Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa t.s. Lemberga prāvā otrdien slēgusi debates, bet trešdien atkal tās atsākusi

© F64

Izmantojot pauzi valsts pieaicinātā advokāta Genadija Ivankina debašu runā, tiesa otrdien paziņojusi par debašu slēgšanu un repliku uzsākšanu, kas kriminālprocesā ir pirmspēdējais posms pirms sprieduma pasludināšanas.

Pēc Neatkarīgās saņemtās informācijas no t.s. Lemberga prāvas procesa dalībniekiem otrdienas tiesas sēdes beigu daļā prokurors Aivis Zalužinskis pārtraucis advokāta G.Ivankina debašu runu. G.Ivankins tai brīdī runājis par kriminālprocesā pieļautajiem pārkāpumiem. Prokurors lēcis kājās un paziņojis, ka viņš nesaprotot, par ko advokāts runā.

Tiesa prokuroru “pilnībā atbalstot” paziņojusi, ka arī tā nesaprot, par ko advokāts runā. Gan prokurors, gan tiesa sākuši mācīt, ko advokāts drīkst un ko nedrīkst teikt debašu runā. G.Ivankins lūdzis tiesas sēdi slēgt līdz nākamais dienai, solot pa vakaru un nakti izlabot debašu runu atbilstoši tiesas norādēm. Tiesa, brīdi apspriedusies, paziņojusi, ka debates slēdzamas un nākamajā dienā procesa dalībniekiem jābūt gataviem teikt replikas. Tiesa zinājusi, ka debašu runu nav pabeidzis Aivara Lemberga advokāts Māris Grudulis, kurš tika aprauts, lasot runu par apsūdzību pēc Krimināllikuma 195 pantu.

A.Lembergs tiesai ir vairākkārt skaidri un nepārprotami paziņojis, ka G.Ivankins nav viņa aizstāvis. Otrdienas tiesas sēdē klāt nebija arī uzņēmēja Anša Sormuļa advokāts Jānis Rozenbergs. Pirms tam tiesa, lemjot par jautājumiem, kas tieši skar A.Sormuli, uz tiesu aicināja arī A.Rozenbergu. Tiesa A.Sormulim neesot pat pavaicājusi, vai viņš piekrīt debašu slēgšanai. Arī A.Lembergam tiesa neesot pajautājusi, vai viņa aizstāvji debašu runu ir pabeiguši. Jebkurā gadījumā debašu runu ir tiesīgs teikt arī pats A.Lembergs.

A.Lemberga aizstāvība nav pabeigusi debates ne tikai saistībā ar apsūdzību pēc Krimināllikuma 195. pantu, bet arī neko nav vēl teikusi par mantiskajiem jautājumiem šajā kriminālprocesā, par cietušo pieteiktajām kompensācijām, par tiesas pieļautajiem cilvēktiesību pārkāpumiem debašu laikā.

Liegumi īstenot aizstāvību t.s. Lembergā prāvā ir jau ierasta prakse. Procesa laikā tiesa apmierināja gandrīz visus prokuroru lūgumus un noraidīja gandrīz visus aizstāvības lūgumus, liedza A. Lembergam pratināt daudzus apsūdzības lieciniekus, uz tiesu tika aicināti tikai 4 aizstāvības liecinieki, pretēji gandrīz 100 apsūdzības lieciniekiem. Tika liegts pienācīgi pārbaudīt rakstveida pierādījumus, A.Lemberga neļāva pabeigt liecību sniegšanu. Gandrīz 12 tiesvedības gadu laikā no tiesas regulāri skanēja frāze “pilnībā piekrītam prokuroru viedoklim”. Sīkāk par notikušo lasiet ceturtdien Neatkarīgajā.