Madonā uzsliets jauns piemineklis sarkanajai armijai

Stāstā par Madonā ekshumēto sarkanās okupācijas armijas ģenerāli Nikolaju Jakuņinu noticis absolūti negaidīts pavērsies. Ģenerāļa pīšļi, sagatavoti pārapbedīšanai, atrodas Madonas slimnīcas morgā, sarkanarmiešu kapos ir izrakts jauns kaps, kapsētā ir uzstādīts jauns piemineklis, taču pārapbedīšana nenotiks. Krievijas vēstniecība pasākumu atcēlusi.
©Madonas pašvaldība

Notikumu tālāko gaitu nav grūti prognozēt. Jakuņina mirstīgās atliekas tiks pārvestas pārapbedīšanai uz Krieviju. Madonā sarkanarmiešu kapos pompozi tiks atklāts jaunais piemineklis Latvijas okupācijas armijai - arī bez svarīgā nelaiķa piedalīšanās. Un to visu pavadīs melu straume par nacisma atdzimšanu Latvijā. Trīs zaķi ar vienu šāvienu.

Šajā pieminekļu kara epizodē Krievija Latviju ir apspēlējusi.

Kā Neatkarīgā jau vēstīja, bija plānots, ka “Madonā pārapbedīs svarīgu sarkanarmieti”. Ekshumācija notika 26. augustā, taču atpakaļ zemē Jakuņins tā arī nav guldīts. Pārapbedīšanas ģenerālmēģinājumam Madonā bija jānotiek 27. septembrī, bet pašai ceremonijai 30. septembrī. Taču Krievijas vēstniecība pasākumu atcēlusi. Publisku skaidrojumu tā nav sniegusi, bet, kā izriet no Neatkarīgās rīcībā esošās Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas vēstules, ir pieteikušies ģenerāļa pēcteči, kas vēlas viņa pārapbedīšanu dzimtajā pusē. Vēstule adresēta Krievijas kritušo meklēšanas kustības Orenburgas nodaļas vadītājam, un tālāk tā pārceļojusi uz Latviju. Dokuments ir apskatāms šeit.

Naratīvs par nacisma atdzimšanu

Krievija šajā stāstā ir spēlējusi dubultu spēli. No vienas puses, vēstniecība pati bija piekritusi ģenerāļa ekshumācijai, bet no otras - ekshumācija jau ir tikusi un vēl tiks izmantota Kremļa medijos, lai diskreditētu un apsūdzētu Latviju vēstures pārrakstīšanā. Nesen Krievijas telekanālā NTV tika demonstrēts plašs sižets par nacisma atdzimšanu Baltijas valstīs. Tā galvenais akcents bija likts uz pieminekļa atklāšanu nacionālajiem partizāniem Igaunijā. Un pavadošais teksts šāds:

“Tieši šāda alternatīva vēsture šobrīd tiek virzīta valstī. Sarkanarmieši nav atbrīvotāji, bet gan okupanti. Varoņi tagad ir tie, kuri ne ar nacistiem cīnījās, bet ar komunistiem. “Mežabrāļi” šajā ziņā izcēlās īpaši - kara laikā viņi cīnījās pret padomju armiju un bija nacistu atbalstītāji.” Tikmēr ekrānā tiek rādīti ikdienas kadri no Latvijas Saeimas plenārsēžu zāles. Tālāk seko baiga melu straume par to, ka mežabrāļi slaktējuši vietējos iedzīvotājus, izvarojuši sievietes, izrijuši ēdienu. Un, lūk, sižeta turpinājumā pienāk kārta arī sižeta līnijai par Nikolaju Jakuņinu, kurš “kritis cīņās par Latvijas atbrīvošanu”.

Padomju varonis - mētājas morgā

Sižetā vēstīts, ka “vietējie nacionālisti” esot panākuši, ka ģenerālis tiek ekshumēts un apbedījums pie Madonas vietējās skolas tiek likvidēts. Un, lūk, krievu publikai sniegtais skaidrojums, kādēļ Krievijas vēstniecība pārapbedīšanai piekritusi: “Apstākļos, kad “antisovjetisms” ir kļuvis par mūsdienu Latvijas politiku, atstāt ģenerālmajora pīšļus skolas pagalmā, kur skolēniem stāsta par tā saucamo padomju okupāciju, būtu necieņa pret viņa piemiņu. Lai gan par kādu cieņu vispār te var runāt, ja jaunos varoņos tiek pārvērsti slepkavas?”

Nupat ir noticis jauns un negaidīts pavērsiens, jo pati Krievijas Federācija vairs nevēlas pieļaut Jakuņina guldīšanu jau izraktajā kapā padomju karavīru kapos Madonā. Taču nav ne mazāko šaubu, ka šis fakts tiks izmantots, lai tiražētu Krievijai izdevīgo nacisma atdzimšanas naratīvu. Lūk, padomju varonis, izrauts no kapa, mēnešiem mētājas pilsētas morgā. Jau pieminētajā sižetā kāds padomju vēstures aktīvists Aleksandrs Ržavins, kam Krievijas specdienesti acīmredzot uzticējuši raizēšanos tieši par Latviju, pauž nožēlu, ka Jakuņina pārapbedīšana notiek politisku iemeslu dēļ. Par to, ka mirušajiem ir vieta kapsētā, nevis skolasbērnu rotaļlaukumā, viņš nerunā.

Vismaz skola atbrīvota

Šobrīd visai pretrunīgā situācijā nonākusi Madonas pašvaldība. Lai arī tas atrodas kapos, pilsētā faktiski ir uzstādīts pilnīgi jauns piemineklis padomju okupācijas karaspēkam. Uz pieminekļa nav Jakuņina vārda - tātad tas nav personalizēts un veltīts konkrētajam karavīram, bet visiem sarkanarmiešiem - Latvijas okupantiem. Virsū kļūdainā latviešu valodā rakstīts: Mūžīgā atmiņa varoņiem.

Kas notiks tālāk ar Jakuņina mirstīgajām atliekām, pašvaldībā pagaidām trūkst skaidrības:

“Madonas novada pašvaldībā saņemts fiziskas personas iesniegums par ģenerālmajora N. Jakuņina mirstīgo atlieku pārvešanu uz Orenburgu, lai viņu tur pārapbedītu. Līdz tālākās rīcības noskaidrošanai pārapbedīšanas procedūra uz nenoteiktu laiku ir pārcelta. Pārapbedīšanas process tiek organizēts saskaņā ar starpvalstu līgumā “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā” noteikto kārtību.

Pašlaik N. Jakuņina mirstīgās atliekas atrodas morga aukstuma kamerās.”

Pagaidām vienīgais Madonas ieguvums šajā ieilgušajā epopejā ir tas, ka skolas priekša ir atbrīvota no okupācijas armijas ģenerāļa apbedījuma.

Pieaugušajiem vairs nav jātaisnojas bērniem, kādēļ skolas priekšā tiek godināts cilvēks, kas piedalījās Latvijas valstiskuma iznīcināšanā.

Vietā, kur gadu desmitiem atradās kaps, stēla un apstādījumi padomju armijas gaumē, tagad ir uzsēta zāle.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā