Gāliņciemā top daudzfunkcionāls pakalpojumu centrs

2020. gada novembrī Ventspilī, Kuldīgas ielā 138 tika uzsākta daudzfunkcionālā pakalpojuma centra būvniecība Gāliņciemā, kas vienlaikus pildīs sabiedrības izglītības, informācijas, kultūras un saskarsmes centra funkcijas.
©Vizualizācija

Gāliņciema iedzīvotājiem sava gaismas pils

Rūpējoties par pilsētas apkaimju un vietējās kopienas attīstību un ņemot vērā iedzīvotāju priekšlikumus, kuri aptaujā uzsvēra, ka Gāliņciemā līdzīgi kā Pārventā nepieciešama jauna un plašāka bibliotēka, 2014. gada 15. augustā Ventspils pilsētas dome konceptuāli atbalstīja Gāliņciema bibliotēkas - sabiedriskā centra būvniecību. 2015. gada pavasarī noslēdzās metu konkurss par Gāliņciema bibliotēkas - sabiedriskā centra jaunbūvi un teritorijas labiekārtošanu, kurā par labāko tika atzīts SIA „Sarma & Norde Arhitekti” projekts. 2019. gada 19. novembrī ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru tika noslēgta vienošanās par Gāliņciema sabiedriskā centra projekta īstenošanu, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, bet 2020. gada 14. oktobrī tika parakstīts būvniecības līgums ar būvnieku SIA “Amatnieks” par projekta “Daudzfunkcionālā pakalpojumu centra izveide Gāliņciemā” īstenošanu.

“Ar Gāliņciema bibliotēku zināmā mērā tiek pielikts punkts ilgtermiņa plānveidīgas bibliotēku infrastruktūras izveidē. Tagad līdzās saturiskai daudzveidībai ir sabalansētas arī “centra” un “filiāļu” lomas un priekšrocības pilsētā, visās tās teritorijās. Par spīti pandēmijai, jaunā bibliotēka pierāda arī starptautisko praksi - aizvien ir nepieciešamas bibliotēkas kā vieta, kur rakstītais vārds saved kopā cilvēkus,” savās domās dalās Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

Jau 20 maijā Kuldīgas ielā 138 - topošā Gāliņciema sabiedriskā centra atrašanās vietā, tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākošajām paaudzēm. Kapsulā likts arī laikraksta “Ventas Balss” 20. maija izdevums, grāmatzīme, monēta, pildspalva un sejas aizsargmaska ar Ventspils bibliotēkas logo. / Publicitātes foto

Arhitekti ēku iecerējuši kā aicinošu un apmeklētājus ieinteresējošu celtni. Atvērtību nodrošinās stiklotās fasādes, kas optiski palielinās sajūtu par 620 m² lielās ēkas telpu plašumu un šķietami saplūdinās iekštelpas ar Gāliņciema apkārtni. Veicot 4885 m² lielās piegulošās teritorijas labiekārtošanu, paredzēta ainaviski izteiksmīgo parasto ošu, kā arī trīs valsts nozīmes dižkoku - hibrīdo alkšņu, saglabāšana. Projektā plānots veidot dekoratīvu Arnolda pīlādžu stādījumu joslu gar Kuldīgas ielu un daļā teritorijas gar Vanagu ielu.

Vizualizācija

Būvdarbu gaitai iespējams sekot līdzi arī tiešraidē.

Publicitātes foto

Piedāvās arī jaunus pakalpojumus

Līdzās bibliotēkas pamatpakalpojumiem šeit piedāvās dažādus izstāžu un koncertu ciklus, interešu klubus, kā arī plānots ieviest sešus jaunus pakalpojumus. Viens no tiem - seno arodu un prasmju apguve. Teorētiskās un praktiskās meistardarbnīcās ikviens interesents varēs iemēģināt roku aušanā, ādas izstrādājumu un rotu izgatavošanā kopā ar aroda meistariem. Tāpat šeit būs iespēja aplūkot ar šo pašu tēmu saistītas izstādes.

Bibliotēkā darbosies arī dabas un vēstures pētnieku kopa - ar vēstures, kultūras un dabas mantojumu saistītās vides (ēkas, dabas objekti, kultūras pieminekļi u.c.) apzināšana, pētniecība, popularizēšana, aizsardzība un saglabāšana. Sadarbībā ar izglītības iestādēm, pedagogiem, muzeja speciālistiem, gidiem tiks organizētas lekcijas un nodarbības dabas un kultūras vēstures interesentiem. Tāpat notiks izglītojošās un informatīvās ekskursijas pa daudzfunkcionālo pakalpojumu centru un tā teritoriju (tūristiem, iedzīvotājiem, bērniem), popularizējot un stāstot par bibliotēkas un pilsētas vēsturi, pilsētas kultūras dabas mantojumu.

Vizualizācija

Literārajās un rakstniecības meistardarbnīcās sadarbībā ar Starptautisko rakstnieku un tulkotāju māju, Herberta Dorbes memoriālo muzeju, rakstniekiem un dzejniekiem tiks organizētas jauno literātu tikšanās, darbu lasījumi un izvērtēšana, rakstniecības meistardarbnīcas, stiprinot Latvijas un Ventspils kultūras kanona raksturojošās vērtības literatūrā.

Notiks arī dažādi folkloras un dzīvesziņas pasākumi - nodarbības, rotaļas, dejas, dziesmas, novada etnogrāfiskā un kultūrvēsturiskā mantojuma pētniecība un popularizēšana. Protams, netiks aizmirsts arī par ventiņu valodu, kas mīļa pašiem ventspilniekiem un vienreizēja šķiet katram pilsētas viesim, paražām un seno dzīvesveidu.

Tie, kurus interesē dzimtas vēstures pētniecība, būs aicināti izpētīt savu senču dzīves gājumu, veidojot dzimtas koku, apzinot un izmantojot cilvēku stāstus, sociālos tīklus un dažādas programmas un portālus.

Protams, netiks aizmirsts arī par digitālo prasmju, tehnoloģiju apguvi un lietošanu - kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana, e-pakalpojumi, komunikācija, tiesības, drošība, aizsardzība, 3D pildspalvas un printeris, planšetes, virtuālās brilles u.c. sadarbībā ar Galvenās bibliotēkas mācību centru, Ventspils digitālo centru, Jaunrades namu un citām iestādēm.

Šobrīd vienā ēkā ar doktorātu un dzīvokļiem

Gāliņciema bibliotēka dibināta 1954. gadā, ilgu laiku tā atradās ļoti šaurās telpās kopā ar pasta nodaļu bijušajā mācītājmuižā, bet kopš 2003. gada tā iekārtota bibliotēkas vajadzībām pielāgotajās 98 m² lielajās telpās Kuldīgas ielā 110, dalot ēku ar doktorātu un dzīvokļiem.

Gāliņciema daudzfunkcionālā pakalpojumu centra būvniecību un teritorijas labiekārtošanu plānots pabeigt 2021. gada nogalē. Gāliņciema bibliotēka jaunajās telpās darbu uzsāks 2022. gada sākumā.

Vizualizācija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā