Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Nordic Homes – Latvijas ražotājs ar starptautisku skanējumu

© Publicitātes foto

Nordic Homes Latvijā darbojas jau deviņus gadus, un šo gadu laikā uzņēmums kļuvis par vienu no pazīstamākajiem un lielākajiem koka karkasa konstrukciju – koka paneļu un moduļu – ražotājiem Baltijā. Pašlaik uzņēmuma galvenais produkcijas noieta tirgus ir Zviedrija, taču tas ir apņēmies eksporta apvāršņus palielināt, līdz ar to paplašināt arī savu ražotni. Līdz šim ir īstenoti vairāk nekā 90 ēku projektu.

Attīstības ceļš

Nordic Homes ir dibināts 2010. gadā, un uzņēmuma sākotnējā pamatdarbība (pirmos divus gadus) bija koka karkasa paneļu māju ražošana. Produkcija aizceļoja galvenokārt uz Angliju, neliela daļa palika arī Latvijā. 2012. gadā uzņēmums nolēma, ka ir laiks nākamajam attīstības posmam, piedāvājot klientiem vēl modernākus un inovatīvākus risinājums: Nordic Homes sāka ražot moduļus - pilnībā pabeigta būve vai tās daļa (piemēram, dzīvoklis, ja tiek celta daudzdzīvokļu ēka) ar uzstādītiem inženiertīkliem, pabeigtu iekšējo un ārējo apdari, kā arī pat ar uzstādītām mēbelēm.

«Lai arī mums bija pieredze koka karkasa paneļu māju ražošanā, moduļu ieviešana bija pavisam jauna pieredze. Lai paši mācītos un klientam spētu piedāvāt labāko, tika piesaistīts konsultants no Amerikas (kur šāda būvniecības tehnoloģija ir ļoti populārā jau vairākus desmitus gadus), kas mums palīdzēja uzstādīt mūsu rūpnīcā dinamisko ražošanas līniju, kur procesi notiek kā konveijerā - ražošanas līnija iedalās 10 stacijās. Pirmajā stacijā tiek montēts moduļa karkass, otrajā - instalētas komunikācijas, trešajā stacijā tiek montēti logi un durvis, un tā soli pa solim, kamēr ir gatavs modulis, tajā skaitā ar visām mēbelēm,» skaidro Nordic Homes vadītājs Māris Gustiņš.

Vladislavs Proškins/F64

Fokuss - daudzdzīvokļu mājas, viesnīcas

Pirmais modulārais projekts bija sešstāvu ēka - dienesta viesnīca. Pēc vairāku šādu projektu realizācijas uzņēmums izvirzīja sev nākamo izaicinājumu - uzbūvēt arī daudzdzīvokļu ēkas. Ar katru nākamo realizēto projektu mērķi kļuva arvien ambiciozāki - četru līdz sešu stāvu ēku vietā sāka slieties arī augstākas celtnes. Piemēram, 2015. gadā Liverpūlē tapa deviņstāvu studentu viesnīca. Ar šo projektu uzņēmuma vārds ieguva starptautisku skanējumu, kā arī 1. vietu Latvijas būvniecības gada balvas 2015 nominācijā Koka būve.

Galvenokārt pilnībā pabeigti moduļi tiek izmantoti daudzstāvu daudzdzīvokļu namu, studentu/dienesta viesnīcu, viesnīcu, rindu māju un privātmāju ciematu būvniecībai, jo šāda tipa projektiem ir vieglāk sasniegt augstu efektivitāti, pateicoties moduļu atkārtojamības principam.

Katrs projekts ir jauns izaicinājums un iespēja radīt kaut ko unikālu. Klients nāk ar savu vīziju par projektu, kuru vēlas realizēt, savukārt Nordic Homes mērķis ir atrast labāko un efektīvāko veidu, kā to panākt.

Būtisks trumpis - ātrums

M. Gustiņš stāsta, ka viens no modulāro tehnoloģiju galvenajiem trumpjiem ir būvniecības ātrums un nereti tieši šā aspekta dēļ klienti izvēlas būvēt modulāri.

«Piemēram, minētā projekta Liverpūlē būvniecība (apbūves platība ~10 000 m2) mums prasīja 18 mēnešus, citi būvnieki, piedāvājot tradicionālo būvēšanas metodi, šādu ēku solīja pabeigt 36 mēnešu laikā. Laika ietaupījums - 50%, tas jebkuram - klientam, investoram - ir ļoti svarīgi, jo notiek ātrāka investīciju atdeve.» Turklāt galvenais darbs tiek paveikts uzņēmuma ražotnē, līdz ar to būvniecības objektā nonāk par 90-95% pabeigta ēka, kura ir tikai jāsamontē un jāveic nelieli nobeigšanas darbi, līdz ar to būtiski samazinās darbi objektā, kā arī objekta uzturēšanas izmaksas.

Nenoliedzami - par šādu darba gaitu apmierināti noteikti ir tuvākās apkaimes iedzīvotāji, jo kuram gan gribas ilgstoši dzīvot blakus būvlaukumam un samierināties ar trokšņiem, netīrību, satiksmes ierobežojumiem u.tml., turpretī modulārā būvniecības tehnoloģija šo problēmu samazina līdz minimumam.

Vai kvalitāte un ātrums iet roku rokā?

Vēl viens produkciju raksturojošs parametrs - kvalitāte. «Mūsu uzņēmumā ir ieviesta kvalitātes vadības sistēma. Rūpnīcā strikta kvalitātes kontrole katrā stacijā palīdz nodrošināt to, ka modulis uz nākamo staciju nepārceļas, pirms kvalitātes kontrolieris nav devis savu atzinumu, ka konkrētajā stacijā veicamie darbi ir paveikti kvalitatīvi un atbilstoši būvnormatīviem. Domājot par kvalitātes jautājumiem, vēl kāds svarīgs faktors - moduļi tiek ražoti mūsu rūpnīcā kontrolētā mikroklimatā, tātad visas konstrukcijas ir pasargātas no lietus, sniega, vēja (kas ne vienmēr ir viegli sasniedzams, būvējot tradicionāli).» Nav mazsvarīgi, ka uzņēmums sniedz klientiem garantijas pēc likumos noteiktajiem būvnormatīviem, t.sk. konstrukcijām - 50 gadus!

Vai kvalitāte un ātrums ir savienojami elementi? M. Gustiņš atbild apstiprinoši. «Es pat teiktu tā - savienojams ir gan ātrums, gan kvalitāte, gan cena, ja ir padomāts par efektivitāti. Mūsu izpratnē efektivitāte ir atrodama tehnoloģijās un procesu plānošanā, ko nemitīgi pilnveidojam, lai darbus paveiktu ātri, kvalitatīvi un nepārtērējot līdzekļus.»

Nordic Homes vadītājs norāda uz vēl kādu produkcijas pievienoto vērtību, par kuru atzinīgus vārdus teikuši klienti - koka mājas rada īpašu sajūtu un dzīvošanas komfortu. Koka ēkās ir patīkams mikroklimats, tāpēc koka ēkas tiek dēvētas par «visdraudzīgākajām» cilvēkam.

Starp citu, M. Gustiņš novērojis, ka Latvijā pēdējos gados palielinās pieprasījums nevis pēc lielām, bet vairāk pēc kompaktām, funkcionālām un ērti lietojamām dzīvojamām platībām. Lai gan šī tendence nekad nav bijusi sveša ārzemju tirgos, kur šādas telpas vienmēr ir bijušas prioritāte.

Nākotnes plāni

Šobrīd uzņēmumam vairākums projektu tiek realizēti Zviedrijā un Fēru salās. Kādreiz ļoti aktīvi notika rosība Anglijā, taču tagad saistībā ar Brexit šajā tirgū ir paņemta pauze. Kopumā 2019. gadā saražoti aptuveni 200 moduļu, kas tagad pārtapuši skaistās celtnēs Zviedrijā, Fēru salās un arī Latvijā.

Tuvākā nākotnē uzņēmums plāno ne tikai nostiprināt savas pozīcijas Zviedrijā un Fēru salās, bet arī turpināt strādāt ar Norvēģijas un Vācijas sadarbības partneriem, kas, cerams, vainagosies ar jauniem, vērienīgiem projektiem. Pārdodot uzņēmuma kapacitāti divus gadus uz priekšu, uzņēmums arī apsver domu celt jaunu, lielāku ražotni un palielināt esošo ražošanas ātrumu - no diviem uz 8-10 moduļiem dienā.

Darbiniekos ir spēks

«Viena no Nordic Homes panākumu atslēgām ir komandas darbs!» saka M. Gustiņš. Pašlaik uzņēmuma komandu veido 106 cilvēki, un katrs darbinieks dod savu ieguldījumu projektu realizēšanā. Nordic Homes var lepoties gan ar in-house inženieru komandu (ne katrā ražošanas uzņēmumā ir savi inženieri), gan ar profesionālu komandu rūpnīcā, kuri strādā, lai projekts no rasējuma lapas pārtaptu par reālu ēku. Taču, lai palielinātu uzņēmuma kapacitāti, tiek meklēti arī jauni, strādāt griboši un ar vēlmi mācīties un attīstīties darbinieki. Tajā pašā laikā uzņēmums sniedz savu artavu arī jauno profesionāļu apmācībā, piedāvājot gan apmaksātas prakses vietas, gan vadot lekcijas Latvijas universitāšu studentiem.

Nordic Homes vadītājs M. Gustiņš saka lielu paldies visai komandai par kopā paveikto šo gadu garumā un novēl neapstāties pie sasniegtā, bet tieši otrādi.