Skaistākās un aizraujošākās vietas Dobelē

Daudziem Dobeles vārds asociējas ar ceriņiem. Šobrīd ceriņu krūmi dus zem sniega segas un gaida pavasari, lai priecētu ar savu ziedu smaržu un krāšņo izskatu. Taču arī šobrīd – ziemas vidū – var doties pastaigā pa Dobeli un apskatīt vairākas interesantas vietas un objektus. Var arī atlikt šīs skaistās pilsētas apmeklējumu uz pavasari, kad Dobelē un tās apkārtnē ziedēs ne tikai ceriņi.

2.lapa

Dobeles luterāņu baznīca

F64

Baznīca celta 1495. gadā pēc Livonijas ordeņa mestra Valtera fon Pletenberga pavēles. Baznīca ir vairākkārt pārbūvēta, tagadējo izskatu torņa smaile ieguvusi 1907. gadā. Gadu vēlāk, 1908. gadā, no Berlīnes ieradies montieris jaunajā baznīcas tornī uzstādīja no Vācijas atvestu pulksteni ar četrpusīgu ciparnīcu. Pulksteņa ierīkošanai 500 rubļu bija dāvājusi toreizējā Dobeles pasta priekšnieka Šifera kundze Emīlija.

20. gadsimta sākumā Dobeles baznīcā bija trīs zvani, taču Pirmā pasaules kara laikā tos evakuēja uz Krieviju, un tie pazuda.

Dobeles baznīcas tornī jaunu zvanu uzstādīja tikai 1927. gadā. Tas bija liedināts Bohumā Vācijā. Uz zvana ir devīze: “Modini. Mudini. Mierini.” Mācītājs Jānis Strautmanis, iesvētot baznīcas zvanu, vēlējis: “Lai zvans modina bez mitēšanās dobelniekus no grēka miega, mudina uz atgriešanos pie Dieva un mierina bēdīgos un nesaderīgos.”

Līdz vāciešu izceļošanai no Latvijas 1939. gadā, baznīcā darbojās vācu un latviešu draudze ar saviem mācītājiem. Vācu draudzes mācītāju vārdi zināmi kopš 1545. gada, latviešu - kopš 1583. gada.

Baznīcā apskatāmi unikāli mākslas darbi. Altārglezna “Golgāta”, ko izgatavojis H. Kīperts pēc K. Arnoldi Kandavas luterāņu baznīcas altārgleznas oriģināla (1864.), Filipam Drahenfelsam veltītās epitāfijas (16., 17. gs. mija) autors ir B. Bodekers, te atrodas kapa plāksne Annai Dorotejai fon Tīzenhauzenai (1648.), kristāmtrauka pamatne (18. gs.), piemiņas plāksne Pirmajā pasaules karā un Latvijas brīvības cīņās kritušajiem draudzes locekļiem (1925). Mākslas darbu klāstu 2013. gadā papildināja advokāta Andra Grūtupa dāvinātais granīta svečturis Svētā grāla formā. Gadu iepriekš par viņa ziedojumiem tika renovēta baznīcas fasāde.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā