Jūras ērgļu ligzdā Durbē izšķīlies otrs mazulis

Šorīt, austot gaismai, jūras ērgļu ligzdā no olas izšķīlies otrs putnēns. Pirms pāris dienām izšķīlušais šī gada pirmais ērglēns jau ir itin ņiprs un kustīgs. Notikumiem jūras ērgļu ligzdā seko līdzi ne tikai Latvijas, bet arī vairāku citu valstu iedzīvotāji. Neapbšaubāmi, mūsu Milda ir šobrīd populārākais jūras ērglis pasaulē.
©Ekrānšāviņš

Brīdī, kad jūras ērgļu ligzdā Durbē šogad izšķīlās pirmais mazulis, pat pieredzējušais ornitologs Jānis Ķuze atzina, ka tas bija patiešām negaidīts notikums, ņemot vērā iepriekšējos dramatiskos notikumus. 27. martā pazuda Raimis - ērglis, ar kuru kopā Milda vairākus gadus vija ligzdu un perēja mazuļus. Pirmās dienas Milda pacietīgi gaidīja partneri, kas līdz šim bija nesis viņai uz ligzdu barību un palaidis izvingrināt spārnus, pats ķeroties pie perēšanas. Kad Raimis pazuda, Mildai zuda tik nepieciešamais atbalsts. Ik pa laikam parādījās kāds jauns kavalieris, kam interesēja Milda, nevis olu perēšana un uzradās ērgļi, kas bija noskatījuši ligzdu sev. Tā kā neviens no jaunajiem kavalieriem neprata atnest Mildai barību, viņai pašai nācās doties tās meklējumos, atstājot ligzdu bez pieskatīšanas un olas - bez sildīšanas. Bija dienas, kad Milda olas bija atstājusi pat uz vairāk nekā piecām stundām un ligzdas vērotāji šaubījās, vai vispār no kādas olas izšķilsies mazulis. Pirms vairākām dienām Mildas tuvumā parādījās jauns kavalieris, ko tā tā čiepstošās balss dēļ ligzdas vērotāji nosauca par Čipu. Viņš bija vienīgais no kavalieriem, ko Milda neiekaustīja, kad viņš tuvojās ligzdai. Milda atļāva uzņemties viņam vismaz daļējas rūpes par ligzdu. Čips, kā izskatījās, vismaz zināja, kā jāvij ligzda un kā jāperē olas. Kad izšķīlās ši gada perējuma pirmais mazulis, Milda uzticēja Čipam mazuļa sildīšanu pārējo divu vēl neizšķīlušos olu perēšanu, kad pati devās barības meklējumos.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Milda pirmo olu šogad izdēja 12. martā, nākamo olu 15. martā, bet trešo olu - 18. martā. Pirmais šā gada perējuma mazulis izšķīlās 21.aprīlī, otrs - šorīt.

Notikumiem jūras ērgļu ligzdā seko līdzi ne tikai Latvijā:

Durbes ligzda tiek vērota tiešraidē jau kopš 2015. gada. Kopš 2017. gada marta šajā ligzdā uzturas jūras ērgļu pāris, kam ligzdas vērotāji bija devuši vārdus Milda un Raimis. Ligzdā notiekošo iespējams komentēt Dabasdati.lv forumā latviešu valodā un Looduskalender.ee forumā angļu valodā.

Notikumiem jūras ērgļu ligzdā Durbē iespējams sekot šeit.



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā