Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

VAKARA ZIŅAS. Ventspils dzimšanas diena nosvinēta ar 30 ziedu tortēm

1.vieta: komanda "Elegant" (Tartu, Igaunija). Darba nosaukums: "Extremely delicious" jeb "Ārkārtīgi garšīgi". © Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļas nogalē Ventspils Pilsētas svētku laikā savu 20 gadu pastāvēšanas jubileju svinēja starptautiskais ziedu paklāju festivāls, kura tēma bija saskaņā ar gadskārtu skaitīšanas notikumu – «Dzimšanas dienas torte». Šogad festivālā piedalījās 30 komandu, tostarp trīs no Lietuvas, trīs no Igaunijas un Ukrainas floristu komanda, kas patvērumu no kara radusi Latvijā. Festivālu rīko pašvaldības SIA «Ventspils labiekārtošanas kombināts» ar Aijas Žagariņas «Floristu skolas A-Ž» atbalstu.

Tikai apaļas tortes

Iepriekšējos festivālos dalībniekiem bija iespēja izvēlēties sava darba formu - apli vai kvadrātu, bet šogad nolikums paredzēja tikai apļa veida paklāju veidošanu.

Ziedu paklāju veidošanu komandas sāka jau piektdien plkst. 9 no rīta, un dalībnieku rīcībā bija 23 stundas. Komandu veikumu sestdienas rīta pusē vērtēja žūrija Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes deputāta Didža Ošenieka vadībā. Savukārt no plkst. 11.00 līdz 14.00 savu vērtējumu varēja paust skatītāji.

Jubilejas festivālā nominācijā «Skatītāju simpātija» balvu ieguva komanda «Ventspils Mākslas skola» (Ventspils, Latvija) ar darbu «Urrā, pārsteigums!». Šo komandu atzinīgi novērtēja arī žūrija, un tai ir piešķirta kopvērtējuma augstā trešā vieta. Savukārt jauniešu grupā 1. vietu ieguva komanda «Joniškio žemēs ūkio mokykla» (Jonišķi, Lietuva) ar kompozīciju «Royal Greetings» jeb «Karaliskie sveicieni». Par vislabāko un skaistāko darbu žūrija atzina komandas «Elegant» (Tartu, Igaunija) veikumu ar nosaukumu «Extremely delicious» jeb «Ārkārtīgi garšīgi». Godpilnā otrā vieta ir piešķirta komandai «Vecumnieki» (Vecumnieki, Latvija), kuru ziedu tortei dots nosaukums «Lai priekā viz dienas».

Ziedu paklājam jābūt košam vismaz 48 stundas

Uzņēmuma «Ventspils labiekārtošanas kombināts» meistare Inga Reinholde atklāj, ka konkursa nolikums paredz vairākus noteikumus, kas obligāti jāievēro visām komandām, piemēram, uzņēmums no savas puses nodrošina paklāja pamatnes nostiprināšanai 56 standarta bretes (37 x 27 x 6 cm) un 20 oāzes, kā arī smiltis un ūdeni. Ziedu paklāja pamatni veido no bretēm, kas pildītas ar smiltīm, nodrošinot paklāja pamatnes izturību pret vēja ietekmi, bet virsējo kārtu veido no oāzes, kurā tiek sprausti florālie materiāli - augi un augu daļas, kam jābūt ne mazāk kā 65% no paklāja kopējā apjoma. Nav ieteicams izmantot vienveida neflorālo materiālu vairāk nekā 35% no kopējā paklāja laukuma - ūdens, viendabīgi birstošie dabas materiāli - oļi, ogas, ogles, skaidas un tamlīdzīgi. Savukārt florālo, neflorālo materiālu un palīginstrumentu sagāde ir dalībnieku ziņā. Jāizvēlas tādi augi un tehniskais nodrošinājums, lai paklājs nezaudētu savu izskatu vismaz 48 stundas pēc darbu pabeigšanas.

Starptautiskā ziedu paklāju festivāla dalībniekiem piektdiena bija ne tikai darbīga, bet arī gana saspringta, jo, atbilstoši noteikumiem, viņu rīcībā bija 23 stundas. / Publicitātes foto

Festivāla organizētāji ir parūpējušies arī par dalībnieku uzturēšanos Ventspilī - nodrošina dalībniekus ar nakšņošanu Ventspils skolu telpās, atkarībā no esošā brīža piedāvājuma un iespējām. Par konkursa noteikumiem atbilstoši realizētu darbu katra komanda saņem 200 eiro atlīdzību. Ja komanda, veidojot ziedu paklāju, nav ievērojusi šī nolikuma punktus, ignorējot noteiktos ziedu paklāja veidošanas principus un floristikas materiālu un nefrolāro materiālu noteikto izmantojumu, žūrija ir tiesīga pieņemt lēmumu par šajā punktā noteiktās atlīdzības par darbu samazināšanu vai pilnīgu neizmaksāšanu. Žūrija izvērtē arī skatītāju balsojumu, un, nosakot skatītāju balvas ieguvēju, tiek ņemti vērā nolikuma kritēriji - ja ir pieļautas atkāpes, tad žūrija piešķir skatītāju balvu tam paklājam, kurš visprecīzāk atbilst konkursa nolikuma prasībām. Lai veicinātu un stimulētu radošo sacensību ziedu paklāju festivāla dalībnieku starpā, žūrijas rīcībā ir 1600 eiro balvu fonds. Balvu fonda sadale, saskaņā ar žūrijas lēmumu, notiek pēc ziedu paklāju vērtēšanas rezultātu apkopošanas.

Žūrija

Priekšsēdētājs: Didzis Ošenieks - Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes deputāts. Locekļi: Aija Žagariņa - A. Žagariņas floristikas skolas pasniedzēja, floristikas amata meistare (Rīga); Daiga Dzedone - Ventspils pilsētas galvenā arhitekte; Anda Mendriķe - Ventspils pilsētas galvenā māksliniece; Lilita Sproģe - Ventspils pilsētas ainavu arhitekte; Marta Dupate - Ventspils pilsētas galvenā dārzniece; Riona Ēce - floristikas amata meistare, ziedu paklāju idejas autore un dibinātāja; Dace Lasmane - Ventspils domes Lielās balvas ieguvēja Kārļa Paula Lasmaņa mamma un uzticības persona.

Rezultāti: Skatītāju simpātija: komanda «Ventspils Mākslas skola» (Ventspils, Latvija). Darba nosaukums: «Urrā, pārsteigums!». 1. vieta jauniešu grupā: komanda «Joniškio žemēs ūkio mokykla» (Jonišķi, Lietuva). Darba nosaukums: «Royal Greetings» jeb «Karaliskie sveicieni». 1. vieta: komanda «Elegant» (Tartu, Igaunija). Darba nosaukums: «Extremely delicious» jeb «Ārkārtīgi garšīgi». 2. vieta: komanda «Vecumnieki» (Vecumnieki, Latvija). Darba nosaukums: «Lai priekā viz dienas». 3. vieta: komanda «Ventspils Mākslas skola» (Ventspils, Latvija). Darba nosaukums: «Urrā, pārsteigums!».

Apmaksāta reklāma