Biedrība "SATEKA" motivē iedzīvotājus iesaistīties savas dzīves kvalitātes uzlabošanā

Gulbenes novada teritorijā biedrība “SATEKA” apvieno 55 biedrus un darbojas kopš 2007. gada maija. Tā ir kā tilts starp vietējo pašvaldību, nevalstisko organizāciju un dažādu jomu uzņēmējdarbības pārstāvjiem, kā arī aktīvajiem iedzīvotājiem.
16.09.2021. “SATEKA” valdes priekšsēdētāja Daiga Gargurne Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Logo

Biedrības darbības mērķis ir veicināt ilgtspējīgu un līdzsvarotu teritorijas attīstību Gulbenes novadā - pārstāvot sabiedrības intereses un rosinot tās aktīvu līdzdalību sociāli ekonomisko jautājumu risināšanā, sekmēt ilgtspējīgu lauku attīstību, kas ietver gan ekonomiskās un sociālās aktivitātes pieaugumu, gan teritorijas apkārtējās vides uzlabošanu un esošo resursu ilgtspējīgu izmantošanu.

Biedrības “SATEKA” trīspadsmit gadu darbības pieredze darbā ar LEADER pieejas iniciatīvas ieviešanu Gulbenes novada teritorijā ir ļāvusi secināt, ka LEADER pieeja var būtiski mainīt lauku apvidos dzīvojošo cilvēku ikdienu. Šai pieejai ir nozīmīga loma sen pastāvošu un jaunu problēmu novatoriskā risināšanā, un tā kļūst par sava veida laboratoriju vietējo spēju un prasmju pilnveidošanai un jaunu metožu pārbaudei, lai atrisinātu lauku kopienu vajadzības.

Organizējot dažādus apmācības veidus iedzīvotāju zināšanu un prasmju paaugstināšanai, biedrība sekmē viņu spēju adaptēties citām nodarbēm vai esošās uzņēmējdarbības paplašināšanai.

Biedrība motivē iedzīvotājus iesaistīties savas dzīves kvalitātes uzlabošanā, tā aktivizējot iedzīvotājus dalībai un darbībai vietējā kopienā, vēršot to uz lauku sociālekonomisku problēmu risināšanu. Biedrībai piesaistot dažādus finanšu līdzekļus, organizēti nelieli projektu konkursi, kas saistīti ar kultūras, izglītības, tūrisma, sporta un aktīvās atpūtas aktivitātēm. Izmantojot sabiedrības līdzdalības principus, biedrība “SATEKA” izstrādā, iedzīvotājiem izvērtēšanai iesniedz un dzīvē ievieš vietējās teritorijas attīstības stratēģiju, lai rastu iespēju piesaistīt finansējumu teritorijas ilgtspējīgai attīstībai.

Šobrīd lielākais biedrības darbs tiek veltīts vietējās attīstības stratēģijas īstenošanai Gulbenes novadā. Stratēģijā plānoto rīcību ieviešanai šajā plānošanas periodā (no 2014. līdz 2021. gadam ar pārejas periodu līdz 2022. gada beigām) biedrībai ir piešķirts 2 593 010,78 EUR liels Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) publiskais finansējums. No šiem ELFLA publiskajiem līdzekļiem 1 540 017,68 EUR ir novirzīti uzņēmējdarbības attīstībai, 676 658,71 EUR - novirzīti dažādu sabiedrisko aktivitāšu īstenošanai, bet 376 334,39 EUR - biedrības darbības nodrošināšanai un teritorijas aktivizēšanai.

Līdz 2021. gada 1. septembrim, izmantojot LEADER iniciatīvu, biedrības darbības teritorijā periodā no 2016. gada veiksmīgi īstenoti 63 uzņēmējdarbības projekti, un trīs projekti šobrīd vēl tiek īstenoti. Tāpat, ir realizēti 37 sabiedriskā labuma projekti.

Biedrības darbības teritorijā tiek īstenoti dažādu jomu uzņēmējdarbības projekti - galdniecības, mājražošana (siera, sidra un alus ražošana, maizes cepšana, kafijas grauzdēšana), klausāmgrāmatu ierunāšana, bērnu apģērbu ražošana, auto servisu pakalpojumi un daudzas citas jomas.

Pateicoties īstenoto projektu rezultātā izveidotajiem uzņēmumiem, Gulbenes novadā ir atgriezušās vairākas jaunās ģimenes.

Lūk, dažādi piemēri no projektiem:

Egija Kliesmete

Gulbenē jau apmēram pusotru gadu lēnām, soli pa solītim tiek veidots bērnu zīmols “Cibric”. Kas ir “Cibric”? Tas ir bērnu apģērbs un attīstību veicinoša rotaļāšanās mazuļiem no dzimšanas līdz 7 gadu vecumam. Zīmola vadošais motīvs ir Latvijas mežos mītošie dzīvnieki, sastopamie augi un dabas krāsas. Nelielajā uzņēmuma darbības laikā jau ir tapuši apģērbi pašiem mazākajiem - bodiji, bosiku bikses un plānie džemperīši. Meža zvēru zīmējumus rada pati zīmola autore Egija Kliesmete un tad, tos grafiski apstrādājot, sietspiedes tehnikā pārnes uz mazuļu apģērbu. Zīmola veidotāja un saimnieciskās darbības veicēja Egija Kliesmete, attīstot savu uzņēmumu, 2020./2021. gadā realizējusi projektu “Iekārtu un instrumentu iegāde Egijas Kliesmetes dizaina studijas konkurētspējas paaugstināšanai un jaunu produktu radīšanai”, Nr. 20-07-AL05-A019.2103-000002. Projekta ietvaros tika iegādāts vakuuma gaismošanas galds, žāvēšanas režģis, overloks, gludināšanas sistēma, portatīvais dators, 3 izmēru sietspiedes drukāšanas sieti un drukāšanai nepieciešami instrumenti.

Publicitātes foto

Projekta kopējas izmaksas: 10 905,56 EUR

Publiskais ELFLA finansējums: 7633,89 EUR

SIA RWW

SIA RWW nodarbojas ar koka izstrādājumu ražošanu - mēbeļu, interjera priekšmetu un suvenīru izgatavošanu, kā arī amatniecību. Realizējot projektu Nr. 19-07-AL05-A019.2103-000004 “Iekārtu un instrumentu iegāde SIA RWW konkurētspējas paaugstināšanai un jauna pakalpojuma nodrošināšanai”, esam aprīkojuši darbnīcu ar jaunām iekārtām - CNC frēzēšanas darba galdu, CO2 lāzergravēšanas darba galdu, lentes slīpmašīnu, kā arī kaltu komplektiem, 5 gb., un iededzināšanas aparātiem, 5 gb., ar kuriem varam nodrošināt jaunu pakalpojumu Gulbenes novadā - meistarklašu un apmācību vadīšanu vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem.

Publicitātes foto

Projekta mērķis ir attīstīt SIA RWW materiāli tehnisko bāzi, lai veicinātu ražošanas efektivitāti, modernizētu ražošanas procesu un sekmētu uzņēmuma konkurētspēju, un piedāvātu jaunu pakalpojumu, kas rezultātā palielinātu uzņēmuma apgrozījumu un stiprinātu vietējo tūrisma nozari un ekonomiku.

Projekta 19-07-AL05-A019.2103-000004 “Iekārtu un instrumentu iegāde SIA RWW konkurētspējas paaugstināšanai un jauna pakalpojuma nodrošināšanai” kopējās attiecināmās izmaksas ir 19 671,67 EUR, no tām Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) publiskais finansējums 13 770,17 EUR.

SIA “KlausāmNAMI”

Publicitātes foto

SIA “KlausāmNAMI” ir izveidojuši ierakstu studiju. Klausāmgrāmatu ierakstu studija un interneta platforma, lai balsis savienotu ar ausīm, ir tapusi, un tās virtuālā adrese ir klausamnami.lv . Šī vietne veidota kā ērta un vienkārša iespēja klausītājiem klausīties, bet autoriem un izdevējiem dalīties ar paveikto. Lai gan uzsāksim ar dažām pašu veidotajām klausāmgrāmatām (Valdis Atāls “Uz domu stāvās kraujas”, Antuāns de Sent-Ekziperī “Mazais princis”, Ivo Puriņš “Dienu nesējs”, Aivars Aivieksts “Aprīļa atraitne”, Agris Vanags “Laimas pēdās”, Mikus Rotavots “silTUms klātESošs”, “Latvijas Republikas Satversme”, “Vispārējā cilvēktiesību deklarācija”), mēs esam pārliecināti, ka balsīs izteikto vārdu kultūra pavisam drīz uzplauks arī pie mums, un teju katrs lasītājs pa kādai reizei baudpilni sastapsies ar grāmatām bez svara. Studija ir atvērta uz sadarbību ar autoriem, kuri vēlas savus darbus izveidot par dzirdamiem un citādi sasniedzamiem saviem lasītājiem.

Audiogrāmatu ierakstu studija un vietne klausamnami.lv ir tapušas, pateicoties projekta Nr.20-07-AL05-A019.2103-000010 “Klausāmviela “Klau!”” realizācijai. Projekta kopējās izmaksas bija 22 271,71 EUR, no tām attiecināmās izmaksas ir 20 000,00 EUR. Saņemts Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) publiskais finansējums 14 000,00 EUR apmērā.

SIA “Beger”

Publicitātes foto

SIA “Beger” ir realizējis projektu Nr.19-07-AL05-A019.2103-000013 “Ēkas (garāžas) būvniecība”. Tā īstenošana ir kļuvusi par ilgi gaidītu realitāti, kura mērķis bija uzbūvēt ēku (garāžu) 621 m2 platībā, ar plašām pārdomātām telpām, kas ietver atsevišķas remontzonas, kurās taps individuāli konstruēta visa veida tehnika un tiks sniegti diagnostikas, apkopes, pārbūves, remontpakalpojumi - paredzēta diagnostikas līnija. Ir nodalīta darbinieku atpūtas telpa, ģērbtuve, biroja telpa un sanitārais mezgls, kā arī ir padomāts par klientu ērtībām.

Projekta ietvaros tiks radītas 3 jaunas darba vietas, uzlabojot vietējo darba tirgu.

Projekta kopējās izmaksas: 145 766,82 EUR, no kurām kopējās attiecināmās izmaksas ir 70 000 EUR, no tām, ELFLA publiskais finansējums: 49 000 EUR.

Mairita Dreimane

Saimnieciskās darbības veicēja Mairita Dreimane savā saimniecībā “Purenes” realizēja projektu Nr. 20-07-AL05-A019.2103-000009 “Viesu namiņu aprīkošana un jāšanas pakalpojumu kvalitātes uzlabošana”. Īstenojot projektu saimniecībā, tika iegādāts nepieciešamais inventārs un aprīkojums, kas nepieciešams, lai varētu piedāvāt kvalitatīvu nakšņošanu un ērtu uzturēšanos mucveida namiņos. Projekta ietvaros tika iegādātas segas, spilveni un matrači, lai spētu piedāvāt guļvietas 12 personām. Iegādāti tika arī televizori, ecpresso kafijas automāti, tējkannas un indukcijas plītis, lai klientiem nodrošinātu patīkamu uzturēšanos namiņos. Lai klientus spētu uzņemt agrā pavasarī un vēlā rudenī, kā arī ziemas laikā tika iegādāti elektriskie eļļas sildītāji, kas namiņus uztur siltus vēsās naktīs. Nakšņot mucveida namiņos ir izvēlējušies jau neskaitāmi klienti. Viņi atzinīgi novērtējuši ērto gulēšanu, kā arī iespēju rīta kafiju pagatavot ar ecpresso kafijas automātu. Tika iegādāta zirgu pārvadājamā piekabe “Cheval Liberte Touring Country”, lai pilnveidotu saimniecības jau esošu pakalpojumu un spētu apkalpot visus izbraukuma pasākumus. Iegādājoties zirgu pārvadājamo piekabi, saimniecība spēs nodrošināt dalību pasākumos ar četriem zirgiem vienlaikus, turklāt šī piekabe ir piemērota poniju pārvadāšanai. Saimniecība ar zirgiem regulāri dodas uz dažādiem pasākumiem, piemēram: novadu, pagastu vai pilsētu svētkiem, privātām svinībām, mūzikas festivāliem, piedāvājot vizināšanos zirgu mugurā. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 1 452,15 EUR ar ELFLA publiskā finansējuma daļu 8016,51 EUR un privātā finansējuma daļu 3435,64 EUR.

Publicitātes foto

Projekti tiek īstenoti Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam apakšpasākuma “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ietvaros, pamatojoties uz biedrības “Sateka” izstrādātās sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju 2015.-2020. gadam, kā arī ieguldot īstenotāju personīgos vai uzņēmumu līdzekļus.

****

Ja gribi iepazīt mazos Gulbenes novada ražotājus, apmeklē vietnes: Facebook vai "SATEKA".

Vairāk informācijas: www.sateka.lv

Projekts Nr.16-00-A019.400-000003 “Biedrības „SATEKA” darbības nodrošināšana un teritorijas aktivizēšana SVVA stratēģijas 2014.-2020. ieviešanas nodrošināšanai”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā