Stikloto fasāžu segmentā ienāk unikāli risinājumi

Nu jau daudzus gadus pasaules arhitektūras publisko ēku fasāžu trends ir stiklotās konstrukcijas. Izmantotie materiāli un tehnoloģijas laika gaitā ir mainījušās, taču nemainīga palikusi attīstītāju vēlme pēc spožām, caurskatāmām, viegli kopjamām fasādēm. Arī Latvijā ir vairāki piemēri, kas pierāda, ka mūsu projektētāji, ražotāji un būvnieki spēj realizēt skaistus un savā ziņā unikālus projektus.
15.04.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
LIELISKĀ KOMANDA. Droši var teikt, ka SIA „Fosts” panākumu stūrakmens ir profesionāļu komanda, kas uzdrošinās realizēt unikālus projektus un ar lielu atbildību strādā arī mazāk izaicinošos objektos ©Publicitātes foto

„Origo” vecās ēkas unikālā jaunā fasāde

Viens no pēdējo gadu vērienīgākajiem projektiem Rīgā ir tirdzniecības centra „Origo” ēkas pārbūve un jaunā korpusa būvniecība. Viens no iemesliem, kāpēc „Origo” ieies vēsturē, ir vecās ēkas jaunā stiklotā fasāde, kurā izmantots risinājums, kam analoga šobrīd Latvijā nav. Fasādes projektētājs un darbu veicējs ir Tukuma uzņēmums „Fosts”, kam šovasar apritēs četri gadi. Kompānijas īpašnieks Edgars Brakše stāsta: „Mēs ļoti lepojamies ar paveikto TC „Origo” vecās ēkas fasādes pārbūvē. Tas bija unikāls, līdz šim Latvijā nerealizēts tehnoloģiskais risinājums, kura galvenā atšķirība slēpjas apstāklī, ka fasādes tapšanā nav izmantoti tradicionālie alumīnija konstrukcijas elementi, bet praktiski visas redzamās detaļas ir no stikla, kas rada izcilu vizuālo efektu. Mūsu kompānija izstrādāja gan projektu, gan veica nepieciešamo izejmateriālu pasūtīšanu pie dažādiem, tostarp ārvalstu ražotājiem, lai, komplektējot šīs detaļas uz vietas objektā, iegūtu unikālu rezultātu. Piebildīšu, ka šī tehnoloģija ir atzīta par SIA „Fosts” intelektuālo īpašumu.

Pasūtītāji un ģenerāluzņēmējs ir ļoti apmierināti ar sasniegto rezultātu, ko, cerams, novērtēs arī TC apmeklētāji un garāmgājēji.

TC „Origo” veikti ne tikai vecās ēkas fasādes pārbūves darbi, bet arī stikloto starpsienu būvniecība 1500 kvadrātmetru kopplatībā jaunbūvētajā korpusā, kā arī izbūvētas stiklotās ātriju margas ar rastra druku.

SADARBĪBA AR VIETĒJIEM. „Mums ir ļoti svarīgi, lai nauda paliktu tepat, tāpēc labprātāk izvēlamies tuvumā esošos sadarbības partnerus,” teic Edgars Brakše / Publicitātes foto

Vaicāts par drosmi ķerties pie tik vērienīga objekta, turklāt ieprojektēt tajā unikālu tehnoloģiju, Edgars Brakše skaidro - lai gan uzņēmums dibināts salīdzinoši nesen, pirms četriem gadiem, viņam pašam un viņa astoņiem darbiniekiem, ko viņš sauc par saviem „vīriem”, ir liela pieredze stikloto konstrukciju montāžā. Savulaik visi „Fosts” darbinieki ir strādājuši vienā no Latvijas vadošajiem stikloto konstrukciju un logu ražošanas uzņēmumiem, kur ieguvuši neatsveramu pieredzi darbā Latvijā un ārzemēs. Tagad „Fosts” ir kļuvis par vairāku ražošanas uzņēmumu sadarbības partneri, veicot arī ļoti sarežģītus montāžas darbus.

Projekti, kas sagādā prieku

Ne tikai ar TC „Origo” paveikto lepojas SIA „Fosts” saliedētā un profesionālā komanda. Edgars ar prieku atceras arī citus objektus, kas sagādājuši patiesu gandarījumu. Piemēram, Rīgā, Kuģu ielā 13 pārbūvētā vecā skolotāju semināra ēka ar „Fosts" līdzdalību pārtop par fantastisku daudzdzīvokļu māju Daugavas krastā. Zīmīgi, ka Edgara vecāmamma tajā savulaik mācījusies par skolotāju, tāpēc Edgaram par padarīto ir īpašas emocijas. Pozitīvas emocijas sniegusi arī Bērnu universitātes klīniskās slimnīcas 34. korpusa atjaunošana, līdzdarbošanās Ķemeru vidusskolas pārbūvē, Ķemeru ūdenstorņa rekonstrukcijā, kā arī Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma pārbūvē. Edgars uzsver, ka strādājot ir svarīgas vairākas lietas, pirmkārt, tie ir komandas cilvēki - savas nozares profesionāļi, kuri palīdz pieņemt lēmumus un realizē dzīvē vispārdrošākās idejas, kā arī sasniegtais rezultāts. „Ķemeros, kaut arī ūdenstorņa projekts nebija liels, bija ļoti interesanti strādāt. Tas atkal bija jauns izaicinājums mūsu vīriem, arī iegūtais rezultāts patiesi priecē, jo atjaunots ir ne tikai ūdenstornis, bet arī Ķemeru sanatorijas parks ar lapenītēm, kanāliem, tiltiņiem. Kopumā šī vieta ir pārvērtusies un priecē visus pastaigu cienītājus. Ir gandarījuma sajūta, ka arī mēs esam savu roku pielikuši vēl viena estētiska objekta atjaunošanā.”

SIA „Fosts" darbu plānošanai pievērš pastiprinātu uzmanību, jo svarīgi ir saglabāt ritmisku darbu visa gada garumā. Patlaban, kad ir noslēdzies vērienīgais „Origo" projekts, norit pēdējie darbi pie Kuģu ielas 13 un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas projektiem, kā arī pilnā sparā vīri darbojas Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes un publiskās auditorijas būvniecības procesā. Tomēr šim gadam ieplānoti vēl pāris ne mazāk svarīgi projekti, bet par to vēl ir pāragri runāt.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā