Par puķēm un ne tikai

Uz Ventspili braucam baudīt ne tikai pilsētas rīkotos pasākumus, kas vienmēr ir pārdomāti, pilni izaicinājumiem un pārsteigumiem, bet arī sajust pilsētas burvīgo auru, kam pamatā ir vietējo cilvēku ieguldītā darba un dabas sinerģija, tai skaitā izteiksmīgie un labi koptie apstādījumi.
KRĀŠŅUMAM ir jābūt nepārtrauktam, tāpēc īsta māksla ir izveidot tādus apstādījumus, kuros nemanāmi pavasara ziedu rotu nomaina vasaras puķes, kas ziedēs līdz vēlam rudenim ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Miljoniem puķu - katra savā vietā

Par to, kādi ziedi un augi, cik daudz un kur, kādā krāsu gammā, turklāt ņemot vērā vairākus citus aspektus, Ventspilī sāk domāt divus gadus iepriekš. Vispirms ainavu arhitekti un pilsētas galvenās dārznieces komanda vienojas par idejām, tad izstrādā precīzu plānu un sadarbības partneriem nosūta vēlmes - kādu vasaras puķu un augu stādus un cik daudz vajadzēs, apzina labākos sīpolpuķu audzētājus un pasūta visaugstākās kvalitātes puķu sīpolus, jo apzaļumošanas plānā vērā tiek ņemtas visas nianses, sākot ar, piemēram, tulpju konkrētās šķirnes ziedkāta augstumu, zieda lielumu un uzziedēšanas laiku līdz krāsu un formu saderībai. Jāpiebilst, ka ik rudeni esošās tulpes tiek noraktas un to vietā stādīti jauni, pilnvērtīgi sīpoli, jo tikai tā var panākt, lai tulpju stādījumi pavasarī būtu nevainojami. Arī ziemciešu stādījumi regulāri tiek papildināti un atjaunoti. Jāpiebilst, ka arī rožu cienītājiem Ventspils kļūst par arvien iecienītāku galamērķi.

JŪLIJS ir vasaras pilnbrieds, kad uzzied arī rozes un citas daudzgadīgās puķes / Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Tāpat vasaras puķu stādījumi ik gadu ir citādāki, lai gan pilsētniekiem, gan viesiem būtu pārsteigums, pozitīvas emocijas un, iespējams, arī atdarināšanas cienīgs paraugs. Lai atceramies, ka Ventspils bija pirmā pilsēta, kur tika uzstādītas ziedu piramīdas, kas tagad atrodamas praktiski visās pilsētās un arī daudzos privātajos dārzos. Arī lielās vāzes un ielu norobežojošās barjeras ar ziedu kastēm masveidā vispirms tika ieviestas Ventspilī.

Arvien lielāka loma apzaļumošanā tiek dota neziedošajiem augiem, bet gan dažādu krāsu lapām un smilgām. Viens no skaistākajiem krāsaino augu paraugiem šogad ir redzams lielās gotiņas “Puķu govs” ziedu skulptūrā, kur savienoti dažādu krāsu un formu augi, radot patiesi krāšņu kompozīciju. Puķu gotiņā ir 8800 ziedu un kopumā visā pilsētā iestādīti 87 390 vasaras augi.

Smags un precīzs darbs

ARITMĒTISKI PRECĪZAIS vasaras puķu stādījums ir kā paklāja raksts, kur katram ziedam ir sava vieta / Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ar labi izstrādātu plānu un kvalitatīviem stādiem ir stipri par maz, lai pilsēta slīgtu ziedu un krāsu pārbagātībā - te vajadzīga saliedēta un zinoša komanda, kas sastrādā un ielabo augsni, ar centimetra precizitāti sastāda, apgriež bojātās lapas un noziedējušās ziedkopas, ierobežo pārāk agresīvos augus, dodot vietu mazāk aktīvajiem, lai saglabātu ieplānotās kompozīcijas formu un saturu. Katrs, kurš savā dārzā ir iestādījis kaut desmit stādus, tos kopj un ravē, zina - augs tāpat vien nedos kāroto rezultātu - tas ir aprūpējams kā mazs bērniņš. SIA „Ventspils labiekārtošanas kombināts” apzaļumošanas iecirkņa vadītāja Ramona Jankovska stāsta: „Mēs esam neizsakāmi pateicīgi savām „puķu meitenēm”, kuras rūpējas par pilsētas krāšņajiem augiem. Viņas ir tās, kuras zina, kur nolikt kāju, lai jau stādot augs nonāktu tieši tajā centimetrā, kur tas paredzēts, un tam netraucētu nevietā iemītā pēda, viņas zina, ka viena kolēģe var aizsniegties līdz konkrētai vietai, bet otra līdz citai vietai, tādējādi strādā, viena otru papildinot, iegūstot precīzu ieplānotā stādījuma formu un saturu. Viņas ir tās, kas palīdz pieņemt lēmumu - kurā brīdi ir jālaista, kurā brīdi augiem nepieciešams mēslojums. „Ventspils labiekārtošanas kombināts” strādā tandēmā ar pilsētas galveno dārznieci, un kopā domājam, kā risināt nestandarta situācijas. Piemēram, šogad sastapāmies ar situāciju, ka ieplānotā nokarenā puķe, kurai pēc visiem priekšrakstiem vajadzēja noslīgt uz leju, izdomāja vīties pa stabu uz augšu. Varbūt citviet tam netiktu pievērsta uzmanība, bet Ventspilī ir pieņemts, ka visam jābūt „gramatiski pareizi”. Tāpēc mēs kopā domājam un runājam, ko un kā darīt, lai šādas kļūdas neatkārtotos.”

LIELĀS VĀZES ar augu un puķu kompozīcijām lieliski papildina pilsētas ainavu arī vietās, kur puķu dobi izveidot nav iespējams / Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Tveicīgā vasara daudzviet stādījumus praktiski iznīcina, tāpēc tieši laistīšana ir šī gada vislielākais izaicinājums. Ramona Jankovska ir aprēķinājusi, ka laistīšanai vien ir veltīt simtiem stundu. Lai augi spētu izturēt dienas tveici, laistīšana norit agrās rīta stundās - tas nozīmē, ka darbinieki ceļas daudz agrāk par tradicionālās darbdienas sākumu, jo apziņa, ka par augiem ir jārūpējas, ka cilvēki Ventspilī grib redzēt ziedu un krāšņumaugu pārbagātību un izbaudīt labāko, ko var sniegt dabas un cilvēka darba sinerģija, ir pārāka par vēlmi vēl stundiņu pagulēt.

Apbrīnojot Ventspils ziedu krāšņumu, atcerēsimies, ka aiz katra ziediņa stāv cilvēka darbs! Darbs, kas sniedz prieku mums!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā