Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu ārsti aicina valsts apmaksātos medikamentus neziedot ukraiņu bērniem

© Pixabay.com

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) aicina neziedot un neatdot valsts apmaksātos medikamentus, specializēto pārtiku un palīgierīces, lai palīdzētu ukraiņu bērniem, aģentūrai LETA pavēstīja slimnīcas pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle.

Viņa stāstīja, ka ir bijuši vairāki cēli gadījumi, kad Latvijas ģimenes, reaģējot uz konkrētiem lūgumiem palīdzēt ar specializēto pārtiku, ir sūtījušas, piemēram, ārstu izrakstītos valsts apmaksātos piena maisījumus uz Ukrainu. Viņi ir gatavi atbalstīt ukraiņu bēgļus, un tas, protams, ir cilvēcīgi, uzskata Zaldāte-Rozentāle, taču jāņem vērā, ka ir kvotas attiecībā uz bērniem izrakstāmo valsts apmaksāto medikamentu un palīgierīču apjomu, un tos nevar izsniegt atkārtoti.

Tos bez sarežģījumiem slimnīca var nodrošināt arī bērniem no Ukrainas, kuri pie ārsta vēršas slimnīcā.

Patlaban slimnīcas pārstāvji jau ir sazinājušies ar vairākiem Latvijas vecākiem, lai informētu, ka nav nepieciešams atdot viņu bērniem paredzētos maisījumus un, ka palīdzība tiek organizēta, profesionāļiem aktīvi sadarbojoties ar dažādām Latvijas, starptautiskām organizācijām, uzņēmumiem un iestādēm, lai koordinēti palīdzētu Ukrainas bērniem kā Latvijā, tā Ukrainā.

Tāpat viņa aicina cilvēkus ziņot par jautājumiem, kas skar bērnu veselību, Bērnu slimnīcas fondam vai "Ziedot.lv".

Zaldāte-Rozentāle atgādina, ka ukraiņu bērniem, kuri karadarbības dēļ ieradušies Latvijā, ir pieejami tādi paši valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi, kādi ir pieejami arī Latvijas iedzīvotājiem. Attiecīgi Latvijas ģimenes palīdzību var organizēt, nevis, ziedojot savus valsts apmaksātos medikamentus un palīgierīces, bet gan palīdzot nokļūt pie konkrētajiem speciālistiem vai ģimenes ārsta.

Turklāt BKUS mājaslapā ir pieejama informācija Ukrainas pilsoņiem, kurā bēgļi vai vietējie iedzīvotāji vairākās valodās var uzzināt par slimnīcas sniegtajām atbalsta iespējām.

"Mums ir svarīgi pēc iespējas vienkāršāk un efektīvāk palīdzēt katram bērnam, kurš ieradies Latvijā no Ukrainas. Tāpat daļai bērnu var būt ieteicams vispirms satikt speciālistu un aprunāties ar to, lai piedāvātu kādu citu vai labāku risinājumu. Ģimenes var nesatraukties - šobrīd mums ir pieejami visi nepieciešamie resursi palīdzības sniegšanai," norādīja Zaldāte-Rozentāle.

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sociālo tīklu paziņojumā norāda, ka ziedot savus medikamentus vai izpirkt Latvijas aptiekas nav labākais veids kā palīdzēt. Viņaprāt, iedarbīgāk būtu ziedot naudu Ukrainas un Latvijas palīdzības organizācijām.

BKUS jau ir sniegusi veselības aprūpi jau vairāk nekā 70 Ukrainas bērniem, tostarp nodrošinājuši arī konkrētus piena maisījumus tiem zīdaiņiem, kas atrodas Latvijā.

LETA jau vēstīja, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.