Tehnoloģijas, kas ekonomē naudu, uzlabo drošību un komfortu

Mārupes novads ir izvirzījis mērķi kļūt par zaļāko novadu valstī, tāpēc domes speciālisti sadarbībā ar nozaru ekspertiem pēta, analizē, izstrādā inovatīvus projektus un ievieš tos dzīvē, kas ilgtermiņā ļaus saimniekot gudri un videi draudzīgi.
20.05.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
Gaujas ielā uzstādīts LED apgaismojums ©Publicitātes foto

Ievieš efektīvu un ekonomisku ielu apgaismojuma sistēmu

Kā viens no viedajiem infrastruktūras uzlabošanas projektiem jāatzīmē viedā apgaismojuma ieviešana. Tas nozīmē, ka novadā notiek pakāpeniska pāreja uz ekonomisko LED apgaismojumu, kā arī tiek ieviestas citas “gudrās” tehnoloģijas, kas šo apgaismojumu padara vēl efektīvāku un videi draudzīgāku.

Pašvaldības attīstības nodaļas vadītāja Ilze Krēmere paskaidro: “Šobrīd ap 40% no visa ielu tīkla apgaismojuma ir uzstādīts LED apgaismojums, savukārt pēc šogad ieplānotā projekta īstenošanas 35% no kopējā tīkla atbildīs viedā apgaismojuma kritērijiem. Tas nozīmē, ka automātiskajā režīmā gaisma iedegsies saskaņā ar dabas ritmu un apgaismojuma spožums regulēsies atkarībā no konkrētās vietas diennakts laika, satiksmes intensitātes un gājēju paradumiem. Arī par to, ja izdegs kāda spuldze vai radīsies kāds cits bojājums, sistēma pati paziņos sistēmas uzturētajam.”

Līdz šim apgaismojuma modernizācijā ir investēti 40 tūkstoši eiro, un jau pirmā darbības gada laikā maksājums par elektroenerģiju samazinājies par 5 tūkstošiem eiro. Turpmāk ik gadu apgaismojuma modernizācijā paredzēts ieguldīt līdzvērtīgu summu, kas pakāpeniski ļaus ar viedā apgaismojuma tehnoloģijām aprīkot visu tīklu. Plānots, ka četru gadu laikā viss apgaismojuma tīkls būs nomainīts ar viedajām tehnoloģijām un vidēji gadā salīdzinājumā ar 2018. gadu apgaismojuma nodrošināšanai pašvaldība tērēs 40 līdz 50 tūkstošus eiro mazāk. Līdz ar elektroenerģijas patēriņa samazināšanu mazāk jāmaksā arī par garantētās jaudas uzturēšanu AS “Sadales tīkls”. Ietaupītie finanšu resursi tiks ieguldīti turpmākajā sistēmas attīstībā.

Vienlaikus ar esošās ielu apgaismojuma sistēmas modernizāciju norit arī tīkla paplašināšana blīvi apdzīvotās vietās - vidēji gadā šiem mērķiem tiek novirzīti 100 tūkstoši eiro. Saprotams, ka jaunbūvētajos tīklos tiek izmantoti viedie risinājumi. Krēmere uzsver, ka arī nekustamo īpašumu attīstītājiem tiek izvirzītas augstas prasības - ielu apgaismojumam jābūt mūsdienīgam un ekonomiskam - līdzvērtīgam tam, kāds patlaban tiek realizēts pašvaldības pārziņā esošajās ielās. “Mums ir ļoti svarīgi, lai no attīstītāja pārņemtajos tīklos būtu izmantotas pašvaldības prasībām atbilstošas tehnoloģijas - ekonomiskas, efektīvas, ar zemām ekspluatācijas izmaksām.”

Skaita mašīnas, mēra ātrumu

Aizvadītajā gadā Mārupes pašvaldība iegādājās mobilo satiksmes uzskaites iekārtu, kas dod iespēju iegūt uz datiem balstītu informāciju par satiksmes intensitāti un braukšanas ātrumu konkrētā vietā. Šie dati tālāk tiek izmantoti par pamatojumu rīcībai - uzstādot ceļa zīmes, izbūvējot “guļošos policistus” vai veicot citus pasākumus. Ilze Krēmere: “Nereti no iedzīvotājiem saņemam sūdzības, ka kādā ielu posmā ir pārāk liela satiksmes intensitāte, ka transports pārvietojas nepiemērotā ātrumā un tamlīdzīgi. Šādās situācijās mēs varam konkrētajā vietā novietot mobilo iekārtu un iegūt precīzus datus. Ja apstiprinās iedzīvotāju sūdzības, pašvaldība veic nepieciešamos pasākumus, lai situāciju noregulētu. Datos balstīta rīcība ir mūsu novada pašvaldības prioritāte, jo iedzīvotāju viedoklis viens pats reizēm varētu būt subjektīvs.”

Nav noslēpums, ka iegūtos datus izmanto arī policija - ir bijuši gadījumi, kuros iekārtas savāktie dati sniedz informāciju policistiem par vietām un diennakts laiku, kad visbiežāk tiek pārkāpti satiksmes noteikumi. Kopumā iekārta ļauj analizēt ļoti lielu datu apjomu, kas atvieglo pašvaldības darbu, plānojot novada attīstību īsā un garā termiņā.

Videonovērošana samazina nelikumību skaitu

Pilnā apmērā Mārupes novada videonovērošanas sistēma darbojas jau divus gadus. Kopumā videonovērošanas kameras uzstādītas 30 punktos - kameru atrašanās vietu izvēle notika sadarbībā ar policijas un sabiedrības drošības speciālistiem. Papildus videonovērošanai uzstādītas arī automašīnu numuru noteikšanas kameras. Tas ļauj policijai iegūt informāciju par katru meklēšanā esošo automašīnu un reaģēt uz jebkuru nelikumību. Pašvaldības pārstāve atzīst, ka automašīnu zādzības laiku pa laikam notiek arī Mārupē, taču plašais videonovērošanas tīkls, kā arī numuru noteikšanas kamera ievērojami samazina zagļu vēlmi zagt automašīnu Mārupes novadā, jo pazust bez pēdām ir maz izredžu.

Videonovērošanas kameras uzstādītas arī bērnu rotaļu laukumos un pie skolām. Pagaidām ne visas kameras ir pieslēgtas pašvaldības policijas vienotajai novērošanas sistēmai, taču pie tā tiek strādāts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā