Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Kremļa kritiķis: Putins ir kā narkomāns, kurš nākamās devas dēļ ir gatavs pārdot visu, kas viņam ir

© AP/Scanpix/Leta

“Ķīna gatavojas aprīt Krieviju, lai paplašinātu savu teritoriju. Ķīnieši saglabā pretenzijas uz 1,5 miljoniem Krievijas teritorijas kvadrātkilometru, kurus, kā uzskata Ķīna, Krievijas Impērija nelikumīgi atsavināja 19. gadsimtā,” par Ķīnas plāniem Krieviju padarīt par savu provinci intervijā TV24 raidījumam “Globuss” pauda Kremļa kritiķis, opozīcijas aktīvists, šaha lielmeistars Garijs Kasparovs.

Kasparovs noraida maldīgo domu, ka Krievijai ceļš pie Ķīnas, iespējams, šķiet tuvāks par Eiropu.

“Lielākajai daļai Krievijas iedzīvotāju perspektīva kļūt par Ķīnas provinci ir pilnīgi nepieņemama. Ķīna gatavojas Krieviju aprīt kā objektu, lai paplašinātu savu teritoriju. Ķīnieši nekad nav atteikušies, un pēdējās dienās to arī ir nofiksējuši savās oficiālajās mājaslapās - viņi saglabā pretenzijas uz 1,5 miljoniem Krievijas teritorijas kvadrātkilometru, kurus, kā uzskata Ķīna, Krievijas Impērija nelikumīgi atsavināja 19. gadsimtā. Un tas ir daudz nopietnāk nekā cīņa par Bahmutu vai Vugļedaru. Tas ir reāls drauds visiem Krievijas Tālajiem austrumiem un Austrumsibīrijai. Šīs teritorijas ir mazapdzīvotas. Tajās vienmēr ir bijis vīriešu deficīts. Un skaidrs, ka karš Ukrainā un nepārtrauktā mobilizācija rada arvien lielāku disproporciju, kas Ķīnai paver jaunas iespējas kolonizēt šīs zemes. Tāpēc Krievijas sabiedrībai, Krievijas eiropeiskajai daļai šāda perspektīva šķiet ļoti pat nevēlama,” atzina Kasparovs.

Opozicionāram ir pilnīgi skaidrs redzējums par Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu. “Mēs taču saprotam - viņš ir kā narkomāns, kuram ir nepieciešama nākamā deva kara turpināšanai, un viņš ir gatavs pārdot visu, kas viņam ir. Tāpēc līgumi, kas tika parakstīti starp Sji Dziņpinu un Putinu, tie patiesībā ir Krieviju paverdzinoši līgumi. Jaunajai Krievijas varai tie visi būtu vienkārši jāsaplēš. Tās nav vienošanās starp partneriem, bet gan ceļa karte, kā Ķīnai norīt lielāko daļu Krievijas,” uzskata Kasparovs.