Ēvalds Urtāns: Ventspils ir vieta, kur izveidot miljonus pelnošu uzņēmumu

Pagājušajā gadā no Mārupes uz Ventspili pārcēlies uzņēmējs Ēvalds Urtāns un viņa ģimene. Ēvalds ir IT jomas pētnieks praktiķis, kurš drīzumā iegūs doktora grādu, kā arī SIA “Asya” dibinātājs. Uzņēmums “Asya” līdz šim no riska kapitāla fondiem ir piesaistījis pusmiljonu eiro lielas investīcijas un, attīstot mākslīgā intelekta programmatūras, darbojas Rietumeiropas un ASV tirgos. Patlaban uzņēmējs un viņa komanda izmanto Ventspils Biznesa centra koprades telpu infrastruktūru, kā arī sadarbībā ar centru uzsācis vairākas jaunas iniciatīvas.
VENTSPILS augstskolas studenti Kristofers un Everts ir Ēvalda Urtāna (attēlā pirmais no labās puses) vadītā uzņēmuma darbinieki, kuri ir ieinteresēti mākslīgā intelekta jomā. “Asya” vadītājs neslēpj, ka vēlas uzņēmumu attīstīt līdz miljonus pelnošai kompānijai un Ventspils ir vieta, kur tas ir iespējams ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Mākslīgais intelekts ir nākotne

Ēvalds Urtāns ir mākslīgā intelekta jomas speciālists, kurš tuvākajā laikā plāno iegūt arī doktora grādu. Vienlaikus ar sava uzņēmuma “Asya” vadību un attīstīšanu, Ēvalds pasniedz mākslīgā intelekta kursus RTU un Ventspils augstskolā, kā arī plāno uzsākt kursu vadīšanu Liepājas universitātē.

Pagaidām uzņēmums piedāvā mākslīgā intelekta lietotnes, kuras atpazīst cilvēku balsis un intonācijas, kas ļauj identificēt cilvēka personu tikai pēc balss, piemēram, bankas pasaulē personu identifikācijai jau izmanto šādas programmatūras. Sadarbībā ar mikrofonu ražotājiem izstrādāta programmatūra, kas noņem fona trokšņus, piemēram, ja sarunas laikā fonā ir mašīnas troksnis vai kāds bļaustās, programmatūra šos trokšņus noņem. Savukārt no seju mīmikas un balss intonācijas programmatūra spēj noteikt cilvēka reakcijas uz apkārtējo vidi vai saruna biedra teikto. Šis produkts tapis sadarbībā ar psihologiem. Ēvalds skaidro, ka psiholoģisko reakciju datu ievākšanai, kas ir pamats šādas mākslīgā intelekta programmatūras izveidošanai, ir veltīts ļoti daudz laika un resursu. Interesanti, ka vislabāk datus par vīriešu reakcijām var ievākt sporta norišu laikā, kad izpaužas gan sportistu, gan treneru, gan fanu reakcijas.

Mākslīgā intelekta lietotnes var izmantot dažādos uzņēmumos - jau minētajās bankās programmatūras ne tikai precīzi identificē zvanītāju, bet jau sarunas sākumā nosaka tā psihoemocionālo stāvokli, kas ļauj bankas darbiniekam nekļūdīgi izvēlēties sarunas stratēģiju. Ir izstrādātas tehnoloģijas, kuras reģistrē garāmgājēja noskaņojumu un izmaiņas psihoemocionālajā stāvoklī lielveikalu gaiteņos, pakalpojumu sniegšanas vietās un tamlīdzīgi. Ievāktie dati kalpo par pamatu turpmākai darbībai - ja redzams, ka, piemēram, pie konkrētā farmaceita aptiekā cilvēki vienmēr ir neapmierināti, darba devējs var pieņemt lēmumu, kā tālāk rīkoties. Ēvalds atzīst, ka Latvijā ir maz uzņēmumu, kuri ir gatavi investēt līdzekļus mākslīgā intelekta tehnoloģijās un programmatūrās, tāpēc B2B produktiem klienti šobrīd ir Rietumeiropā, bet mobilai lietotnei/aplikācijai maksājoši lietotāji ir ASV.

Izstrādāta arī aplikācija “Closer To You”, kas kalpo kā starpnieks sarunu biedriem, lai uzlabotu savstarpējo saprašanos. Šī aplikācija kā spēles elements var kalpot pāriem, kuriem ir mazi bērni un sāk pasliktināties savstarpējās attiecības. Pāru terapijas psihologi ir sastādījuši tēmas tieši šai problemātikai. Nosakot balss intonāciju, programmatūra sniedz padomu, par kādu tēmu runāt, savukārt uzklausot un izvērtējot abu pušu teikto, mākslīgā intelekta programmatūra ieteiks tēmas vai jautājumus, lai jēgpilna saruna raisītu pozitīvas emocijas. Šobrīd aplikāciju izmanto jau 25 tūkstoši lietotāju, galvenokārt ASV.

Biznesa atbalsta centrs - reāla palīdzība

Vaicāts par iemeslu, kāpēc Ēvalds ar ģimeni ir pārcēlies uz Ventspili, viņš stāsta: “Tam bija vairāki iemesli, pirmkārt, izlasot grāmatu “Miljonāra prāts”, es sapratu, ka daudzas lietas dzīvē vērtēju kļūdaini - miljonāri ir citādāki, nekā tos attēlo filmās. Viņi apzināti dzīvo krietni zem sava ienākumu līmeņa. Tā es arī nolēmu mainīt savus paradumus gan pats personiski, gan uzņēmuma ietvaros, un lieki netērēt naudu, bet investēt virzienos, kuri paši spētu pelnīt naudu. Ventspils ir vieta, kur var salīdzinoši maz tērēt ikdienas vajadzībām, vienlaikus pilsēta piedāvā lieliskas iespējas biznesa un zinātnes attīstībai. Mums ir ģimenes īpašums Ventspilī, vienlaikus šeit ir ļoti laba infrastruktūra IT jomas uzņēmumiem un dažādi atbalsta pasākumi. Rudenī ar Biznesa atbalsta centru pabeidzām mākslīgā intelekta kursus, kuros piedalījās 15 dalībnieki, un šobrīd jau Ventspils ofisā strādā 4 cilvēki papildus Rīgas ofisam, kurā strādā vēl 5 cilvēki. Pakāpeniski veidojas sadarbība ar Ventspils augstskolu, Augsto tehnoloģiju parku, vietējiem ražošanas uzņēmumiem. Priecājos, ka ir izdevies piesaistīt divus puišus no Ventspils augstskolas, kuros saskatu labu potenciālu.”

Viens no puišiem ir Kristofers, kurš jau ir ieguvis bakalaura grādu datorzinībās par mākslīgā intelekta jomu un turpina izglītību, vienlaikus strādājot “Asya”. “Mākslīgā intelekta joma ir nākotne! Man pašam interesantākais šķiet pats darba process, nevis sasniegtā mērķa nosvinēšana, kas ilgst vien dažās dienas.” Arī Everts ir Ventspils augstskolas students, kuru interesē mākslīgā intelekta joma. Ēvalda komandai Everts pievienojās pēc līdzdalības Ēvalda organizētajos bezmaksas mašīnmācīšanās kursos.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā