Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pieaug papīrmalkas cena

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Papīrmalkas cena kopš šā gada sākuma ir pieaugusi, vēsta meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" pārstāvji.

"E-silva" pārstāvji norāda, ka koksnes tirgū 2024.gada sākumā nav vērojamas izteiktas cenu svārstības, taču cenu kāpums bijis papīrmalkai.

Tostarp skujkoku - egles un priedes - papīrmalkas cena kopš gada sākuma ir pieaugusi par 12 eiro kubikmetrā - no 58 eiro kubikmetrā līdz 70 eiro kubikmetrā, kamēr bērza papīrmalkas cena ir kāpusi par četriem eiro kubikmetrā - līdz 59 eiro kubikmetrā, bet apses papīrmalkas cena palielinājusies par pieciem eiro kubikmetrā - līdz 50 eiro kubikmetrā.

Resno zāģbaļķu segmentā izmaiņu praktiski nav kopš pagājušā gada vasaras, bet ir sīkbaļķu cena ir palielinājusies vidēji par 4-5 eiro kubikmetrā, min "E-silva" pārstāvji, šo pieaugumu skaidrojot ar skujkoku papīrmalkas cenu kāpumu, kas tiešā veidā ietekmē sīkbaļķa pieejamību tirgū.

Tāpat "E-silva" pārstāvji atzīmē, ka kopš šā gada sākuma ir samazinājusies bērza finierkluču cena no vidēji 131 eiro kubikmetrā līdz vidēji 115 eiro kubikmetrā. "E-silva" pārstāvji skaidro, ka attiecīgais samazinājums, iespējams, varētu būt saistīts ar izmaiņām pieprasījumā vai piedāvājumā šajā segmentā.

"E-silva" ir meža izsoļu platforma. "E-silva" uzturētājs ir Latvijas pilna servisa meža apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Forest Mentor Group".

Jau vēstīts, ka "Forest Mentor Group" apgrozījums 2022.gadā bija 866 575 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā 2021.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,3 reizes un bija 60 704 eiro.

Kompānija "Forest Mentor Group" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma īpašnieki ir Silva Šnikere (90%) un Normunds Valts Štolcers (10%).