"Azeron" – inovācija geimeru pasaulē

Pirms vairākiem gadiem aizrautīgs datorspēļu spēlētājs Imants Daigins, saprotot, ka spēlējot ļoti nogurst roka, kas kontrolē datora klaviatūru, turklāt daudzas funkcijas nav iespējams veikt tik ātri, kā gribētos, no koka izgatavoja klaviatūras aizvietotāju – kontrolieri, sauktu arī par “keypad”.
02.06.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto

Šobrīd inovācija ir ieviesta ražošanā, kas norit ar 3D printeriem un rūpīgu roku darbu. Izveidotās SIA “Azeron” produkcija ļoti interesē datorspēļu fanus visā pasaulē, it īpaši ASV. Jau 2019. gadā, dažus mēnešus pēc dibināšanas uzņēmums saņēma Latvijas eksportējošo uzņēmumu atbalsta kustības “The Red Jackets” uzlecošās eksporta zvaigznes “Rising Star” balvu. Šā gada 26. maijā SIA “Azeron” konkursā “E-komercijas zvaigzne 2021” ieguva “Grand prix”, kā arī divas zelta un vienu sudraba godalgu atsevišķās nominācijās. Savukārt Patentu valdes organizētajā konkursā “Gada preču zīme 2020” saņemta LRTK speciālbalva. “Azeron” pilnībā ir uzņēmuma dibinātāju pašu kapitāla uzņēmums.

Produkts, kas iekaro pasauli

“Azeron” produkciju eksportē uz vairāk nekā 90 valstīm. Vislielākais pieprasījums ir ASV, kam seko Austrālija, Kanāda un citas valstis. Pusotra darbības gada laikā uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 2 miljonus eiro, no tiem 1,5 miljoni ir eksports uz valstīm ārpus ES. Uzņēmuma valdes loceklis Jānis Kūlbārdis stāsta: “Līdzvērtīga produkta tirgū nav, tāpēc var teikt, ka tas ir inovatīvs produkts. Vēl viens unikalitātes aspekts ir fakts, ka šo produktu nevar vienkārši nopirkt - to var pasūtīt, un tikai tad mēs to izgatavojam. Tas nozīmē, ka klients vispirms izvēlas sev tīkamāko krāsu kombināciju, samaksā naudu un saņem solījumu, ka mēs produktu saražosim un nosūtīsim. Piebildīšu, ka “keypad" iespējams pielāgot katra geimera rokas īpatnībām un vajadzības gadījumā arī ieprogrammēt, turklāt esam vienīgie pasaulē, kuri piedāvā šo iekārtu arī kreiļiem un pat spēlētājiem ar īpašām vajadzībām, ja nepieciešams. Svarīgi saprast, ka šo produktu savā darbā izmanto arī 3D projektēšanā, video montēšanā un citos darbos. Galvenais ieguvums ir ergonomika, kas ļauj ilgi strādāt pie datora, nenogurdinot rokas tik ļoti kā darbā ar parasto klaviatūru.”

Publicitātes foto

Plašu popularitāti “Azeron” datorspēļu kontrolieris ieguva pēc slavena geimera un jūtūbera, kuram “Azeron” nosūtīja “keypad” izmēģināšanai, videorullīša ievietošanas “YouTube” kanālā, ko noskatījās vairāk nekā 4 miljoni apmeklētāju. Var teikt, ka ar to sākās produkta lavīnveida pieprasījums, kam uzņēmums pat nebija gatavs. Jānis Kūlbārdis atceras: “Pirmajā pieteikšanās reizē interneta veikalā 4 minūšu laikā saņēmām 220 klientu pieprasījumus un samaksu 220 eiro par katru “keypad”. Tajā brīdī sapratām, ka pieteikšanās ir jāpārtrauc, jo nespēsim saprotamā laika periodā piegādāt solīto produkciju. Avansā saņemtā nauda mums ļāva strauji paplašināt ražošanas jaudu, kas savukārt atviegloja saistību izpildi pret pasūtītājiem. Savā ziņā tas ir unikāls gadījums, jo mārketinga pasākumos nebijām ieguldījuši ne centa.”

Neierasta prakse ir detaļu ražošana ar 3D printeriem un to salikšana ar rokām. Uzņēmums uzsver, ka 3D printēšana ir vienīgais veids, kā nodrošināt augstu detaļu precizitāti. Arī roku darbs “keypad” salikšanā garantē, ka iekārta būs izgatavota kvalitatīvi. Šim aspektam ir ļoti liela loma klientu attieksmē pret “Azeron” produktu, jo, piemēram, ASV, Saūda Arābijā un Vācijā roku darbs tiek augstu vērtēts.

Iekārtojas jaunajā "Zinātnes un inovāciju centra "VIZIUM"" ēkā

Likumsakarīgi, ka inovatīvam uzņēmumam jāatrodas vidē, kas atbilst uzņēmuma idejai gan pēc formas, gan satura. Domājot par jaunām, pietiekami plašām telpām, kā arī atmosfēru, kāda valdīs strauji augošā uzņēmumā, “Azeron” pieteicās telpu izsolē uzņēmējdarbībai topošajā "Zinātnes un inovāciju centrā “VIZIUM"".

“Mēs atzinīgi vērtējam, ka pašvaldība aktīvi strādā, lai radītu vidi uzņēmējdarbībai, tostarp ražošanas un biroju iekārtošanai. Viena no jaunajām iespējām attīstīties ir topošais "Zinātnes un inovāciju centrs "VIZIUM"". Konkursa kārtībā ieguvām tiesības nomāt telpas, kur šobrīd tiek iekārtotas 100 darba vietas, kā arī paredzētas telpas 3D printeru izvietošanai. Mūsuprāt, Ventspils pilsētas pašvaldība īsteno ļoti labu pieeju, piedāvājot telpas uzņēmējdarbības nodrošināšanai, jo tieši sākumstadijā uzņēmumam ir ļoti svarīgi attīstīties savā specifiskajā jomā, nevis nodarboties ar ēku būvniecību. Tas ir neatsverams ieguvums. Arī Ventspils biznesa inkubators ir ļoti labs palīgs.”

Darbaspēka faktors

Publicitātes foto

Jau vismaz 10 gadus Ventspils pilsētas pašvaldība par vienu no uzņēmējdarbības attīstības galvenajiem virzieniem ir noteikusi IKT. Tamdēļ visos izglītības līmeņos, sākot ar pirmsskolas izglītības iestādēm un interešu izglītību Ventspils digitālajā centrā, līdz Ventspils tehnikumam un Ventspils augstskolai, IT joma ir viens no prioritāšu virzieniem. Jānis Kūlbārdis stāsta: “Mūsu uzņēmumā strādā ļoti augsta līmeņa programmētāji ar vairāk nekā 10 un 15 gadu pieredzi programmēšanā. Pagaidām pie mums strādā divi augstākā līmeņa programmēšanas speciālisti, kurus sagatavojusi Ventspils augstskola, un, uzņēmumam attīstoties, noteikti turpināsim nodarbināt Ventspilī sagatavotos speciālistus. Ņemot vērā 3D printēšanas specifiku, mums labi noder darbinieki ar tehnikuma izglītību. Arī šajā jomā mums ir paveicies! Viens no piemēriem ir Ēriks, kas 4. kursa laikā sāka pie mums strādāt un divos mēnešos kļuva par cilvēku, kura pārziņā bija 70 3D printeri un divi padotie. Tas ir tikai viens no pozitīvajiem piemēriem, kas rāda, ka kvalificēts darbaspēks Ventspilī ir pieejams. Ļoti labus darbiniekus esam ieguvuši arī ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parka palīdzību, kas organizē īsos pārkvalifikācijas kursus cilvēkiem, kuri vēlas mainīt savu profesiju un savu nākotni saskata IT jomā.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā