Mulča – augsnes uzlabošanai, augu aizsardzībai un estētikai

Vēl pirms gadiem desmit vārds „mulča” daudziem bija svešvārds, kas zināms vien dārzkopības speciālistiem, taču šodien „mulča” un „mulčēšana” ir praktiski jebkura cilvēka, kurš kaut nedaudz ko zina par dārziem un augiem, ikdienas leksikā. Savā būtībā mulča ir jebkurš bioloģiskas izcelsmes sasmalcināts materiāls, ar ko pārklāj zemi, lai pasargātu kultūraugus no nezāļu uzbrukumiem, saglabātu augsnes mitrumu, neļautu zemei pārkarst, saglabātu tās irdenumu un vēl daudzos veidos pozitīvi iedarbotos uz zemes sastāvu un augiem.
Kombinējot dažādu krāsu un formu mulčētos laukumus, tiek izcelts auga dabiskais skaistums ©Publicitātes foto

Priežu mizu mulča no pirmā baļķa

Vispopulārākās Latvijā ir priežu mizas mulča un koksnes šķeldas mulča, bet, attīstoties permakultūras dārzkopībai, mulčēšanai tiek izmantota arī pļauta zāle, siens, salmi un koku lapas. Tirdzniecībā varam iegādāties dažādu frakciju priežu mizu mulču, kā arī koksnes šķeldas mulču, kas var būt dabīgā koka krāsā vai arī krāsota.

Redzot arvien pieaugošo mulčas pieprasījumu vietējā un eksporta tirgū, SIA „Aggregare” priežu mizu mulčas ražošanu uzsāka 2010. gadā, bet vēlāk sortimentā iekļauta arī krāsota un neapstrādāta koksnes šķeldas mulča. Uzņēmuma komercdirektors Edgars Zvaigzne vēsta: „Iespējams, ka esam lielākais mulčas ražotājs Baltijā - šogad plānots saražot jau 24 000 kubikmetru mulčas. No tiem ap 60% nonāks eksporta tirgos, bet pārējais tiek patērēts tepat Latvijā. Jāatzīmē, ka, kaut arī katru gadu palielinām ražošanas jaudas, visu pieprasījumu ir grūti apmierināt. Priekšroku dodam vietējam tirgum, un jāteic, ka tādējādi arvien samazinās eksporta īpatsvars - arvien vairāk mūsu saražotās produkcijas patērē Latvijas pilsētvidē un privātajos dārzos. Priecājamies par saviem ilglaicīgajiem klientiem, kuri ik gadu savlaicīgi pasūta vajadzīgo produktu, jo pavasara sezonā, no marta beigām, aprīļa sākuma, pieprasījums ir milzīgs un visus pasūtījumus ir grūti izpildīt. Lai spētu apkalpot visus klientus, sezonas laikā mūsu darbinieku skaits dubultojas, bet atzīšu, ka sezonas darbinieku piesaiste ar katru gadu kļūst izaicinošāka, tāpēc labākos mēģinām nodarbināt visu gadu.”

Vaicāts, ar ko atšķiras kvalitatīva mizu mulča, speciālists skaidro: „SIA „Aggregare” mizu mulčas ražošanā izmanto augstvērtīgu izejmateriālu - priežu mizu no tā sauktā A klases jeb pirmā baļķa, kur miza ir visbiezākā. Tas garantē, ka neatkarīgi no frakcijas raupjuma tā būs viendabīga un stingra. Kvalitatīvai mizu mulčai praktiski nav koksnes piejaukuma. Latvijā vispopulārākā ir vidējās frakcijas mizu mulča, kas tiek izmantota gan pilsētu apzaļumošanas projektos, gan piemāju dārzos.”

Ne visiem augiem un ne vienmēr

Dārzu mulčēšana daudziem ir kļuvusi gluži vai par reliģiju - mulčē pilnīgi visu, kā galveno iemeslu minot nezāļu apkarošanu un mitruma saglabāšanu. Tomēr jāpiebilst, ka ne visiem augiem ir piemērota skujkoku mizu vai šķeldas mulča, jo šie produkti skābina augsni. Līdz ar to, pirms savā puķu dobē vai dārzā ieklāt mulču, vajadzētu konsultēties ar speciālistiem, kas palīdzēs izvēlēties augus, kam piemērota skābināta augsne, vai arī risinājumus, kas ļaus neitralizēt skābumu. Tradicionāli mizu un šķeldas mulča ir ideāls risinājums skujeņu, rododendru, tūju, hortenziju, krūmmelleņu stādījumos, jo vienlaikus nodrošina nepieciešamo augsnes skābumu, regulē mitrumu un sniedz lielisku vizuālo efektu.

Krāsaina šķelda - mulča košumam

Viens no produktiem, kas iekaro arvien lielāku popularitāti, ir iekrāsota koksnes šķeldas mulča. Ieklājot dažādu krāsu laukumus, arī rudens un agra pavasara periodā, kad augi nevar lepoties ar ziediem un košām lapu krāsām, apstādījumi izskatās koši un lieliski papildina vidi. Viens no pastāvīgajiem SIA „Aggregare” klientiem ir Ventspils pilsētas pašvaldība, kas pilsētas apstādījumus rudenī mulčē ar krāsaino šķeldu, iegūstot spilgtus akcentus pilsētvidē. Arī ainavu arhitekti un dārzkopji, plānojot puķu ziedēšanas laiku, katra auga krāsojumu un veģetācijas periodu, arvien lielāku lomu piešķir krāsainajai mulčai, jo tā palīdz saglabāt apstādījumu rakstu un košumu līdz pat sniegam.

Edgars Zvaigzne stāsta, ka šķeldai toni piešķir tradicionālie koksnes antiseptiķi, ko izmanto gan koka māju, gan žogu, gan citu koka elementu apstrādei pret laika apstākļu ietekmi. Šķelda savu toni saglabā vairākus gadus, taču ir pašsaprotami, ka maksimālam efektam ik gadu mulčas virskārtiņa ir jāatjauno.

Krāsainā šķeldas mulča ir produkts, ko lieliski var izmantot kā akcentu, veidojot jaunus stādījumus, kā arī atjaunojot vai pārplānojot jau esošos.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā