Ventspils Digitālie svētki klāt; arī VIZIUM atklāšanas gaidās

Ventspils pilsētas svētku laikā tradicionāli noritēs arī Digitālie svētki, kuri šoreiz akcentēs nākamajā gadā plānoto Zinātnes un inovāciju centra VIZIUM atklāšanu. Svētkos piedalīsies arī citviet topošo inovācijas centru pārstāvji, lai kopā neformālā atmosfērā pārrunātu centru tapšanas izaicinājumus un risinājumus, kā arī plašu interesentu loku iepazīstinātu ar gaidāmo saturu, kas katrā pilsētā būs tematiski atšķirīgs. Par godu šim faktam svētkiem dota tēma – “Zinātnes centri tiekas Ventspilī!”.
RADOŠĀS DARBNĪCAS, kurās tapt kādam inženiertehniskam “brīnumam” šogad piedāvās arī Cēsu, Liepājas un Daugavpils topošie inovāciju centri ©Publicitātes foto

Intervija ar Ventspils Digitālā centra direktora vietnieku Raiti Rozi.

Svētku organizēšana Covid-19 pandēmijas laikā ir visai liels izaicinājums, jo spēkā ir dažādi epidemioloģiskās drošības noteikumi. Kā šogad noritēs Digitālie svētki?

Ventspilij ir pietiekami liela pieredze svētku rīkošanā, organizējot tos epidemioloģiskās drošības prasībām atbilstoši. Esam izstrādājuši sistēmu, lai cilvēki varētu pietiekami distancēties, lai stendos pieplūstu pietiekami daudz svaiga gaisa, kā arī piedāvāsim dezinfekcijas līdzekļus apmeklētājiem un regulāri dezinficēsim virsmas. Faktiski visas darbības noritēs atvērtās un labi vēdināmās teltīs un nojumēs, plūsma norises vietās būs kontrolēta, lai tiktu ievērota 2 metru distance.

Šogad Ventspilī Digitālajos svētkos piedalīsies arī citu topošo zinātnes centru pārstāvji no Liepājas, Cēsīm un Daugavpils. Kāds ir tikšanās mērķis?

Centru pārstāvji Ventspilī ieradīsies jau vienu dienu pirms svētkiem, lai mums būtu pietiekami daudz laika neformālā gaisotnē pārspriest izaicinājumus un apmainīties domām par situācijām, ar ko nākas sastapties centru tapšanas gaitā. Jāpiebilst, ka Ventspils Zinātnes un inovāciju centrs VIZIUM ir gandrīz gatavs - šogad būvnieki pabeigs ēkas celtniecību - palikuši vien nelieli iekšdarbi, eksponāti ir tapšanas stadijā, un centru apmeklētājiem plānots atvērt nākamās vasaras sākumā. Domu un ideju apmaiņa ļauj izvairīties no dublēšanās, jo katrs centrs ir ieplānots atšķirīgs un savā ziņā unikāls.

Vai svētku laikā varēs gūt ieskatu topošo centru saturā?

Kā jau teikts, vienlaikus centri top Ventspilī, Liepājā, Cēsīs un Daugavpilī. Katram no šiem centriem ir cita tematika: Ventspils centrs piedāvās ekspozīciju, pasākumus, darbnīcas un cita veida notikumus, kas saistās ar STEM, tas ir ar zinātni, tehnoloģijām, inženieriju un matemātiku; Cēsu centra tematika ir kosmoss, Liepāja akcentē dabas zinātnes, bet Daugavpils uzņēmējdarbību. Uzsvēršu, ka centru mērķis ir popularizēt zinātni bērnu un jauniešu vidu - vienkāršotā veidā demonstrēt, ka zinātne ir mums visapkārt un jau no mazotnes ir iespējams padziļināti apgūt kādu jomu. Zinātne nesākas tajā brīdī, kad ir pabeigta augstskola un iegūts doktora grāds - ar zinātni var nodarboties jebkurš, jebkurā vecumā. Domājam, ka daudzi bērni un jaunieši pēc šo centru apmeklējuma sāks vairāk interesēties par procesiem, kas notiek mums apkārt, un vairāki no viņiem izaugs par zinātniekiem ar lielo burtu.

Katram centram Digitālo svētku laikā esam lūguši prezentēt gaidāmo saturu, lai plašs sabiedrības loks jau laikus iepazītu potenciālo ievirzi. Tāpēc visiem centriem būs savi stendi un radošās darbnīcas, kurās bērni, jaunieši un arī pieaugušie atraktīvā veidā varēs gūt ieskatu topošo centru saturā.

Vai parādīsiet kolēģiem arī topošo VIZIUM?

Jā, Liepājas, Cēsu un Daugavpils kolēģiem parādīsim mūsu VIZIUM jaunbūvi, kā arī stāstīsim, kur un kā tur būs tad, kad visi darbi būs pabeigti. Ekskursijas noslēgums būs uz jumta terases, kur ieplānota arī balvas pasniegšana mūsu centra nosaukuma autoram. Nosaukuma VIZIUM autors balvā saņems mūža brīvbiļeti jeb bezmaksas ieeju šajā centrā jebkurā laikā visa mūža garumā, kad vien viņš izvēlēsies to apmeklēt. Piebildīšu, ka nosaukuma meklējumi ilga vairākus gadus un tajos iesaistījās gan skolēni, gan pilsētas iedzīvotāji un digitālā centra darbinieki. Priecājamies, ka nosaukums ir atrasts un, mūsuprāt, ļoti labi raksturo centra būtību.

Ar ko svētku apmeklētājus pārsteigs Ventspils Digitālais centrs?

Aktivitāšu būs daudz un dažādas. Kā piemēru varu minēt virtuālās realitātes klātbūtni, foto atrakcijas, āra aktivitātes ar skriešanu un spēļu spēlēšanu, radošās darbnīcas, kur paveikt kādu inženiertehnisku risinājumu, kas paliks par piemiņu. Uz skatuves būs redzami zinātnes šovi, kas vienlaikus ir izglītojoši un vizuāli efektīvi priekšnesumi. Pasākumu vadīs un muzikālo noformējumu veidos dīdžejs ExDaBass.

Visi zinātkārie 7. augustā no pulksten 12 līdz 16 tiek gaidīti Lielajā laukumā!

***

Pasākums tiek organizēts Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. finansētā projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros, kura kopējais apjoms ir EUR 2 011 676 ar programmas finansējumu 90% jeb EUR 1 810 508 (no tā 85% Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums un 15% valsts budžeta līdzfinansējums) un pašvaldības līdzfinansējumu 10% jeb EUR 201 168.

Plašāka informācija par EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentiem pieejama tīmekļvietnēs: www.norwaygrants.lv un www.eeagrants.lv.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā