Ūdenssaimniecība Saldus novadā turpina attīstību

Līdzīgi kā visās Latvijas pilsētās, arī Saldus pilsētā  ir noslēdzies aktīvais ūdenssaimniecību attīstības projektu posms. Līdz ar ūdenssaimniecības attīstības projekta 3.kārtu centralizētā ūdensapgāde un notekūdeņu savākšanas sistēma ir pieejama 99 % Saldus pilsētas aglomerācijas iedzīvotājiem. Jau pagājušajā gadā ir uzsākta un nākamajos gados tiks turpināta centralizēto tīklu attīstība novada ciematos.
18.03.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
OŠENIEKOS pērn ir uzbūvēta dzeramā ūdens atdzelžošanas stacija. Tagad arī Ošenieku iedzīvotāji droši var dzert ūdeni no krāna, kā arī tas neveido brūnos nosēdumus klozetos, vannās, dušās uz izlietnēs ©Publicitātes foto

Aktīvi pieslēdzas centralizētajai sistēmai

Uz šī gada sākumu centralizētajiem kanalizācijas tīkliem bija pieslēgušies 93% mājsaimniecību, kam ir pieejam centralizētā sistēma, šo iespēju ir izmantojušas. SIA „Saldus komunālserviss” valdes priekšsēdētājs Jānis Blūms stāsta: „Jau daudzus gadus uzklausījām iedzīvotāju vēlmi pieslēgties gan centralizētajai notekūdeņu savākšanas sistēmai, gan ūdensvadam..

Piemēram, pagājušajā gadā vien kanalizācijas sistēmai no jauna pieslēdzās 163 mājsaimniecības. Aktualizējusies arī pieslēgumu izveidošana ūdensapgādes tīkliem - arī tie klienti, kuri sākotnēji pieslēdzās tikai kanalizācijas sistēmai, pēdējos gados izveidoja arī ūdensapgādes pieslēgumu. Iespējams, ka sausās vasaras, kuru rezultātā daudzās akās ūdens vairs nepietika, bija iemesls pastiprinātais interesei par centralizēto ūdensapgādes sistēmu.”

Ar pēc ES projektu pabeigšanas ir palikušas mājas, kurās vēl nav nodrošināta centralizēto tīklu pieejamība, tāpēc SIA „Saldus komunālserviss” ar pašvaldības atbalstu izstrādā un realizē ūdenssaimniecības tīklu paplašināšanas projektus. Jau pagājušajā gadā par uzņēmuma līdzekļiem ir realizēts neliels tīklu paplašināšanas projekts Zvārdē , Varavīksnes ielās . Tāpat tiek izstrādāti ūdenssaimniecības attīstības projekti mazstāvu apbūves rajonos ielās, kurās plānots veikt virsmas dubulto apstrādi.

Jāpiebilst, ka līdz šā gada beigām, saskaņā ar normatīvu prasībām ir jābūt apzinātām un uzskaitītām visām decentralizētajām notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmām, tostarp nosēdakām un skeptiķiem, mazājām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām Pilsētu un ciemu teritorijās. Ņemot vērā, ka decentralizētās kanalizācijas sistēmas uzturēšana atbilstoši vides prasībām nākotnē būs strikti reglamentēta un pārraudzīta, iedzīvotāji par ērtāku uzskata pieslēguma izveidošanu centralizētajiem tīkliem.

Vienots tarifs visa novada iedzīvotājiem

Ar 2020.gadu SIA „Saldus komunālserviss” ir pabeidzis novada ciematos pastāvošo ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu pārņemšanu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Blūms skaidro: „Situācija novada pagastu centros ir ļoti dažāda - kopumā tagad mūsu pārziņā ir 28 ūdensapgādes un28 kanalizācijas sistēmas. Liela daļa no tām ir kalpojušas ļoti ilgu laiku, kā arī nav saglabājusies dokumentācija, kas ļautu uzskatāmi ieraudzīt kur un kas atrodas. Cauruļvadi atrodas zem zemes, tāpēc mums nav zināma ne to precīza atrašanās vieta, ne tehniskais stāvoklis. Rūpīga inventarizācija prasīs daudz laika.” Situācijas ir ļoti atšķirīgas ne tikai tehniskajā ziņā, bet arī tarifos - citviet tie ir zemi, citviet augsti. , šobrīd Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram apstiprināšanai ir iesniegts jauns tarifs, kas būs saistošs visā novadā. Vaicāts vai iedzīvotājiem turpmāk būs jāmaksā vairāk, Jānis Blūms teic: „Līdz ar to, ka tarifi bija ļoti atšķirīgi, nav viennozīmīgas atbildes vai jaunais tarifs būs zemāks vai augstāks - būs pagasti, kur izlīdzināšanas rezultātā tarifs samazināsies, būs vietas, kur tas pieaugs.” Salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo tarifu Saldus pilsētā, kas ir 0,92 eiro par kubikmetru ūdens un 1,24 eiro par kubikmetru kanalizācijas, lēšams, ka turpmāk visā novadā maksa par ūdeni būs apmēram tāda pati kā šobrīd Saldū, bet kanalizācijas maksas nedaudz pieaugs. Plānots, ka jaunai tarifs spēkā stāsies, ap 2021. gada vidu.

Pakāpeniski uzlabo ūdenssaimniecību pagastos

Kā jau teikts iepriekš, kopš pagājušā gada SIA „Saldus Komunālserviss” pārziņā ir novada ūdenssaimniecības. To sakārtošana un paplašināšana atbilstoši mūsdienu standartiem prasīs vairākus gadus, taču sākums ir labs. Pagājušajā gadā Druvas ciemā ir uzsākti kanalizācijas tīklu paplašināšanas darbi kuri šogad tiks turpināti un nākotnē paredzēts iet soli pa solim, lai centralizētā ūdenssaimniecība būtu pieejama un labā kvalitātē. Investīcijas veiktas arī Ošenieku ciemā - uzbūvējot jaunu dzeramā ūdens atdzelžošanas staciju, ciema iedzīvotājiem būtiski uzlabojusies dzeramā ūdens kvalitāte. Izmaiņas skārušas arī Pampāļu ūdenssaimniecību - ir uzsākta divu nelielu ūdensapgādes sistēmu pievienošana centra sistēmai,. Jānis Blūms vēsta: „Līdz šim Pampāļos bija trīs ūdens sagatavošanas stacijas., tagad visi Pampāļu iedzīvotāji saņems ūdeni no vienas iekārtas. Būtiski, ka šajā stacijā ir elektroenerģijas ražošanas ģenerators, - ja tiek pārtraukta elektroenerģijas padeve no sadales tīkliem, tiek pieslēgts ģenerators, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem ūdens tiks piegādāts ja ir elektroenerģijas pārtraukumi.

Šobrīd tiek izstrādāti notekūdeņu pārbūves projekti Zirņu un Nīgrandes ciemiem .

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā