Netradicionāli risinājumi ļauj kultūrai dzīvot

Kultūras dzīvi pēdējos divus gadus krietni paplucinājuši ir Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, taču kultūras cilvēki nepadodas un meklē arvien jaunus risinājumus un iespējas, lai cilvēki varētu saņemt nepieciešamo kultūras devu, kā arī piepildīt savu vēlmi dejot, dziedāt un spēlēt teātri kaut vai attālināti.
TEHNOLOĢIJAS ir šī sarežģītā laika lielā iespēja, lai ceļš no mākslinieka līdz mākslas patērētājam netiktu pārtraukts, uzsver Gundega Ķikuste ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Audio, video, gaisma un daba

Gulbenes novada Kultūras pārvaldes vadītāja Gundega Ķikuste stāsta: “Neskatoties uz pandēmiju, Gulbenes novada kultūras dzīve ir bijusi aktīva. Lai cilvēkiem dotu iespēju baudīt kultūras notikumus epidemioloģiski drošā vidē, izmantojām mūsdienu tehnoloģijas un radījām produktus, kas rada prieku plašam sabiedrības lokam. Organizējām pastaigas svaigā gaisā, izgaismojām ēkas un radījām audiāli vizuālus projektus. Līdz ar to mākslas ceļš no mākslinieka līdz patērētājam nebija pārtraukts.” Jāpiebilst, ka notika gan tradicionālie pilsētas svētki, gan nule kā aizvadīti ir Bānīša svētki. Pilsētas svētku laikā pašvaldība bija parūpējusies par iespēju nodot ātros Covid-19 testus, lai svētku gaisotni varētu izbaudīt arī nevakcinētie. Bānīša svētku laika rūpīgi bija piedomāts par apmeklētāju plūsmas organizēšanu, kas vienlaikus ļautu ieraudzīt dažādo kultūras un mākslas piedāvājumu, gan nepieļautu apmeklētāju drūzmēšanos.

DIGITĀLĀ Vidzemes mākslinieku izstāde ir savā ziņā unikāls projekts - 360 grādu fiksētā pilsētvides ainavā ir ieliktas mākslinieku gleznas. 73 mākslas darbi ir apskatāmi galerijā interneta vietnē Gulbenes.lv vai Kultūras centra vestibilā izvietotajā displejā

Meklējot risinājumus, lai novada iedzīvotājiem un viesiem būtu iespēja apskatīt mākslinieku izstādes, kuras tradicionāli tiek veidotas vairākās Gulbenes novada kultūras iestādēs, arī pandēmijas ierobežojumu laikā, kad pulcēšanās ir liegta, Gulbenē radīta digitāla Vidzemes mākslinieku izstāde. Paskatieties interneta vietnē Gulbene.lv datorā, telefonā, planšetē vai speciāli radītā ekrānā Gulbenes kultūras centrā, un ieraudzīsiet mākslinieku darbus pilsētvidē, kaut arī tie fiziski tur neatrodas.

“Šovasar bija plānota Vidzemes mākslinieku izstāde, kuru klātienē iekārtot nebija iespējams, tāpēc pieņēmām lēmumu izveidot digitālu izstādi, kurā izmantotas mūsdienu tehnoloģijas - 360 grādu redzes leņķī uzņemtās vairākās pilsētvides ainavās ielikām mākslas darbu fotogrāfijas, tādējādi radot gluži vai klātbūtnes efektu. Kopumā galerijā ir ievietoti 73 mākslinieku darbi.”

Atsākas amatiermākslas kolektīvu mēģinājumi

Gulbenes novadā ir ļoti spēcīgas amatiermākslas tradīcijas - vairāk nekā 100 kolektīvu, kuros dejo, dzied vai spēlē teātri pāri par tūkstoti novada iedzīvotāju. Krīzes laikā, kad pulcēšanās vispār nebija atļauta, gan kori, gan dejotāji izmantoja attālināto nodarbību iespējas “Zoom” vai citā platformā, bet ir pilnīgi skaidrs, ka klātienes mēģinājumiem ir pavisam cita vērtība. Gundega skaidro: “Tāpat kā visā valstī, arī mums ir jāievēro epidemioloģiskie drošības pasākumi, tāpēc arī kolektīvu mēģinājumu darbība un formāts tiek noteikts atkarībā no tā, vai dalībnieki un vadītāji ir pārslimojuši kovidu, ir vakcinējušies vai nevakcinēti. Tas ir ļoti sarežģīti, jo kolektīvi nav lieli. Mēģinājumos ir iespējamas variācijas, jo drīkst sanākt kopā kolektīvi līdz 30 cilvēkiem, bet koncertdzīvē ir absolūts uzstādījums - koncertēt drīkst tikai tie cilvēki, kas ir saņēmuši vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas apliecina sadarbībspēju. Šī situācija daudziem ir likusi nolaist rokas, bet ceram, ka situācija mainīsies un cilvēkiem atkal būs iespēja pilnvērtīgi darboties un koncertēt, piedalīties skatēs un lielkoncertos.”

Amatiermākslas kolektīviem piesaista jomas ekspertus

Jau pagājušajā gadā tika organizēta “Amatiermākslas rudens akadēmija”, kuras ietvaros amatiermākslas kolektīviem no septembra līdz pat decembrim bija iespēja izmantot nozares ekspertu padomus un meistarklases. Arī šogad šī tradīcija tiks turpināta. Gundega skaidro, ka eksperti ne vienmēr ierodas klātienē, bet sniedz savu pieredzi arī attālināti. Tādējādi paveras plašākas iespējas pieaicināt augstas raudzes režisorus, diriģentus, vokālos pedagogus, deju pasniedzējus. Nozares ekspertu līdzdarbošanās amatiermākslas kolektīvu izaugsmē ir ļoti vērtīgs ieguvums gan viņu profesionālajā izaugsmē, gan motivācijā.

Kultūras pārvalde ir izstrādājusi vairākus plānu variantus, kā saglabāt darbīgu kultūras dzīvi arī tad, ja ierobežojumi kļūs stingrāki - cik vien ilgi būs iespējams un būs atļauts, tiks izmantota ārtelpa, bet optimistiskākā scenārija gadījumā amatiermākslas kolektīviem būs iespēja koncertēt labi apmeklētās zālēs, kas būs prieka un gandarījuma brīdis gan skatītājiem, gan pašiem kolektīvu dalībniekiem. Šis laiks ir bijis ļoti grūts, un nav noslēpums, ka vairāki aktīvi dziedātāji un dejotāji savām radošajām izpausmēm ir atmetuši ar roku, jo katrs vēlas savas prasmes izrādīt arī skatītājiem un klausītājiem. Jācer, ka kultūras dzīve atdzims un katrs varēs sevi īstenot jomā, kas tam palīdz dzīvot.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā