Gulbenes muzejs – novadnieku Madernieka un Straumes zīmē

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejam šī vasara bijusi īpaši krāsaina un ražīga. Protams, tāds būs arī rudens, jo muzejā joprojām skatāmas vairākas izstādes, kuras var redzēt vienīgi Gulbenē. Par jaunumiem stāsta Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja direktore Valda Vorza:
16.09.2021. Publicitātes materiāls Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
Ekspozīcija “Divi Jūliji” – Madernieka un Straumes daiļrades iedvesmotie Irānā austie paklāji, kilimi un sumaki, Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras vadītājas profesores Ievas Krūmiņas autortehnikā radītie darbi, mākslinieču tandēma “Skuja-Braden” porcelāns, TLMS “Sagša” meistaru darinājumi ©Sandra Dikmane

- Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs jau 2018. gadā aizsāka projektu “Divi Jūliji”, kas veltīts novadniekiem tekstilmāksliniekiem - diviem profesionālās lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870-1955) un Jūlijam Straumem (1874-1970). Viņu daiļrade aicina godāt tradīcijas, prasmes un zināšanas par lietišķo mākslu, attīstīt radošumu un veicināt amata prasmju pārmantojamību. 30. un 31. jūlijā notika 4. starptautiskā zinātniskā konference un mākslas festivāls “Divi Jūliji. Uzdrīkstēšanās” piecās aktivitātēs - zināšanas, prasmes, tradīcijas, radošums un baudas. Šogad galvenais festivāla vadmotīvs bija kvalitatīva, pārlaicīga un ilgtspējīga lietišķās mākslas un dizaina jomas tikšanās.

Šogad galvenais festivāla “Divi Jūliji. Uzdrīkstēšanās” vadmotīvs bija kvalitatīva, pārlaicīga un ilgtspējīga lietišķās mākslas un dizaina jomas tikšanās. Katru festivālu ne tikai ar lekciju uzstājas, bet veic arī konferences “Divi Jūliji” moderatora pienākumus Dr. hist., Mg. philol., docents, Ekonomikas un kultūras augstskolas pasniedzējs Imants Ļaviņš, šogad viņa lekcijas tēma bija “Identitāte un pēctecība radošumā”. Attēlā: mirklis no starptautiskās konferences, I.Ļaviņš pirmais no labās / Herta Pugača

Lielākais ieguvums muzejam, esmu pārliecināta, ka arī visam novadam, bija un ir starptautisko sakaru stiprināšana un sadarbības organizēšana. Šogad konferencē uzstājās mākslas eksperti no Azerbaidžānas, Turcijas, Irānas, Dānijas un Latvijas. Mūsu ieguvums ir viņu zināšanas, prasmes un tradīcijām bagātā vēsture. Audējs, lietišķās mākslas meistars Denizs Džoškuns no Turcijas lekcijā akcentēja jautājumu “Ko nozīmē būt par lietišķās mākslas meistaru Tuvajos Austrumos”, bet Tebrīzas Islāma mākslas universitātes asociētais profesors Kerims Mirza no Irānas piedāvāja noklausīties lekciju “Persiešu glezniecības un persiešu paklāju salīdzinošais pētījums”. Savukārt Azerbaidžānas Nacionālā paklāju muzeja direktores Širinas Melikovas lekcijas tēma bija “Paklāju kultūra Azerbaidžānā: tradicionālais un mūsdienu tendences”. Protams, mūsu viesu vidū bijā arī Latvijā pazīstami mākslas zinātnieki. Tā mākslu vērotājs, kritiķis, publicists, kurators un mākslinieciskajā darbībā joprojām praktizējošs vides un grafiskais dizainers Jānis Borgs lekcijā stāstīja par jūgendstila izcelsmi un tā sākotnējo attīstību Eiropā, bet SIA “Mailīšu fabrika” audējas Ilzes Mailītes lekcijas tēma bija “Lietišķās mākslas meistars: dzīvesveids un bizness Latvijā”. Nosaucu tikai dažus no lektoriem, kuri uzstājās konferencē, bet jāuzsver, ka visi lektori bija īpaši un atziņām bagātas bija viņu uzstāšanās, par ko liecināja arī diskusijas pēc tām.

Protams, mūsu galvenais uzsvars visa gada garumā ir izstādes. Līdz septembra beigām aicinām apmeklēt, manuprāt, interesantāko šā gada izstādi, jo tikai pie mums un nekur citur Latvijā ir aplūkojama “European Tapestry Forum” (Eiropas Gobelēnu foruma) ceļojošā izstāde “Artapestry6”, kurā apvienoti 45 mākslas darbi no 17 pasaules valstīm. Tā apskatāma Sarkanās pils mansardā.

Savukārt muzeja “Klētī” radīta ģimeniska noskaņa ar gleznām, gobelēniem, keramiku un ādas sējumiem, kas saaudušies vienā veselumā ar muzeja pastāvīgo ekspozīciju “Tautsaimniecība”. Eltermaņu dzimtas mākslinieku darbu izstāde “Eltermaņi. Ģimene” no Liepājas - izstādē pārstāvēti divu profesionālu mākslinieku paaudžu darbi. Vecāku Jāņa Eltermaņa gleznas un Annas Eltermanes gobelēni, kā arī viņu atvašu darbi - Lienes Eltermanes ādas grāmatu sējumi un Zanes Eltermanes keramika.

Šogad muzejs piedāvā nodarbības programmā “Latvijas skolas soma” - sākumskolas un mākslas pedagogi ir izstrādājuši vairākas muzejpedagoģiskās nodarbības. Gulbenes muzejā izstrādātas septiņas muzejpedagoģiskās nodarbību programmas, un to saturs ir saistošs ģimenēm ar bērniem. Nodarbība “Es - mākslinieks” ļauj iejusties mākslinieka profesijā, veidojot savu pašportretu sēpijas vai ogles tehnikā.

Nodarbība “Maizes klaipa ceļojums” atklāj maizes radīšanas ceļu no tīruma līdz gatavam maizes klaipam agrāk un tagad. Izmantojot matemātiskas zināšanas, tiek atklāta maizes recepte un ar spēles palīdzību attīstīta algoritmiskā domāšana, bet “Senās profesijas” iepazīstina ar 10 seno profesiju nosaukumiem un to lietderību tā laika sabiedrībai. ”Ornaments un stilizācija” iepazīstina ar Jūlija Madernieka un Jūlija Straumes darbiem un viņu daiļrades iedvesmotiem jaundarbiem. Nodarbība “Muzeja Mupe” iepazīstina ar muzeja tēlu Mupi, un tā daļēji norisinās ārā pie muzeja, dalībnieki pēta mākslas formas, skulpturālos veidojumus un praktiski izmanto gūtās zināšanas.

Ar novadnieku Jūlija Madernieka un Jūlija Straumes dzīvesstāstiem un darbiem iepazīstina “Gulbenes novada mākslinieku personības”.

FAKTI

IZSTĀDES GULBENES NOVADA VĒSTURES UN MĀKSLAS MUZEJĀ:

Ekspozīcija “Divi Jūliji” - Madernieka un Straumes daiļrades iedvesmotie Irānā austie paklāji, kilimi un sumaki, Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras vadītājas profesores Ievas Krūmiņas autortehnikā radītie darbi, mākslinieču tandēma “Skuja-Braden” porcelāns, TLMS “Sagša” meistaru darinājumi.

Ekspozīcija “Novada mākslinieki no 1818….” - šogad ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu ekspozīciju papildina interjera mēbeļu ansamblis, kas pēc pedagoga un arhitektūras cienītāja Arnolda Vestmaņa pasūtījuma izgatavots 20. gs. 30. gados Jāņa Skultāna darbnīcā pēc Jūlija Madernieka dizaina. Mēbeles savu mājvietu muzejā ir radušas pēc to pēdējā saimnieka - Arnolda Vestmaņa dēla Jāņa Vestmaņa - pēdējās gribas, ko izpildījusi viņa mazmeita Amanda Lazdiņa.

Ekspozīcija “Kolorītais Leo Svemps”

Ekspozīcija atspoguļo talantīga, spoža un temperamentīga gleznotāja, izcilā kluso dabu meistara Leo Svempa daiļradi. 2017. gada nogalē ar Kultūras ministrijas starpniecību no Rundāles pils muzeja Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs pārņēma Leo Svempa memoriālos priekšmetus, tajā skaitā kumodi, sekreteru un krēslu. Šie trīs Leo Svempa memoriālie priekšmeti trīs gadu laikā ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu ir atguvuši savu kādreizējo krāšņumu un priecē ekspozīcijas apmeklētājus.

Ineses Brants porcelāna izstāde “Rožu brokāts un liliju zīds”

Inese Brants ir viena no Latvijā atzītākajām porcelāna māksliniecēm, vairāku zinātnisku publikāciju autore. Viņas specializācija ir porcelāna apgleznošana, ko Inese Brants ne tikai praktizē, bet arī pēta teorētiski un māca citiem; ar to viņu pazīst Latvijas un Eiropas keramikas un porcelāna mākslas vidē.

Izstādē skatāms unikāls jaundarbs, vāzes, kuras māksliniece veidojusi, iedvesmojoties no divu izcilu Latvijas mākslinieku Jūlija Madernieka un Jūlija Straumes mākslas.

Izstādes, kas skatāmas tikai līdz 30. septembrim:

  • Eiropas gobelēnu izstāde “Artapestry6” no Dānijas - ir sestā starptautiskā gobelēnu mākslas biennāle, ko Eiropas Gobelēnu forums organizē kopš 2005. gada.
  • Sandras Dikmanes datorgrafiku izstāde “Dienasgrāmata”.
  • Gulbenes Mākslas skolas izstāde “Pietuvoties”.
  • Ausmas Železnjakas šaļļu izstāde “Spēle ar krāsām”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā