Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

"Tet" šogad konstatējis vairāk nekā 1600 DDoS uzbrukumu

© f64.lv, Kaspars Krafts

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" šogad septiņos mēnešos konstatējis nedaudz vairāk kā 1600 pakalpojumu atteices jeb DDoS uzbrukumu, saka "Tet" galvenais tehnoloģiju direktors Dmitrijs Ņikitins.

"Tet" pamattīklā pētot DDoS uzbrukumu tendences, secināts, ka to skaits ir samazinājies - pagājušajā gada septiņos mēnešos tika fiksēti vairāk nekā 2500 DDoS uzbrukumi.

Vienlaikus Ņikitins norādīja, lai gan kopējais DDos uzbrukumu skaits ir samazinājies, ir pieaugusi uzbrukuma intensitāte.

Tāpat "Tet" novērojis, ka gada laikā par 89% ir palielinājusies atteices uzbrukumu plūsma. 2023.gada pirmajos sešos mēnešos uz vienu IP adresi tā bija 83 gigabiti sekundē (gbit/s), savukārt šogad - 157 gbit/s. Ņikitins skaidro, ka tas ir saistīts ar tehnoloģiskiem sasniegumiem un uzbrucējiem pieejamajiem resursiem vai izmaiņām uzbrukuma stratēģijās.

"Tet" arī novērojis, ka digitālajā vidē mazāk uzbrūk labi aizsargātām sistēmām, jo laika un ieguldījuma attiecība pret ieguvumu pieaug. Ļaundari biežāk izvēlas viegli apejamas aizsardzības sistēmas, jo nevēlas tērēt laiku izaicinājumiem, kurus ir grūti pārvarēt.

Pēc "Tet" izvērtējuma, arī secināts, ka pašlaik mēdz eksperimentēt ar uzbrukuma tipiem, mēģinot atrast vājākās vietas upura infrastruktūrā. Ja tas izdodas, tad šīs vājās vietas tiek maksimāli izmantotas, radot apdraudējumu gan indivīdam, gan uzņēmumam.

Ņikitins atgādināja, ka ir svarīgi nodrošināt infrastruktūras plaša spektra aizsardzību, lai nedotu uzbrucējiem papildu iespējas nodarīt zaudējumus biznesam.