaņa” deputāti iesniedza izskatīšanai Saeimā grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kuri paredz samazināt PVN kompensējamajiem medikamentiem no 12% līdz 5%.
©"Saskaņa" arhīvs

Šobrīd medikamentiem Latvijā tiek piemērota augstākā PVN likme Baltijas valstīs: pie mums medikamentiem PVN ir 12%, Igaunijā - 9%, Lietuvā - 5%. Un, raugoties no Baltijas tirgus vienotības viedokļa, protams, loģiski būtu Latvijā samazināt PVN. Turklāt arvien aktuālāks kļūst jautājums par visu Eiropas Savienības valstu kopīgiem medikamentu iepirkumiem. Ņemot vērā šo svarīgo faktoru, būtu arī loģiski vienādot PVN likmi medikamentiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Un mēs uzskatām, ka PVN samazināšana kompensējamajām zālēm varētu būt pirmais solis šajā virzienā.

Gribu atgādināt, ka kompensējamo zāļu sarakstā iekļaujamo medikamentu cenai jābūt trīs zemāko cenu vidū Eiropas Savienības valstīs. Tādējādi, jo vairāk zāļu iekļauj šajā sarakstā, jo zemāka būs to cena. Piemēram, Vācijā valsts kompensē 80% recepšu medikamentu cenas. Taču arī šajā jautājumā Latvija atpaliek ne tikai no Vācijas, bet arī no Igaunijas un Lietuvas.

Samazinot PVN kompensējamajiem medikamentiem, samazinātos to cena, tas nozīmē, ka, saglabājot līdzšinējo finansējuma līmeni, varētu palīdzēt lielākam cilvēku skaitam! Starp tiem, kas izmanto kompensējamo medikamentu sistēmu, ir ļoti daudz senioru, un Latvijas pensionāri lūdza mūs šim jautājumam pievērst īpašu uzmanību, jo cilvēkiem gados medikamentu augstās cenas ir milzīga neatrisināma problēma.

8. Saeimā deputātu vairākums atbalstīja manu priekšlikumu samazināt PVN medikamentiem līdz 5%, bet pēc tam šis nodoklis atkal tika paaugstināts... Bet šobrīd ekonomiskā krīze, straujais pārtikas produktu, komunālo pakalpojumu un apkures cenu kāpums īpaši saasina jautājumu par medikamentu pieejamību to cenu dēļ. Mēs vēlamies pēc iespējas ātrāk sākt diskusiju par šo tēmu.

Un vēl: es uzskatu, ka pašreizējā situācijā Zāļu valsts aģentūra var noteikt cenu griestus konkrētiem medikamentiem, vienlaikus ņemot vērā zāļu cenas citu valstu tirgos.

Būtiski ir arī palielināt līdzfinansējuma apjomu. 2010. gadā krīzes laikā tika būtiski samazināti līdzekļi, piemēram, valsts kompensācija bronhiālās astmas medikamentiem samazinājās no 90% līdz 75%, kardioloģiskajiem preparātiem - no 75% uz 50%. Kopš tā laika ir pagājuši 13 gadi, taču līdzfinansējums nav atgriezies pirmskrīzes līmenī. Un šis ir sevišķi svarīgs uzdevums.

Covid-19 epidēmija radīja traģiskas sekas - Latvijā bija trešā augstākā mirstība ar Covid‑19 starp Eiropas Savienības valstīm. Kā norāda Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) eksperti un Latvijas ārsti, viens no augstās mirstības cēloņiem ir blakusslimības, kas nav ārstētas vai nav pietiekami intensīvi ārstētas. Un cita starpā arī vajadzīgo medikamentu nepieejamība noveda pie tik bēdīga iznākuma... Šādai situācijai nevajadzētu atkārtoties! Nepieciešamajām zālēm ir jābūt pieejamām ikvienam!

***

Publikāciju apmaksā “Saskaņa” Sociāldemokrātiskā partija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā