Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Straume: Jānovērš iespējamie korupcijas mēģinājumi bruņotajos spēkos, lai armijas budžets netiktu nozagts kā Krievijā

© Vladislavs Proškins / F64

Konkursā uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu atkārtoti uzvarējušais Jēkabs Straume nesaskata pamatu radikālām KNAB darba izmaiņām un sola pievērst uzmanību iespējamo korupcijas mēģinājumu novēršanai armijā.

Straume pirmdien pēc atkārtotas nominēšanas augstajam amatam žurnālistiem norādīja, ka neko radikāli mainīt KNAB darbā nevajagot, jo KNAB iepriekš pārsvarā ir veiktas nepieciešamās reformas.

Patlaban ir nepieciešams turpinās sākto kursu, aizpildīt esošās biroja darbinieku vakances, kā arī strādāt pie augsti kvalificēta darbaspēka piesaistes.

Straume norādīja, ka visu šo piecu gadu laikā, kamēr atradies amatā, audzis birojā sākto krimināllietu skaits.

Tāpat šogad ir jāsagatavo jauns attīstības plāns nākamajiem trīs gadiem, lai birojs varētu veiksmīgi strādāt.

KNAB priekšnieks arī norādīja, ka turpmāk ir būtiski novērst iespējamos korupcijas mēģinājumus dzelzceļa infrastruktūras projektā "Rail Baltica", kā arī bruņotajos spēkos, lai arī Latvijā armijas budžets netiktu nozagts kā Krievijā.

Straume gan nevarēja komentēt politisko partiju nostāju par viņa kandidatūru, tomēr pauda cerību, ka viņu atkārtoti apstiprinās amatā.

KNAB priekšnieka amata kandidāta atlases komisijas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis žurnālistiem norādīja, ka Straume bija vienīgais kandidāts konkursa otrajā kārtā, jo otrais kandidāts nemaz neatbilda kritērijiem šim amatam. Otrajam kandidātam nebija vajadzīgās izglītības, kā arī svešvalodu zināšanu.

Tāpat Citskovskis norādīja, ka pieteikušies bija tik maz kandidātu, jo amats ir sarežģīts un, iespējams, viņi salīdzināja savas iespējas ar esošo vadītāju un saprata, ka amatu "nepavilks".

Jau ziņots, ka konkursā uz KNAB priekšnieka amatu atkārtoti uzvarējis Jēkabs Straume. Straumi par uzvarētāju konkursa komisija atzinusi vienbalsīgi.

Straume sāka vadīt KNAB 2017.gada jūnijā pēc uzvaras iepriekšējā šī amata konkursā. Pirms tam Straume vairāk nekā 16 gadus strādājis Militārās izlūkošanas un drošības dienestā (MIDD), no tiem desmit gadus - pārvaldes priekšnieka amatā; pirms tam strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā.

Par Jēkaba Straumes apstiprināšanu amatā uz otro termiņu vēl jālemj valdībai un Saeimai.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vadīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā bija ģenerālprokurors Juris Stukāns, Satversmes aizsardzības biroja direktors Egils Zviedris un Valsts drošības dienesta priekšnieks Normunds Mežviets. Tāpat pretendentu atlasē ar padomdevēja tiesībām piedalījās ne vairāk kā trīs Sabiedriski konsultatīvās padomes pilnvaroti pārstāvji.